Lumea fotbalului a înmărmurit sâmbătă seara, când danezul Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon, suferind un infarct și având nevoie să fie resuscitat de către medici. În momentele dramatice de la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda, Simon Kjaer a dat dovadă de luciditate și a avut un rol extrem de important în stabilizarea coechipierului său, fiind primul care a ajuns lângă el și care i-a făcut masaj cardiac. Danezul a impresionat prin reacția rapidă pe care a avut-o și i-a determinat pe cei de la Federația Italiană de Fotbal să se gândească la măsuri prin care sportivii să poată să își ofere primul ajutor unii altora.
Astfel, președintele forului italian, Gabriele Gravina, a spus că fotbaliștii echipelor din Serie A și cei din echipa națională a Italiei vor merge la cursuri de prim ajutor pentru a învăța cum să reacționeze în cel mai scurt timp pentru a-și salva coechipierii în momentele cruciale.
"Când inima lui Eriksen s-a oprit, la fel s-a întâmplat cu întreaga lume a sportului. Nu putem aprecia suficient ceea ce a făcut Kjaer, dacă Eriksen este încă în viață, este datorită lui. Îi doresc lui Eriksen o recuperare rapidă.
Premier League
Christian Eriksen s-a decis unde vrea să joace! Cu ce echipă a bătut palma
ACUM O ORĂ
Vom organiza cursuri de prim ajutor în pre-sezon, cu medici coordonați de profesorul Paolo Zeppilli. Este un program pe care Comisia medicală federală l-a aprobat luni dimineață.
Ne vom întâlni cu cluburile la terenurile lor de antrenament și vom începe cursurile cu jucătorii echipei națională, la Coverciano, în zilele următoare", a declarat Gravina în cadrul unei conferințe de presă, citat de football-italia.net.

Reguli drastice în Italia

Chiar dacă medicii i-ar permite lui Eriksen să revină pe teren, problema medicală pe care o are i-ar putea interzice, din punct de vedere legal, să mai activeze pe stadioanele din Italia. Președintele Societății de Cardiologie din sportul italian, Lucio Mos, a comentat situația mijlocașului în vârstă de 29 de ani pentru postul de radio Punto Nuovo, punctând că protocolul este mai dur în Italia decât în alte state europene.
"Cum e posibil ca un fotbalist supus numeroaselor testări medicale să fie lovit de un atac de cord? Sunt aspecte care pot scăpa chiar și celor mai precise verificări medicale, chiar dacă acestea sunt făcute des. Un astfel de eveniment poate apărea între testări.
Legea italiană în acest domeniu e cea mai severă din lume, de aceea decesele în timpul activității sportive sunt mai puține aici decât în alte țări. Cazul lui Eriksen? A fost defibrilat, deci trebuie să înțelegem ce a cauzat stopul cardiac. Cu legislația actuală, o să-i fie dificil să revină pe stadioanele din Serie A. Protocolul e rigid, dar nu vom cere schimbarea lui. Celelalte țări europene ar trebui să le schimbe pe ale lor", a declarat cardiologul, citat de Tuttosport.
Fotbal
LIVEBLOG Mercato 2022 | Ionuț Radu pleacă de la Inter Milano. Destinația portarului român
19/06/2022 LA 11:14
Premier League
Eriksen a refuzat oferta lui Brentford pentru prelungirea contractului! Unde poate ajunge danezul
14/06/2022 LA 08:05