#OlimpiciDeLegendă | Arthur Wint, primul atlet jamaican care a cucerit aurul olimpic în probele de viteză

Bianca Dumitru

Publicat 16/04/2024 la 20:04 GMT+3

Mai sunt 107 zile până la startul celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară. Până când vom asista la spectacolul de la Paris 2024, Eurosport.ro vrea să vă reamintească de câțiva sportivi de legendă, români și străini, care au scris istorie la edițiile precedente ale competiției olimpice.

Arthur Wint

Credit imagine: Getty Images

Arthur Wint, unul dintre cei mai buni performeri în atletism, a fost cel care a deschis culoarul performanței olimpice pentru Jamaica în probele atletice de viteză.
Alintat "Gigantul nobil", Arthur Wint, o forță a naturii (1,97 metri), s-a născut la 25 mai 1920, la Plowden, Manchester, în Jamaica. și-a ghidat viața după principiul - "Fiecare își face singur alegerile", conform site-ului dedicat fostului mare sportiv jamaican, Arthurwint.com.
A ales să fie fost aproape de oameni, de la pescarii din Negril Beach sau cei cu care juca partidele de domino, până la figuri regale sau politicieni de rang înalt alături de care a încercat să pună o cărămidă la parcursul țării sale, potrivit sursei citate.
A fost selectat în 1937 atletul jamaican al anului. Anul următor a cucerit medalia de aur la 800 de metri în cadrul Jocurilor central americane din Panama, însă Al Doilea Război Mondial a întrerupt cariera sa în atletism, notează site-ul Olympics.com.
S-a alăturat în 1942, Planului de pregătire al aviației din Commonwealth-ul britanic și a fost trimis în Canada să se pregătească, unde a și stabilit recordul la 400 de metri. Trimis în Marea Britanie să lupte în calitate de pilot, avea să părăsească în 1947 Forțele regale britanice și a urmat ca student cursurile de medicină ale St Bartholomew's Hospital. A revenit, în 1948, pe scena internațională a atletismului, când Jamaica a participat, pentru prima dată, ca națiune independentă la competiția olimpică.
La Jocurile Olimpice de la Londra din 1948, jamaicanul Arthur Wint a câștigat prima medalie olimpică la 400 de metri, învingându-l pe compatriotul său Herb McKenley și a adăugat în salba echipei sale și medalia de argint în proba de 800 de metri, în spatele atletului american Mal Whitfield.
În 1952, la olimpiada de la Helsinki, Arthur Wint a contribuit la aurul obținut de Jamaica în proba de 4x400 metri ștafetă, fiind stabilit și recordul mondial cu timpul de 3:03.9. A câștigat, de asemenea, titlurile britanice AAA la 400 de metri în 1946 și în 1952, precum și la 800 de metri în 1946, 1950 și 1951.
În 1953 a concurat în ultima sa cursă, a încheiat pregătirea profesională și a absolvit ca medic. În 1954, Arthur Wint a devenit membru al Imperiului Britanic prin ordinul reginei Elisabeta a II-a.
Wint s-a întors în Jamaica în 1955, stabilindu-se la Hanover unde a profesat ca medic rezident. A fost numit de premierul Jamaicăi, în 1974, Înalt Comisar al Jamaicăi pentru Marea Britanie (1947-1948) precum și Ambasador în Suedia și în Danemarca, potrivit Arthurwint.com.
Pentru reușitele sale sportive extraordinare, Arthur Wint a fost inclus în panoplia celor mai buni sportivi afro-americani "Black Athlete's Hall of Fame" în SUA în 1977 și în rândul celor mai buni atleți ai Confederației atletice din Caraibe și America Centrală în 2003, indică Olympics.com.
A crezut foarte mult în perseverență și în reușita prin adversitate pentru a învinge în obiectivele sale. În ciuda salbei de medalii și victorii răsunătoare care au conturat pregnant succesul său național și mondial, medalii care amintesc de numele său, o statuie dedicată și chiar o stradă care-i poartă numele - Arthur Wint a rămas o persoană modestă de-a lungul întregii sale vieți.
A fost un prieten loial, familist și un patriot dedicat țării sale Jamaica, indică Arthurwint.com, citat de Agerpres. A depășit problemele de rasism care măcinau prin prejudecăți societatea britanică, a fost îndrăgit de mass-media britanică, iar prin sport, ca atlet, și prin activitatea de diplomat a ajutat la contribuția țării sale pe scena internațională. Amintirea sa este păstrată și de statuia aflată în imediata apropiere a Stadionului Național din Jamaica pe o stradă care-i poartă numele, Arthur Wint Drive, în Kingston.
Deschizătorul performanței olimpice în atletismul de viteză jamaican, Arthur Wint a murit la 19 octombrie 1992, lăsând o moștenire sportivă extraordinară pentru țara sa și pentru atletismul mondial, dar și un tezaur uman care se poate constitui oricând în izvor de inspirație pentru generațiile viitoare.
În 19 octombrie 2012, la Londra, fiica sa a dezvelit o placă comemorativă dedicată tatălui său pe 22 Philbeach Avenue, acolo unde a locuit fostul mare sportiv atunci când a studiat medicina. Cu același prilej, a lansat cartea dedicată memoriei lui Arthur Wint - "The Longer Run".
Într-un demers pentru cultivarea inspirației viitoarelor generații de jamaican, sportivi sau dedicați altor cauze, Colleen Wint-Bond, fiul lui Arthur Wint, a lansat, la 25 mai 2023, la sediul Asociației de Atletism a Jamaicăi volumul "Arthur Loves to Run", dedicată primului campion olimpic al Jamaicăi, potrivit Jamaica-gleaner.com.
Jocurile Olimpice de la Paris vor fi pe Eurosport și pe aplicația Eurosport în perioada 26 iulie - 11 august 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo