Articol scris de Cezara Paraschiv
Pe 1 august, în plină ediţie de Jocuri Olimpice, se vor împlini 41 de ani de la unica medalie olimpică din istoria voleiului românesc, 37 de ani de la prima medalie de aur câștigată de echipa feminină de gimnastică tricoloră și 29 de ani de la momentul în care Lavinia Miloșovici primea primul "10 perfect" pentru un exercițiu la sol prezentat în cadrul JO.
România a adunat, de-a lungul anilor, 307 medalii la Jocurile Olimpice (89 de aur, 95 de argint și 123 de bronz). Fiecare dintre acestea are o poveste a sa, însă pentru moment, privim înapoi spre trei dintre bucuriile trăite de sportul românesc în prima zi a lui “Gustar”.
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Gimnastică: Top 5 cele mai spectaculoase exerciții de la Tokyo
11/08/2021 LA 13:46

Unica medalie olimpică pentru voleiul românesc

România a reușit să ducă echipe de volei la doar trei ediții ale Jocurilor Olimpice. La debutul înregistrat în acest sport, în 1964, România a încheiat la baza podiumului, pe locul patru, atât la feminin, cât și la masculin. În 1972, la Jocurile Olimpice au ajuns doar băieții, terminând pe cinci. Ediția din 1980, de la Moscova, a fost ultima la care România a mai obținut calificarea la Jocurile Olimpice, dar și momentul celei mai mari performanțe tricolore.
Marius Căta Chițiga, Corneliu Chifu, Laurențiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Viorel Manole, Florin Mina, Corneliu Oros, Neculae Pop, Constantin Sterea și Nicu Stoian, sub conducerea Antrenorului Emerit Nicolae Sotir, au câștigat medalia bronz, după 3-1 în finala mică, contra Poloniei.
România își câștigase biletul de participare pe tabloul cu zece echipe de la Jocurile Olimpice de la Moscova la un turneu de calificare organizat în Bulgaria, în ianuarie 1980. Evoluând în Grupa B, România a terminat a doua, cu trei victorii (cu Libia, Brazilia și Iugoslavia) și o înfrângere (în fața Poloniei). Calificată în “Final 4”, naționala tricoloră a cedat clar în fața echipei gazdă, a URSS (0-3) - care avea să își adjudece aurul în fața Bulgariei, însă ulterior și-a luat revanșa în fața Poloniei care o învinsese în grupă, impunându-se cu 3-1 în meciul pentru locul 3.

Ecaterina Szabo

Credit imagine: Getty Images

Primul titlu olimpic pentru echipa feminină de gimnastică a României

Gimnastica artistică a fost un sport în care România a reușit să își impună dominația la nivel mondial, la feminin, prin generații de excepție. În total, gimnastica a adus 71 de medalii României de la Jocurile Olimpice, băieții aducându-și și ei aportul în câteva rânduri.
Echipa feminină de gimnastică a României a urcat pe podium de 12 ori dintr-un total de 20 de apariții ale acestei probe în programul olimpic.
Începând cu 1976, când în echipă își făcea debutul Nadia Comăneci, gimnastele tricolore au fost abonate la podium timp de zece ediții consecutive ale Jocurilor. Evident, este de notorietate faptul că în 2016 a urmat o prăbușire istorică, echipa României nemaireușind nici măcar calificarea la întrecerea supremă de la Rio, scenariul repetându-se apoi pentru Tokyo.
Nadia Comăneci nu a reușit să își adauge în palmares aurul olimpic cu echipa, însă pe 1 august 1984, o generație crescută practic cu gândul de a emula rezultatele Nadiei, urca în premieră România pe treapta întâi a podiumului olimpic. Lavinia Agache, Laura Cutina, Cristina Elena Grigoraș, Simona Păucă, Mihaela Stănuleț și Ecaterina Szabo se impuneau în fața echipelor din Statele Unite (unde începuse munca de reconstrucție chiar fostul antrenor al Nadiei, Bela Karolyi) și China, profitând de absența gimnastelor sovietice, provocată de boicotul impus de URSS pentru Jocurile de la Los Angeles.
România a mai câștigat aurul cu echipa feminină de gimnastică în 2000 și 2004.
https://i.eurosport.com/2020/08/01/2858483.jpg

Lavinia Miloșovici, pe urmele Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice

România rămâne în istoria Jocurilor Olimpice cu primul "10 perfect" din istoria gimnasticii, trecut în dreptul Nadiei Comăneci, în 1976. Nadia a prins în offsaid tabela electronică din Montreal, prin evoluția sa de la paralele, oferind unul dintre cele mai cunoscute momente din istoria olimpismului.
În 1992, Lavinia Miloșovici reușea să arate lumii întregi, tot în premieră, cum arată perfecțiunea la sol. Gimnasta născută la Lugoj își făcuse debutul internațional cu un an înainte, câștigând titlul național la individual compus și contribuind la medalia de bronz a echipei României de la Campionatul Mondial. În 1991, la CM de la Indianapolis, Miloșovici se încoronase și campioană la sărituri.
Lavinia Miloșovici a încheiat concursul olimpic cu patru medalii: aur la sol și sărituri, argint cu echipa și bronz la individual compus.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
https://i.eurosport.com/2021/07/15/3173912.jpg
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
Larisa Iordache a oferit noi detalii despre starea gleznei: “Sper din suflet să-mi revin uşor-uşor”
06/08/2021 LA 15:18
Tokyo 2020
Larisa Iordache și-a luat rămas bun de la Tokyo: "Plec de aici cu lacrimi în ochi!"
05/08/2021 LA 12:23