Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

5 motive pentru care Serie A este cel mai imprevizibil campionat din Europa. Chiar și peste Superliga din România!

Ion Alexandru

Actualizat 19/09/2022 la 14:26 GMT+3

Serie A a devenit un campionat al surprizelor plăcute și al marilor decepții. Revoluția din Superliga de la noi este doar un fortună într-un pahar cu apă față de tsunamiul din Italia. Napoli dă lecții de fotbal, Juventus este tamponată de oricine, din toate parțile, iar ultimele campioane Inter și Milan pierd teren. Din 1955 nu mai pierduseră în aceeași zi Juventus, Milan, Inter și Roma!

Il Napoli esulta a San Siro, Serie A

Credit imagine: Getty Images

Serie A are, în acest sezon, toate ingredientele pentru un spectacol nenaivăzut în ultimele 3 decenii. Campionatul italian are eroi improbabili și visele unui nou titlu pentru sud pot deveni realitate, mai ales după ce Juventus a devenit o echipă de pluton. Napoli a luat două titluri, ambele cu Diego Maradona în calitate de regizor, arhitect și finalizator. Acum, sub Vezuviu, numele lui Kvaratskhelia provoacă cutremure de fericire pe stadionul din Fuorigrotta.
Există o prejudecată legată de forța mentală a napoletanilor în lupta pentru scudetto. Spaletti e convins că doar prin rezultate se poate trece peste asta. Un exemplu este victoria de aseară obținută pe terenul campionilor de la Milan. O echipă nebagată în seamă când vine vorba de titlu este Atalanta 2.0. Gian Piero Gasperini încearcă s-o modeleze și s-o facă mai pragmatică în raport cu echipa care se oprea în sferturile Champions League, chiar la debut în 2020. Există cel puțin 5 motive pentru care vom savura acest sezon din Serie A

Napoli este o enigmă

În vară, De Laurentiis și Spaletti au fost contestați puternic de către fanii cu sângele fierbinte pentru care Napoli este mai mult decât o religie. Au plecat Koulibaly, Mertens, Fabian Ruiz, Milik, Ospina sau Insigne și înlocuitorii lor nu au nume, dar compensează prin valoare și voință. Spaletti și-a asumat reconstrucția în orașul cu cea mai puțină răbdare când vine vorba de fotbal și i-a ieșit în timp record. Defensia condusă de kosovarul Rrahmani și de coreeanul Kim funcționează fără fisuri majore. La mijloc, napoletanii aleargă mai mult ca oricine. Maratoniști Lobotka și Zielinski fac tot posibilul pentru recuperare rapidă, iar Zambo Anguissa adaugă forță fizică la acest pachet. Atacul a uimit pe toată lumea. Cine credea că accidentarea starului Oshimen va stinge lumina în calea golurilor napoletane a greșit echipa. Kvaratskhelia a costat 10 milioane și în doar 2 luni De Laurentiis răspunde la telefon doar la numere de Anglia, Barcelona sau Madrid pentru a nu se complica aiurea cu unii care nu au bani. Politano sau Raspadori sunt nume de plan secund în fotbalul european sau chiar italian, dar Spaletti le-a dat încredere și rezultatele se văd. În lume în care Diego Simeone cucerește trofee cu un fotbal minimalist, fiul Giovanni rupe plasele în Serie A. Transferul argentinianului din nordul bogat în sudul flămând de fotbal și trofee a fost privit cu reticență, dar golul victoriei de pe San Siro este medicamentul perfect pentru orice.
Citește și:

Juventus este un dezastru sportiv și financiar

Max Allegri a câștigat 10 trofee și a dus-o pe Juventus de două ori în finala Champions League. Italianul este acum în situația elevului popular care a câștigat concursul de Mister în liceu, iar la întâlnirea de 10 ani vine cu autobuzul și cu pantofii rupți. Juventus se prăbușește încet, dar sigur sub statuia impunătoare de echipă uriașă. Bonucci este ultima ruină în picioare dintr-un imperiu care a dominat autoritar fotbalul italian. Înlocuirea lui Sarri, imediat după câștigarea ultimului titlu, cu Andrea Pirlo a fost mutarea care a provocat acest dezastru sportiv. Debutantul Pirlo a fost mestecat, înghițit și aruncat peste bordul mașinii de lux numită vestiarul lui Juve. Știti unde antrenează Pirlo acum? La Fatih Karagümrük, locul 13 din Turcia, în campionatul unde pe primul loc este echipa lui Montella Adana Demirspor. Acest sezon a început foarte slab pentru Juve, iar acea echipă care inspira teamă s-a transformat în adversarul perfect pentru formații care vor să crească. Duminică, Monza a obținut prima victorie din istorie în Serie A în fața unui Juventus apatic și foarte nervos. Allegri a fost creditat cu multă încredere chiar și după acest nou eșec istoric. În acest ritm, locul 4 obținut cu emoții în ultimele 2 sezoane devine un obiectiv greu de realizat.
Citește și:

Milan și visul unui nou titlu

Pioli a realizat visul fanilor și a readus titlul oe San Siro. Rossoneri au jucat pragmatic și au avut un finish fabulos pentru al 19-lea scudetto. Milan a trecut prin multe transformări în ultimul deceniu, iar acest titlu este ca un pansament peste "rănile" fanilor. Această vară a început cu pierderea unui fotbalist exponenția pentru sezonul trecut. Kessie a preferat plajele din Barcelona, iar milanezii au investit în viitor. Belgianul de De Ketelaere a impresionat la Brugge și prețul a fost pe măsură, 32 de milioane. Integrarea sa nu a fost rapidă, iar campionii sunt pe locul 5 în Serie A. Un lucru este clar: Pioli va primi timp pentru a face un nou sezon memorabil. Rafael Leao a fost păstrat și brazilianul poate asul de roșu-negru al sezonului.
Citește și:

Cardiograma Inter

Simone Inzaghi nu este Antonio Conte. Actualul manager de la Tottenham a luat ultimul titlu pentru Inter cu un joc enervant, agresiv, arțăgos, dar eficient. E clar că Interul lui Simone Inzaghi joacă un fotbal mai plăcut, dar la capitolul eficiență nu stă mai bine. Așteptata și trâmbițata revenire a lui Lukaku a produs, până acum efecte minime. Belgianul a dat un singur gol și se poate obișnui cu statul de rezervă. Lautaro Martinez, Correa sau Dzeko au mai multe minute jucate decât Lukaku. Inter are deja 3 înfrângeri în primele 7 etape, iar patronul chinez are deja un răvaș de 1 metru cu posibili înlocuitori.

Atalanta, Udinese și Lazio nu vor lua titlul, dar fac spectacol

Jose "1-0" Mourinho a sperat ca echipa sa plină de implanturi din Premier League să se lupte la titlu. Problema este că Roma nu atacă aproape pe nimeni și pierde chiar și la Razgrad, în grupele Europa League. Fără a include Roma în grupul echipelor cu pretenții în acest sezon privim cu atenție către surprize. Atalanta, Udinese și Lazio au împreună 2 titluri. Adică fix cât Casale și Novese și muuult mai puține decât Pro Vercelli. Asta nu-i împiedică pe Gasperini, Sottil sau Sarri să dea de pământ cu marile forțe din Serie A. Cu "arme" diferite, dar cu filozofii de joc asemănătoare, cele trei țintesc un loc de Champions League, dar realist vorbind doar Atalanta pare să aibă șanse. La victoria cu 1-0 Roma, Gasperini a avut doar 4 jucători din primul 11 care juca pentru calificarea în semifinalele Champions League din 2020. Experimentatul antrenor italian vrea să transforme asta într-un avantaj și profite de "foamea" unor fotbaliști ca Ederson, Lookman sau Koopmeiners.
Udinese propune mereu nume interesante. Ultimul este Beto, atacant portughez de 24 de ani care are deja admiratori în Premier League. Lampard îl vrea la Everton cât mai repede. Lazio l-a păstrat le Milinkovic-Savic, iar sârbul joacă din nou la un nivel foarte ridicat. Când îl ai pe Immobile în echipă ești obligat să ataci!
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol