Vis la Paris | David Popovici, "all in" pentru o medalie olimpică. Potec: "Știe cum e să fii cel mai bun din lume"

Maria Olteanu

Publicat 16/04/2024 la 19:07 GMT+3

David Popovici a uimit lumea natației în 2022, devenind campion european și mondial la o vârstă extrem de fragedă. Acum, la doi ani distanță de la acel moment, românul speră să se întoarcă cu o medalie cât mai strălucitoare de la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor începe pe 26 iulie și care vor putea fi urmărite pe Eurosport.

Flacăra olimpică a fost aprinsă în Olympia, cu 101 zile înainte de startul JO de la Paris

David Popovici, dublu campion mondial și european la 100 și 200 de metri în anul 2022, a abordat anul 2023 cu mai multă celebritate și faimă, însă, per total, rezultatele au fost mai slabe decât în 2022. După ce a avut curse de-a dreptul fabuloase și a luat aur după aur, David nu a mai reușit să se ridice la nivelul așteptărilor, adversarii venind cu multă sete din spate și învingându-l în mai multe rânduri. Biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris le-a obținut încă de acum un an, însă din acel moment rezultatele sale nu au mai fost la fel de bune. A luat o pauză și a spus "pas" Mondialelor din acest an, pentru a da totul în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice, de unde cu toții ne așteptăm că se va întoarce cu o medalie cât mai strălucitoare.

David Popovici

Bucură-te de performanță alături de LIDL, sponsor al transmisiunii Eurosport din drumul spre Paris.
După ce ne-a obișnuit să aibă curse de-a dreptul fabuloase, partea a doua a anului 2023 a fost mult mai complicată pentru multiplul nostru campion. Popovici s-a întors fără medalie de la Mondialele de la Fukuoka, terminând pe locul 6 la 100 de metri liber şi pe 4 la 200 de metri liber. Având o vară extrem de complicată pentru el, cu Bacalaureat și admiterea la facultate, David a încheiat 2023 cu doar o medalie de bronz la Europenele în bazin scurt de la Otopeni, care au avut loc la începutul lunii decembrie.
În startul lui 2024, sportivul nostru a decis să nu meargă la Campionatele Mondiale de la Doha și să rămână în țară pentru a se pregăti în vederea celui mai important moment din acest an. Cu gândul la o medalie de la Paris, Popovici pare acum în linie dreaptă spre Jocurile Olimpice, de unde toți românii au extrem de multe așteptări.
Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, a declarat care este obiectivul lui David de la competiția din vară. Aceasta a adăugat, de asemenea, că toți cei din conducerea FRNPM îl vor susține cu tot ceea ce depinde de ei pentru ca el să se întoarcă cu o medalie olimpică din Franța.

Vis la Paris | David Popovici, cu gândul la o medalie de la Jocurile Olimpice

Cu fix 120 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris, Camelia Potec este cu gândul la cea mai prestigioasă competiție a acestui an și la sportivii care ar urma să se califice în perioada următoare. Potec și-a arătat susținerea și față de David Popovici, deja calificat, de la care se gândește că va reuși să obțină o medalie, obișnuit deja cu sentimentul de a fi cel mai bun din lume.
"De luna viitoare începem competiţiile internaţionale, intrăm iar în focuri pentru calificare la Jocurile Olimpice cu sportivii care nu au reuşit acest lucru.
Suntem alături de ei şi sperăm că totul va decurge conform planurilor şi pregătirilor. Şi sperăm să încheiem această vară cu performanţele pe care ni le propunem.
Normal că ne gândim şi la o medalie la Paris. Se poate, acesta este visul meu, dar şi al sportivilor, de a ajunge cât mai sus. Pentru că vorbim de un sportiv - David Popovici, care ştie ce înseamnă să fii cel mai bun din lume şi care îşi doreşte această medalie olimpică. Iar noi ceilalţi care suntem lângă el îl susţinem cu tot ceea ce putem pentru a realiza acest obiectiv", a menţionat Potec, citată de Agerpres.
“ Eu deja l-am încurajat după ce a fost doborât recordul. Recordurile, timpii în general sunt făcuţi să fie depăşiţi. De altfel, David chiar a spus că îşi doreşte ca acest record al său să fie bătut pentru a fi motivat să realizeze din nou cel mai rapid timp. O să vedem la Jocurile Olimpice cine este mai bun şi dacă acest timp va fi depăşit - Camelia Potec, despre David Popovici
Camelia Potec și-ar dori ca în echipa olimpică a României pentru Jocurile Olimpice de la Paris să fie minimum patru înotători. "Noi ne mai dorim încă doi sportivi calificaţi pentru Paris. Este adevărat că ne-am dori şi o fată în echipa olimpică. În total vrem să avem minimum patru sportivi la înot calificaţi cu baremul A. Nu vreau să dau nume, ei se ştiu. Sunt minori şi nu vrem să punem această presiune pe ei", a adăugat președinta FRNPM.
Întrebată despre viitoarea participare a lui David Popovici la Campionatele Europene programate în Serbia, în luna iunie, Potec nu a putut oferi un răspuns cu exactitate.
"La Campionatele Europene de seniori avem un lot, dar el va fi definitivat după Campionatele Naţionale care vor avea loc luna viitoare. Deocamdată nu pot spune dacă David Popovici va fi în lot. Europenele apar în planul său de pregătire, dar acesta poate suferi modificări după Campionatele Naţionale", a explicat ea.
Vis la Paris | David Popovici a fost la două sutimi de bronz la JO de la Tokyo, în 2021
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, la doar 16 ani, David Popovici a fost la două sutimi de medalia de bronz în proba de 200 de metri liber. Înotătorul a încheiat cursa într-un minut, 44 de secunde și 68 de sutimi, medalia de bronz fiind adjudecată de Fernando Scheffer, reprezentantul Braziliei, cu timpul de un minut, 44 de secunde și 66 de sutimi.
Deși nu s-a concretizat cu o clasare pe podium, performanța românului a fost uriașă. David Popovici a stabilit, prin rezultatul din finală, un nou record mondial la juniori, înregistrând totodată cel mai bun timp al său de până atunci pe distanța de 200 de metri.
De asemenea, în Tokyo, în finala probei sale preferate, cea de 100 de metri liber, David Popovici s-a clasat pe locul 7. Având în vedere rezultatele impresionante pe care le-a obținut în anul următor, românul va fi unul dintre cei mai urmăriți înotători la Paris, de unde speră să se întoarcă cu o medalie.
Jocurile Olimpice de la Paris vor fi pe Eurosport și pe aplicația Eurosport în perioada 26 iulie - 11 august 2024.

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo