#OlimpiciDeLegendă | Dezsö Gyarmati, cel mai mare jucător de polo al tuturor timpurilor

Bianca Dumitru

Publicat 16/04/2024 la 19:50 GMT+3

Mai sunt 113 zile până la startul celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară. Până când vom asista la spectacolul de la Paris 2024, Eurosport.ro vrea să vă reamintească de câțiva sportivi de legendă, români și străini, care au scris istorie la edițiile precedente ale competiției olimpice.

Alessandro de Marchi, victorie entuziasmantă în etapa a 2-a din Turul Alpilor

Considerat cel mai mare jucător de polo pe apă al tuturor timpurilor, Dezsö Gyarmati a fost și cel mai titrat sportiv din istoria acestei discipline. Participant la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, între anii 1946 și 1964, Gyarmati a câștigat, cu naționala Ungariei, trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.
Dublu campion european, în 1954 și 1962, a fost și unul dintre cei mai rapizi înotători ai vremurilor sale, cu un record personal de 58,5 secunde pe distanța de o sută de metri în bazin.
Dezsö Gyarmati s-a născut la 23 octombrie 1927, în orașul Miskolc, din nord-estul Ungariei. A jucat întreaga lui carieră la două cluburi din Budapesta, Ujpest și Ferencvaros.
La 20 de ani a participat la prima lui olimpiadă, în 1948, la Londra, unde a obținut medalia de argint. De atunci, Dezsö Gyarmati, un stângaci puternic care a evoluat pe mai multe poziții în bazin, a câștigat încă patru medalii: trei de aur (Helsinki 1952, Melbourne 1956 și Tokyo 1964) și una de bronz (Roma 1960), notează site-ul Comitetului Internațional Olimpic.
După ce a câștigat cinci titluri olimpice și două europene, Gyarmati a început o carieră de antrenor aproape la fel de spectaculoasă și eficientă precum cea de jucător, menționează site-ul Federației Internaționale de Natație. Dezsö Gyarmati a strâns alte trei medalii olimpice ca antrenor al naționalei Ungariei la polo pe apă: aur (Montreal 1976), argint (München 1972) și bronz (Moscova 1980).
În total, ca jucător și apoi ca antrenor, Gyarmati s-a bucurat de reușite incontestabile la opt olimpiade diferite. El i-a condus pe poloiștii maghiari către victorie pentru titlul inaugural al Campionatului Mondial FINA în 1973, echipa Ungariei fiind și vicecampoană în 1975 și 1978. De asemenea, prima ediție a Cupei Mondiale FINA din 1979 a revenit maghiarilor, antrenați de Gyarmati.
În anii '80 ai secolului trecut, Dezsö Gyarmati a antrenat mai multe cluburi maghiare, câștigând o serie de medalii în liga națională de polo pe apă. Potrivit Agerpres, după prăbușirea comunismului în Europa de Est, Gyarmati a început să lucreze pentru noul guvern în anii '90.
Considerat un adevărat erou în patria sa și decorat cu numeroase distincții, Dezsö Gyarmati s-a angajat ulterior într-o carieră politică în Ungaria, fiind ales deputat în Parlamentul maghiar timp de patru ani. S-a implicat activ în găsirea de fonduri pentru sportul maghiar. După împlinirea a 75 de ani, a fost membru al consiliului executiv al Federației naționale de polo pe apă și a reușit să publice o serie de cărți despre acest sport acvatic, una dintre lucrări referindu-se la istoria integrală a acestei discipline olimpice din Ungaria.
S-a căsătorit cu medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Helsinki (1952), înotătoarea Eva Szekely. A fost tatăl unei alte înotătoare celebre din Ungaria, dublă medaliată olimpică la JO de la München în 1972, Andrea Gyarmati. Tatăl, mama și fiica, Dezsö Gyarmati, Eva Szekely și Andrea Gyarmati au fost incluși, de-a lungul timpului, în "International Swimming Hall of Fame" al sporturilor acvatice. Dezsö Gyarmati a mai fost căsătorit cu actrița de origine română Margit Bara, născută la Cluj-Napoca.
A decedat la 18 august 2013, la Budapesta, la vârsta de 85 de ani, potrivit agenției AP. La scurt timp după moartea sa, Federația Internațională de Natație (FINA) i-a adus un omagiu lui Dezsö Gyarmati într-un articol intitulat "FINA în doliu", caracterizându-l astfel: "Unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a văzut vreodată acest sport și cel mai decorat din istorie, geniul stângaci putea juca în orice poziție. Cunoscut pentru abordarea sa neînfricată în fiecare partidă, a fost capabil să decidă cele mai mari confruntări aproape singur".
Jocurile Olimpice de la Paris vor fi pe Eurosport și pe aplicația Eurosport în perioada 26 iulie - 11 august 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo