Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Două echipe din România, fără licența UEFA! Cine nu ne va putea reprezenta în Europa

Dani Morar

Publicat 05/04/2023 la 16:56 GMT+3

România va avea 4 reprezentante în sezonul viitor al cupelor europene, însă două echipe nu ne vor putea reprezenta chiar dacă obțin acest drept pe plan sportiv, deoarece nu și-au făcut licență pentru Europa. Ambele formații vin din play-out, dar aveau șanse la calificarea în Conference League.

Baba Alhassan (FC Hermannstadt)

Credit imagine: facebook

România va fi reprezentată de 4 echipe în competițiile europene din sezonul viitor, campioana urmând să joace în turul 1 preliminar al Champions League, iar alte 3 formații în Conference League.
Echipele care ne vor reprezenta în Europa, în funcție de pozițiile pe care termină acest sezon:
  • Campioana va începe din turul 1 preliminar al Champions League
  • Vicecampioana va fi prezentă în turul 2 preliminar din Conference League
  • Echipa de pe locul 3 din play-off va juca un baraj cu câștigătoarea unui meci de departajare dintre locurile 1 și 2 din play-off, iar echipa care se impune merge tot în turul 2 din Conference League
  • Câștigătoarea Cupei României va primi un loc în turul 2 preliminar al Conference League.
Potrivit informațiilor Gazetei Sporturilor, Hermannstadt și Chindia Târgoviște nu și-au depus actele pentru licența europeană, astfel că nu vor putea participa în Conference League, indiferent de pozițiile pe care termină.
Ambele cluburi ar avea șanse la primele două locuri din play-out, doar 5 puncte despărțindu-le de această performanță, dar chiar și așa, ele nu ar putea juca la baraj în cazul unei clasări bune.
Pentru Hermannstadt exista varianta să se califice în Europa și câștigând Cupa României, dar acum acest trofeu are o semnificație în minus pentru sibieni. Hermannstadt evoluază în sferturile competiției împotriva lui U Cluj, miercuri, de la ora 19:00, învingătoarea urmând să întâlnească UTA Arad în semifinale.
Cine câștigă titlul în SuperLigă în sezonul 2022/23?

Câștigătoarea Cupei României se va califica în Europa League, începând cu sezonul 2024-2025

UEFA a luat o decizie importantă legată de câștigătoarea Cupei României. Începând cu sezonul 2024-2025, echipa care se impune în finală, va avea un loc asigurat în primul tur preliminar al Europa League, cu condiția ca liga noastră să fie între primele 33 din Europa.
În acest moment, campionatul României se află pe locul 25 în clasamentul întocmit de forul continental și ar putea ajunge pe 26 dacă polonezii vor avea rezultate în acest sezon. România are 20.500 în acest top, dar Lech Poznan va întâlni Fiorentina în sferturile Conference League și ar putea îmbunătăți coeficientul Poloniei.
Astfel, câștigătoarea de anul viitor al Cupei României va avea un avantaj față de anul acesta, când echipa care se impune joacă abia în a treia competiție inter-cluburi din Europa. Cine va ridica trofeul în sezonul 2023-2024 va putea să participe în turul 1 preliminar din Europa League și ar avea un loc garantat în turul 2 preliminar din Conference League.
Pe lângă notorietatea mai mare a competiției, Europa League oferă și premii financiare mai mari decât UECL. Pentru o calificare în grupele UEL, fiecare club primește câte 3,63 milioane de euro (2,94 milioane de euro în UECL), 630.000 de euro pentru o victorie în grupe (500.000 de euro în UECL) și 210.000 de euro pentru un egal în grupe (166.000 de euro în UECL).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo