Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#FaniAdevărați | "Înfrângerile dor atunci când nu faci nimic ca să câștigi!" Povestea unui suporter al celor de la Farul

Bianca Dumitru

Actualizat 18/11/2021 la 14:13 GMT+2

A fi fan adevărat înseamnă să rămâi lângă echipă indiferent de eșecuri și înfrângeri. A fi suporter în adevăratul sens al cuvântului înseamnă să-ți susții favoriții în orice ligă, indiferent de greutăți. Eurosport vă prezintă astăzi povestea lui Dragoș Suciu, care este fan al celor de la Farul Constanța.

Dragoș Suciu

Credit imagine: Instagram

Comentatorul Eurosport Dragoș Suciu este suporter al celor de la Farul Constanța. A fost alături de echipă de când se știe, atât în momentele de glorie, cât și în cele mai dificile vremuri, iar acum a povestit pentru Eurosport cum a prins gustul fotbalului, de ce a ales să fie fanul constănțenilor și care a fost primul meci văzut pe stadion, o partidă dinainte de anii 2000.
"Copilărind în România anilor '90, era și greu să nu te îndrăgostești de fotbal! Am crescut admirând ultima mare generație a fotbalului românesc și sunt mândru de faptul că am prins România jucând la un turneu final de Campionat Mondial. Am amintiri destul de clare din 1998, atunci când învingeam Columbia și Anglia, iar apoi, blonzi și epuizați, remizam cu Tunisia și pierdeam contra unei Croații mai puternice decât credeam atunci. Pe maidanele copilăriei imitam marii fotbaliști și ne doream cu toții să fim Hagi, Răducioiu, Adi Ilie sau Gică Popescu. Era mediul perfect pentru a te atașa iremediabil de fotbal.
Sunt suporter al celor de la Farul pentru că m-am născut și am crescut în Constanța, m-am format și m-am dezvoltat acolo, sunt mândru de orașul meu, iar Farul e în ADN-ul constănțenilor. Nu-mi pot imagina un suporter de fotbal care să nu țină cu echipa locală. De acord, poate nu în primul rând cu echipa locală, dar cât să simtă acea mândrie prin reprezentativitate.
Tata m-a dus la meciurile Farului încă din perioada în care abia înțelegeam ce se întâmplă la fotbal, apoi în toată perioada în care am jucat tenis la nivel competitiv, îmi făceam antrenamentele de pregătire fizică pe stadionul Farul, am cunoscut jucători, antrenori, suporteri. Nu avea cum să existe o altă echipă pentru mine! Și nici nu va avea cum, vreodată.
Cred că orice suporter se regăsește în vorbele lui Eric Cantona: 'Poți să îți schimbi nevasta, viziunea politică sau religia, dar niciodată nu ai cum să schimbi echipa de fotbal pe care o iubești!' Și pentru mine Farul va fi întotdeauna acea echipă.
Primul meci pe stadion a fost Farul - Chindia Târgoviște, în sezonul 1996/97. Nu-mi mai amintesc exact dacă a fost în tur sau în retur, însă știu că s-a jucat pe stadionul de rugby, pentru că se efectuau lucrări la arena mare din Primăverii, și am câștigat 3-1. Era perioada celebrelor albume cu stickere și învățasem pe de rost echipa, ba chiar și pe cea adversă. Cei din generația mea își amintesc cât de utile și cât de populare erau în acea perioada.
Deși au fost reintroduse pe piață, vremurile s-au schimbat și tranzacțiile cu 'dubluri' în parc nu mai sunt nici pe departe la fel de tentante precum un meci de FIFA Ultimate Team, de exemplu. Țin minte, de asemenea, că după câteva meciuri mă rugăm de tata să mă ducă din nou pe stadion și, ușor-ușor, n-am mai prea ratat niciun meci jucat acasă de Farul în acea perioadă", a spus suporterul.

