Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ajunge Chelsea pe mâinile unuia dintre cei mai mari filantropi din lume?

Cristian Mihală

Actualizat 03/03/2022 la 09:43 GMT+2

Hansjorg Wyss este unul dintre favoriții să preia Chelsea, după ce Roman Abramovich a anunțat că vinde clubul. Elvețianul de 86 de ani studiază posibilitatea de a investi în fotbal alături de alți oameni de afaceri potenți.

Hansjörg Wyss

Credit imagine: AFP

Chelsea este într-un moment de cumpănă, după ce în ultimii 20 de ani a avut buget "nelimitat", grație lui Abramovich. Situația din Ucraina îl forțează pe rus să vândă, după cum acesta a anunțat oficial, prin intermediul unui comunicat, aseară.
Elvețianul Hansjorg Wyss a discutat deja cu rusul despre varianta cumpărării, dar cu siguranță că apropiații lui Abramovich sunt în legătură și cu alți oameni de afaceri potenți. Totuși, presa engleză îl vede pe Wyss printre favoriți, mai ales că acesta a și confirmat că e interesat de club.
"Trebuie să aștept 3-4 zile, să analizez, Abramovich cere mult prea mult în momentul de față. A investit în club, dar Chelsea nu are bani, sunt doar compensații pe care Abramovich le vrea pentru cât a investit. Iau în calcul să vin la Chelsea cu câțiva parteneri, dar trebuie să analizăm bine toate condițiile", a spus miliardarul elvețian pentru Blick, citat de metro.co.uk.
CITEȘTE ȘI:

Hansjorg Wyss, miliardarul cu "suflet de aur", posibilul patron al lui Chelsea

Născut pe 19 septembrie 1935 în capitala Elveției, Berna, Wyss și-a construit averea prin Synthes, companie pe care a fondat-o în anii 1970, care produce dispozitive medicale.
Educat la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, la sfârșitul anilor 1950, a studiat mai târziu în Statele Unite la Harvard Business School, încercând să-și dezvolte cariera. Pe lângă industria medicală, Wyss a avut de-a lungul timpului afaceri în industria siderurgică și aeronautică.
Wyss, care a sărbătorit venerabila vârstă de 86 de ani anul trecut, a vândut Synthes către multinaționala Johnson&Johnson în 2012, pentru aproape 20 de miliarde de dolari.
Bună parte din acea sumă a mers spre acte caritbale, Hansjorg Wyss fiind "unul dintre cei mai mari filantropi din lume", așa cum singur s-a catalogat într-un material realizat de Forbes cu ani în urmă.
Iar datele atestă acest lucru, miliardarul elvețian fiind extrem de deschis în a ceda bună parte din averea sa pentru cauze nobile. Potrivit Businessweek, în perioada 2004-2008, Wyss a donat nu mai puțin de 277 de milioane de dolari.
În 2013, elvețianul a fost printre primii care au semnat "The Giving Pledge", campania de încurajare a oamenilor extrem de bogați să contribuie cu cea mai mare parte a averii lor la cauze filantropice. Până acum, 231 de miliardari din întreaga lume au decis să renunțe la mare parte din averi în scopuri umanitare, iar Wyss a fost printre primii care au aderat la plan.
Pe lângă "The Giving Pledge", Wyss a mai donat, în ultimul deceniu, prin fundația sa, peste 2 miliarde de dolari. În prezent, averea lui e de "doar" 5,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Program Premier League, 5-7 martie
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo