UPDATE / Tunisia a obținut calificarea după ce a făcut remiză albă cu Mali (a câștigat în tur cu 1-0). Maroc a obținut de asemenea calificarea după ce a învins DR Congo cu 4-1 în meciul retur (rezultatul din tur 1-1).
În această seară vom afla cele 5 echipe africane care vor juca la Campionatul Mondial din Qatar. Primele două partide retur de la baraj au fost dramatice.
Senegalul a pierdut cu 1-0 pe terenul Egiptului, dar a restabilit repede egalitatea la general. În minutul 3 al meciului retur, Boulaye Dia a deschis scorul. Atacantul lui Villarreal a profitat de o respingere greșită a unui fundaș egiptean și a marcat din apropierea porții.
World Cup Qualification CAF
Sadio Mane, după calificarea Senegalului la Cupa Mondială: "Am fost mai norocos"
30/03/2022 LA 16:10

Salah a pierdut duelul cu Mane și nu va juca la Mondiale! Senegal, voctorie la penalty-uri contra Egiptului

Meciul a intrat apoi într-un con de umbră, niciuna dintre echipe nemairiscând aproape deloc. De altfel, până la finalul primelor 90 de minute nu a mai fost trimis niciun șut pe spațiul porții, astfel că s-a ajuns în prelungiri. Cea mai mare ocazie din reprizele suplimentare le-a aparținut senegalezilor, în minutul 96. Ismaila Sarr a șutat periculos, portarul egiptean a avut o intervenție miraculoasă.
Ulterior prudența a fost cuvântul de ordine, iar învingătoarea s-a decis la penalty-uri, ca și în finala Cupei Africii de acum aproape două luni. La fel ca atunci, senegalezii au avut nervii mai tari și au tranșat lucrurile în favoarea lor. Loteria a început incredibil, primii doi jucători de la fiecare echipă ratând: Koulibaly și Ciss de la Senegal, respectiv Mo Salah și Zizo de la Egipt. A urmat apoi câte o execuție sigură de fiecare parte, dar după a 4-a serie echilibrul s-a rupt. Dieng a transformat pentru Senegal, iar Mostafa Mohamed a ratat la egipteni. A urmat Sadio Mane, care nu a iertat și a trimis naționala "Leilor din Teranga" la turneul final.
Senegalul a mai participat doar de două ori în istorie la Campionatul Mondial. La debut, în 2002, a fost surpriza competiției, ajungând până în sferturi, iar acum 4 ani, în Rusia, nu a trecut de faza grupelor.

Ghana e la Mondial grație regulii golurilor marcate în deplasare

Celălalt meci jucat la aceeași oră a fost la fel de echilibrat. Ghana și Nigeria remizaseră alb în primul meci, dar ghanezii au deschis repede scorul în returul de la Abuja. Thomas Partey a marcat în minutul 10 după un șut din afara careului la care portarul Nigeriei s-a făcut de râs.
Nigeria a revenit repede în meci, Troost-Ekong egalând după un penalty transformat cu siguranță în minutul 22.
Nigeria a dominat ulterior partida, dar nu a găsit drumul spre gol până la finalul timpului regulamentar, astfel că Ghana va merge la Mondialul din Qatar grație golului marcat în deplasare, regulă care în fotbalul african încă mai e valabilă.
Așadar, Ghana revine la un turneu final mondial după o pauză de 8 ani. Black Stars au participat de 3 ori la Mondiale până acum, cea mai bună performanță fiind înbținută în 2010, când au pierdut dramatic cu Uruguayul în sferturi.
Celelalte meciuri din barajul pentru CM
  • Algeria - Camerun (1-0 în tur)
  • Tunisia - Mali (1-0 în tur)
  • Maroc - Republica Democrată Congo (1-1 în tur)
World Cup Qualification CAF
Scandal uriaș după Senegal-Egipt: "Echipa noastră a fost expusă rasismului. Am trimis probe la FIFA"
30/03/2022 LA 07:06
Africa Cup of Nations
Recompense uriașe pentru senegalezi după victoria din finala Cupei Africii! Ce vor primi
09/02/2022 LA 14:32