#FaniAdevărați | "Nu te doare atunci când pierzi, ci când nu faci nimic ca să câștigi"

Tânărul a vorbit și despre cele mai frumoase și cele mai dureroase amintiri pe care le are cu echipa sa de suflet, amintind de perioada cea mai tulbure a clubului și de ceea ce a simțit în acele momente.
"Ca să îți păstrezi pasiunea vie, trebuie să cauți bucuriile săptămână de săptămână. Având o echipă de mijloc spre partea a doua a clasamentului în Divizia A de atunci și mai apoi cam la aceleași cote dar în liga secundă, n-am țintit niciodată mai departe de bucuriile săptămânale, de victoriile de etapă. Dar cred că dacă ar fi să aleg un singur moment, ar fi acea promovare miraculoasă după barajul cu FCM Bacău din 2001, acel retur cu cântec, filmat de pe bloc.
Ar mai fi finala de Cupă din 2005, jucată chiar de ziua mea, pe 11 mai. Am pierdut contra lui Dinamo, dar am rămas cu acel parcurs excelent în cel mai bun sezon din istoria recentă a Farului.
Momentele plăcute pentru un suporter sunt relevate și de lucrurile mici. Un meci bun, o victorie neașteptată, o deplasare frumoasă. E un tablou mai larg pe care uneori îl privești mai bine din perspectivă.
Cele mai dureroase... În plan afectiv, sunt cele două retrogradări din prima ligă, în 2000 și în 2009. Însă, ca amploare, cred că cel mai amar gust a fost lăsat de umilințele suferite în fața unor echipe cu prezențe episodice în fotbalul nostru, precum FCM Dorohoi, Bucovina Pojorâta sau Victoria Brănești. A fost mai degrabă o chestiune de statut. Pot accepta să jucăm și în Liga a 4-a, atâta timp cât văd un plan bine pus la punct și dorința de progres. Exact ceea ce s-a întâmplat în perioada SSC Farul, acel club înființat de suporteri și dus cu brio până în Liga a 2-a.
Perioada tulbure cu adevărat a fost cea din liga secundă, intervalul 2010-2016, atunci când schimbăm mai tot lotul de jucători de la un sezon la altul, direcțiile nu erau deloc clare și rezultatele deveneau tot mai greu de digerat. Nu voi aminti despre meciurile strategice, pentru că în lipsa dovezilor clare oricine poate spune orice și nu vreau să vorbesc cu păcat, însă am văzut live câteva partide cel puțin bizare. Incertitudinea și lipsa de sens afectează mai mult decât orice înfrângere. Nu te doare atunci când pierzi, te doare atunci când nu faci nimic ca să câștigi", a adăugat Dragoș Suciu.
Dragoș Suciu

#FaniAdevărați | Hagi, nelipsit din echipa ideală de la Farul Constanța

Rugat să creeze un 11 ideal, o echipă preferată din toate timpurile, tânărul comentator Eurosport a ales să ne prezinte mai multe nume, majoritatea ale fotbaliștilor pe care i-a văzut pe teren și care l-au impresionat, dar nu l-a putut lăsa deoparte pe Gheorghe Hagi.
"Pot să vorbesc aici doar despre jucătorii pe care i-am văzut evoluând pentru Farul, deși cu siguranță sunt câteva nume mari din istoria clubului ce ar fi prins acest 11 ideal. Voi face totuși o excepție explicabilă.
Echipa mea este: Curcă - Pașcovici, Barbu, Popovici, Farmache - Cristocea, Hagi, Lungu, Todoran - Guriță, Grigoraș. Nu puteam să nu-l includ pe cel mai mare jucător al fotbalului nostru, chiar dacă a jucat în tricoul Farului cu vreo 10 ani înainte să mă nasc", a spus fanul celor de la Farul Constanța.
Dragoș Suciu ne-a vorbit și despre perioada petrecută de echipa sa preferată prin ligile inferioare, precizând că i-ar fi plăcut să trăiască emoțiile unei promovări pe teren.
"Prima retrogradare prinsă de mine, cea din 2000, a fost urmată de o promovare imediată, după acel meci de baraj cu FCM Bacău despre care aduceam aminte mai devreme. N-a fost deloc un sezon rău pentru că jucam solid, câștigam majoritatea meciurilor și dominam, alături de Sportul Studențesc, Seria 1 din Divizia B.
La cea de-a doua retrogradare, sentimentele au fost totuși altele. În primul rând, nu cred că ar fi trebuit să retrogradăm după acel meci de la Iași în care a căzut nocturna și în loc să primim victoria la masă verde (așa cum spunea regulamentul), am fost nevoiți să rejucăm partida la final de sezon, total ieșiți din formă. Apoi meciul din ultima etapă, cu CS Otopeni, echipa deja retrogradată, care ne-a învins totuși cu 6-0.
Farul începuse foarte bine acel campionat și eram pe podium după 5-6 etape. Nu simțeam venind acel final de ciclu și acea retrogradare. În primul sezon de Liga 2 aveam de departe cel mai bun lot din campionat și totuși am terminat undeva la mijlocul clasamentului. După care am mers din rău în mai rău, până la dizolvarea clubului, în 2016. După proiectul pus la cale de suporteri și luând-o de la 0, din Liga a 4-a, a fost o renaștere și în formă, nu doar în fond, progresând de la sezon la sezon. Totuși, mi-ar fi plăcut să simt din nou rodul unei promovări pe teren și nu prin fuziune", a declarat suporterul.

#FaniAdevărați | "Echipa din Liga 1 este acel Farul pe care îl voi susține mereu"

Dragoș a comentat și fuziunea care a avut loc în această vară, între Viitorul și Farul, explicând cum a primit vestea, cum a trăit acele momente și care sunt, în opinia lui, avantajele și dezavantajele acestui proiect.
"Inițial, am primit vestea cu sentimente mixte și cu o oarecare reticență. Nu am fost niciodată suporter al Viitorului, chiar din contra, iar ceea ce s-a întâmplat la înființarea Academiei, cu exodul în masă al juniorilor de la Farul, a fost destul de greu de acceptat. De altfel, niciun suporter adevărat al Farului n-a fost în același timp și fan al Viitorului din multiple motive pe care e mai bine să le dăm uitării acum.
Apoi, pe măsură ce ideea s-a cristalizat, am privit beneficiile. Reprezinți Constanța și Dobrogea în Liga 1, asociindu-te cu cea mai bună academie de fotbal din România, sub conducerea unuia dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor. Era păcat să nu se realizeze asta la un moment dat, mai ales că echipa joacă având emblema, culorile și numele Farului.
Pentru mine, echipa din Liga 1 din acest moment este Farul Constanța, acel Farul pe care îl voi susține mereu. Până la urmă este o chestiune de interpretare, dar ținem cu simbolul, nu cu persoana juridică.
În mod cert sunt mai multe avantaje decât dezavantaje și e principalul motiv pentru care susțin echipa din tot sufletul, fără menajamente. Atunci când asociezi istoria și tradiția cu principiile sănătoase înrădăcinate de Gică Hagi, rezultatul nu poate fi decât foarte bun pe termen mediu și lung. E nevoie de răbdare în acest sezon, poate și în următorul, dar destul de curând cred că vom emite pretenții la titlu. Dezavantajul inițial e acela că nu se renunță la obiceiurile de pepinieră. Sunt de acord să creștem fotbalișți și să îi lansăm în Liga 1, dar uneori generațiile nu sunt atât de bune.
Pentru a construi o echipa competitivă, ai nevoie de fotbaliști cu experiență, bine pregătiți fizic, ceea ce nu e cazul copiilor introduși la anumite meciuri. Însă cred că și asta se va regla odată cu timpul, atunci când va exista susținere și din partea altor entități din oraș. Oricum, avantajele depășesc cu mult dezavantajele și am multă încredere și speranță pentru acest proiect. Nu doar azi și mâine, nu de la weekend la weekend, ci pentru un interval lung de timp", a declarat tânărul, care ne-a vorbit și despre care este atmosfera din galerie după rezultatele oscilante din ultimele săptămâni și despre câtă încredere există în proiectul pus la cale de staff.
"Suporterii sunt primii care văd plusurile și minusurile de la etapă la etapă, deoarece parcurg această călătorie alături de echipă de la zi la zi și de la meci la meci. Atmosfera este foarte bună și încrederea la cote înalte, asta și pentru că nu ne-am descurcat tocmai rău până acum. Programul din această perioadă e destul de complicat și e firesc să apară și sincope. E greu să nu fii optimist, însă, după atâția ani în anonimat. Echipa leagă bine jocul, iar fanii îi sunt alături indiferent de rezultat și de adversar. Păcat că nu putem fi și pe stadion în această perioadă, dar abia așteptăm cu toții să ne întoarcem în tribune", a adăugat Dragoș Suciu, în exclusivitate pentru Eurosport.

#FaniAdevărați | Care e percepția lui Dragoș Suciu despre fotbalul din România

Comentatorul și analistul sportiv ne-a vorbit și despre percepția sa cu privire la fotbalul din zilele noastre din România și a spus ce crede că ar trebui să se schimbe în țara noastră pentru ca echipele de fotbal să reușească rezultate mai bune în competițiile internaționale.
"Aceeași pe care am avut-o întotdeauna. Există perioade mai bune și mai slabe pentru toate campionatele, drept dovadă și ceea ce se întâmplă cu La Liga în ultimii 2 ani. Indiferent de asta, cred că e de datoria fiecărui microbist să urmărească într-o măsură mai mică sau mai mare cel puțin primele două ligi. Sunt mai puțini bani decât în 'epoca patronilor', însă și o sustenabilitate ceva mai de durată a echipelor, iar în plan general e probabil mai bine că echipele să susțină proiecte pe termen mai lung, chiar în detrimentul rezultatelor pe termen scurt. Coexistăm cu fotbalul din țară noastră, e o reflecție a societății și a nivelului de calitate a vieții și nu ar trebui să ne dezicem de el.
Avem nevoie de răbdare pentru că există perioade mai bune și mai rele. În anii '90, atunci când echipa națională traversa o perioadă extraordinară, echipele noastre de club se întreceau în eliminări rușinoase din cupele europene. Apoi, în următorul deceniu, echipele de club țineau steagul sus în Europa, iar echipa națională nu mai reușea să se califice la turneele finale. Marea problemă e aceea că în prezent nu mai reușim mare lucru pe niciun plan.
Se tot aduce în discuție problema copiilor și a juniorilor, însă cred că pasul cel mai greu de făcut e tocmai cel de la tineret la echipele mari, acolo se pierd majoritatea jucătorilor noștri în prezent. Fotbalistul român din 2021 este suficient de tehnic, dar insuficient pregătit fizic și tactic. Iar diferența față de fotbalul mare se face tocmai în aceste două planuri.
Conform unor teorii nu mai există echipe mici, iar conform altora nu mai există echipe mari. De orice parte a baricadei te-ai afla, nu ai cum să nu vezi faptul că decalajul financiar e din ce în ce mai mare, iar accesibilitatea echipelor mai mici la masa bogaților e foarte restrânsă. Campionatul nostru rămâne destul de competitiv la nivel propriu, doar că această competitivitate a scăzut dramatic față de cea a fotbalului mare. Nu putem decât să sperăm în continuare și să îl susținem prin prezența la meciuri și prin interes dedicat", a explicat suporterul.
Dragoș Suciu

#FaniAdevărați | "E important să găsești în jurul tău oameni care nutresc aceeași pasiune"

Tânărul a analizat și cum l-a influențat faptul că este suporter al celor de la Farul Constanța, declarând că viața personală nu i-a fost afectată de această iubire pentru fotbal, ba dimpotrivă, reușind să se înconjoare de oameni cu pasiuni similare.
"Niciodată! Am avut mereu în jurul meu oameni care mi-au susținut și împărtășit pasiunea pentru sport. Fie că a fost vorba de meciuri, deplasări sau competiții urmărite la TV, am avut șansa de a împărtăși această pasiune cu cei din jur. Tata m-a dus pe stadion de când eram mic, am avut apoi prieteni pasionați din plin de fotbal cu care mă întâlnesc și acum pentru a merge la meciuri sau pentru a urmări împreună partide de Champions League sau din cadrul altor competiții importante.
Cred, de asemenea, că este util faptul că susținem echipe diferite, nu doar în România, ci și în fotbalul internațional, și putem polemiza de pe urmă acestor lucruri. Până la urmă, din contradicții se naște progresul și se face loc ideilor noi. Am prieteni care susțin Atletico Madrid, Juventus sau Real Madrid și sunt de multe ori ținta glumelor în ultima perioada din cauza celeilalte pasiuni eterne pe care o am în fotbal, FC Barcelona.
Cred că e foarte important să găsești în jurul tău oameni care nutresc aceeași pasiune, au aceleași principii referitor la sport și viață, deoarece așa simți că faci parte dintr-un întreg. Iar eu sunt foarte norocos din punctul acesta de vedere", a conchis Dragoș Suciu, în exclusivitate pentru Eurosport.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo