Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro U21 - marile vedete. Fotbalistul de 60 de milioane € și adversarul României de doar 16 ani

Cristian Mihală

Actualizat 23/03/2021 la 14:14 GMT+2

Deși Mbappe, Joao Felix, Phil Foden sau Dominik Szoboszlai nu vor fi prezenți la Euro U21, ei devenind de mult jucători de bază pentru naționalele mari, la turneul final din Ungaria și Slovenia se vor afla o mulțime de staruri de la echipe mari ale Europei.

Mbappe și Camavinga

Credit imagine: Getty Images

A mai rămas doar o zi până la startul Euro U21, acolo unde România visează să egaleze performanța din 2019, când băieții lui Rădoi au ajuns până în semifinale. Misiunea e grea, având în vedere că printre adversarele din grupă se numără Germania și Olanda, dar nu imposibilă. De altfel, toate națiunile mari din Europa propun nume importante pentru Euro U21, astfel că nu putem să ne considerăm ghinioniști pentru tragerea la sorți.

Marile vedete de la Euro U21

Oscar Mingueza și Riqui Puig (ambii de la Barcelona) și Brahim Diaz (AC Milan, împrumutat de la Real Madrid) sunt principalele atu-uri ale spaniolilor, campionii europeni în exercițiu.
Italia îl propune pe Sandro Tonali (AC Milan), Anglia pe Callum Hudson-Odoi (Chelsea) și Mason Greenwood (Manchester United), în timp ce Portugalia îi are ca principali protagoniști pe Rafael Leao (AC Milan) și Francisco Trincao (FC Barcelona). Olanda, adversara României în meciul de debut, atacă turneul final cu Justin Kluivert (RB Leipzig).
Pe lângă acești fotbaliști care deja nu mai au nevoie de vreo prezentare, cu siguranță că vor străluci și alții, așa cum s-a întâmplat mai mereu la turneele finale în istoria recentă.
Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund)

România la Euro U21 | Germanii, ofensivă bazată pe puștiul minune Moukoko

Germania, a doua formație "grea" din grupa României, îl are în lot pe vârful lui Dortmund, Youssoufa Moukoko. Puștiul de doar 16 ani are deja 14 selecții pentru echipa mare a formației care în sferturile Ligii Campionilor va da piept cu Manchester City, și a înscris trei goluri. El este cel mai tânăr jucător prezent la turneul final din Ungaria și Slovenia, dar calitățile avute sunt incontestabile.
Moukoko a fost un puști fenomen, marcând 196 de goluri în doar 124 de meciuri pentru echipele U15, U17 și U19 ale Borussiei Dortmund! Crescut de St. Pauli, Moukoko l-a impresionat pe fostul antrenor al lui Dortmund, Favre, care l-a luat încă de vara trecută în pregătire la lotul primei echipe. Moukoko i-a impresionat pe jucătorii echipei mari, iar Erling Haaland a avut numai cuvinte de laudă la adresa sa.
"Este mult mai bun decât eram eu la vârsta lui. El se antrenează la Borussia Dortmund și ține pasul cu noi. Eu eram la clubul care m-a crescut, Bryne FK, când aveam 15-16 ani. Nu există grad de comparație. Dar nu e ușor să fii atât de bun. Presiunea poate să fie mare. Nu am văzut niciodată un copil de vârsta lui atât de bun", spunea Haaland în 2020.

Franța vine la Euro U21 cu cei mai bine cotați jucători

Dacă e să ne uităm peste numele prezente în loturi, Franța ar trebui să fie fără îndoială una dintre marile favorite. "Cocoșii" vor avea un cuplu de mijlocași centrali redutabil, format din Eduardo Camavinga (Rennes, 18 ani) și Houssem Aouar (Lyon, 22 ani).
Camavinga este un fotbalist comparat de mulți cu Patrick Vieira, pentru eleganța sa, deși nu e la fel de redutabil în jocul aerian. Fotbalist de picior stâng, el a atras atenția marilor cluburi din Europa, Real Madrid discutând de mai bine de un an despre posibilitatea de a-l transfera. S-a zvonit chiar că Florentino Perez ar fi dispus să pună la bătaie 100 de milioane de euro pentru aducerea lui pe Bernabeu. Cert e că mijlocașul are o cotă incredibilă la 18 ani, transfermakt.de cotându-l la 60 de milioane de euro (cel mai scump jucător de la Euro U21).
7 lucruri mai puțin știute despre Camavinga
1. Înainte să joace fotbal, a fost îndrăgostit de judo și s-a dedicat acestui sport timp de 6 ani.
2. S-a născut în Miconje, un sat din provincia angoleză Cabinda.
3. Are trei naționalități. S-a născut în Angola, este congolez după tatăl său și francez după țara de adopție. El joacă pentru naționala de tineret a Franței.
4. În 2013, când nu era încă la Rennes, casa familiei sale a ars și a ramăs pe străzi pentru câteva zile. Atunci avea 11 ani și era junior la Drapeau-Fougeres.
5. Eduardo Camavinga are același impresar cu Ousmane Dembele, Moussa Sissoko.
6. Este cel mai tânăr jucător în Ligue 1 din istoria lui Rennes. A jucat la 16 ani, 4 luni și 27 de zile.
7. Acum un an și jumătate, Camavinga era evaluat la 4 milioane de euro. Valoarea sa de piață a crescut de 15 ori între timp.
Celălalt mare star al francezilor este Houssem Aouar, poate principalul artizan al performanței lui Lyon de sezonul trecut, când francezii au ajuns până în semifinalele Champions League. Formația din Hexagon le-a eliminat pe drum pe Juventus și City, fiind opriți din drumul spre ultimul act doar de Bayern, viitoarea câștigătoare a trofeului. Cota lui Aouar a crescut exponențial - fiind cotat în prezent la 50 de milioane de euro -, iar pe urmele sale se află chiar "Bătrâna Doamnă", căreia i-a creat atâtea probleme stagiunea trecută.
România - Olanda, primul meci al tricolorilor la Euro U21, are loc miercuri, de la ora 22:00, și va putea fi urmărit în format live-text pe eurosport.ro.
picture

România la Euro u21

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo