Vis la Paris 2024 | Povestea primei sportive din România calificate la JO, prin ochii antrenorului ei: "Ar fi fabulos"

Andrei Nicolae

Actualizat 03/05/2024 la 17:47 GMT+3

Delvine Relin Meringor este o sportivă cu un loc special în delegația României pentru Jocurile Olimpice, fiind prima care a reușit să obțină "biletul" pentru Paris, încă din martie 2023. Românca naturalizată din Kenya l-a avut alături de ea în ultimii ani pe Valentin Anghel, care a acordat recent un interiviu în exclusivitate pentru Eurosport.ro.

Paris 2024 : Așa vor arăta Jocurile Oimpice

Delvine Relin Meringor este o sportivă cu totul specială, cu o poveste de viață fantastică și cu un antrenor care este 100% implicat în munca ei. Atleta de 31 de ani s-a născut în Kenya, însă din 2021 reprezintă România, după ce a obținut cetățenia de a fi o tricoloră.
picture

Valentin Anghel și Delvine Relin Meringor

Credit imagine: Eurosport

Bucură-te de performanță alături de LIDL, sponsor al transmisiunii Eurosport din drumul spre Paris.
În martie 2023, Meringor a devenit prima sportivă din România calificată la Jocurile Olimpice de la Paris, în urma maratonului de la Barcelona, unde a încheiat pe poziția a treia. La succesul kenyencei cu cetățenie română a contribuit din plin Valentin Anghel, antrenorul ei, care a luat-o "sub aripa" lui încă de când a venit în România.
Cu doar patru luni înainte de participarea la prestigiosul eveniment din capitala Franței, Valentin Anghel a acordat un interviu în exclusivitate pentru Eurosport.ro, în cadrul căruia a vorbit despre relația sa cu Delvine, despre cum au ajuns să colaboreze, dar și despre pregătirea și visul lor în ceea ce privește Jocurile Olimpice. La maraton, România nu a mai obținut o medalie din 2008, de când Constantina Diță cucerea aurul la Beijing.

Vis la Paris 2024 | Povestea colaborării dintre Meringor, kenyanca venită în România, și Valentin Anghel

Dumneavoastră sunteți antrenorul alături de care Delvine a obținut calificarea la JO de la Paris. Cum a început această colaborare dintre voi și care este povestea ei?
(n.r. Povestea) e interesantă și lungă în același timp. Puțină lume știe realitatea, realitatea în adevăratul sens al cuvântului. În 2019, înainte de pandemie, am avut o discuție cu fostul președinte al Federației Române de Atletism, Florea Florin, iar în acea perioadă eram antrenor la CSM Sfântu Gheorghe. La secția de atletism de acolo s-a pus problema dacă putem să aducem niște sportivi pe distanțe lungi pe care să îi naturalizăm.
Împreună cu un antrenor care a fost acolo, Carol Șanta, am identificat niște potențiali sportivi, care au fost trei fete: Delvine, Joan Chelimo (n.r. Melly) și Stella Ruto, pe care le-am adus în România la Sfântu Gheorghe. Am avut o discuție cu primarul de acolo, pe care l-am întrebat sincer dacă are bani să susțină clubul, în ideea în care ca aceste sportive să poată să participe la Olimpiadă.
Bineînțeles, în tot acest timp s-au făcut demersurile pentru naturalizarea lor, demersuri neîncheiate 100% nici în ziua de azi. Așteptăm răspunsul în următoarele 2 săptămâni. De-acolo am ajuns la Steaua cu toate, deoarece ni s-a spus că susținerea (n.r. din Sfântu Gheorghe) nu poate să fie la nivelul așteptărilor noastre, iar atunci am creat această oportunitate să se ducă la Steaua.
Am fost coordonatorul acestui mic-mare proiect. Am ajuns la Steaua și lucrurile după un an de zile au luat o întorsătură, adică două dintre sportive au preferat să rămână cu antrenorul Carol Șanta. Delvine m-a contactat personal și am decis să începem colaborarea noastră, asta se întâmpla înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. De-atunci a început povestea.
Citește și:

Vis la Paris 2024 | Cum s-a adaptat Delvine la România

Din 2021, Delvine reprezintă România. V-a povestit vreodată cum a fost această schimbare pentru ea?
Noi suntem și foarte buni prieteni. Pentru ea a fost o schimbare completă, inclusiv de mentalitate, de viziune, inclusiv acum este în această perioadă de transformare. A fost obligată de World Athletics să demonstreze apartenența cu noua țară.
Ea e obligată să vină de două ori pe an, când participă la campionate naționale pe distanțe lungi, face viza medicală odată la șase luni. A fost obligată să își demonstreze apartenența având o proprietate și am ajutat-o să își cumpere în București, are propria locuință în România.
Care sunt cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat de când a ajuns în România?
Sunt multe dificultăți, pentru că World Athletics a fost foarte drastic cu naturalizarea lor. Spre exemplu, nu a putut să beneficieze de suportul din partea COSR până când a făcut baremul pentru Olimpiadă. Chiar și în ziua de astăzi, primește doar o bursă, bursa olimpică. Nu beneficiază de suportul de care beneficiază ceilalți sportivi, care nici nu sunt calificați.
Asta pe plan financiar, iar sub aspect logistic, ea fiind un homelander (n.r. un atlet născut la altitudine), preferă să se antreneze la altitudini din astea, care pentru noi, "muritorii de rând", sunt greu de înțeles, la peste 3.000 de metri. Ea trăiește o mare parte din an într-un sat cu niște condiții minime, într-un sătuc la 3.500, unde are și (n.r. Eliud) Kipchoge casă.
Problemele cam astea ar fi, de logistică, de venit periodic în România, de plecat cu două, trei valize cu vitamine pe care le dă clubul, pentru că nu a putut să primească vitamine nici de la federație, nici de la comitetul olimpic.
Citește și:

VIS LA PARIS 2024 | Cum arată pregătirea lui Delvine Meringor pentru JO

Ce ați simțit în momentul în care v-ați dat seama că Delvine s-a calificat la Jocurile Olimpice?
A fost o nebunie completă, eu trăiesc alături de sportivii mei la intensitate maximă și mă exteriorizez în momentele respective. Nu poți să descrii bucuria pe care o ai în momentul în care faci un rezultat, nu numai că s-a calificat, că a venit în primele trei, ci faptul că rezultatul în sine spune ceva despre munca ta și despre tot ce ai făcut tu în ultimul timp.
Acolo a fost și noul record național. Ea a fost bulversată, nu conștientiza ce se întâmplă. După am gândit rapid, pentru că a trebuit să meargă la controlul doping ca să se omologheze recordul, deci ne-am trezit la realitate repede.
Cum arată pregătirea voastră alături de Delvine pentru Jocurile Olimpice cu câteva luni înainte de Olimpiadă?
Am participat la un maraton luna trecută în Japonia, un maraton la care au participat foarte multe kenyence și etiopience, dar nu au terminat cursa decât două, ea și încă una. Condiții extreme de temperatură, umiditate, vânt, ploaie, toate s-au adunat. Cu toate acestea, a terminat pe locul 6 într-un maraton foarte dificil.
Acum, noi așteptăm validitatea din partea World Athletics, pentru că dacă este validă, poate să participe inclusiv la Campionatul European din 7-12 iunie, în proba de semimaraton. Din iunie, mai avem două luni în care pregătirea trebuie să capete forma asta de maraton, să meargă către un volum specific maratonului. Deocamdată, ea și-a reînceput pregătirea de maraton în momentul de față și așteptăm răspunsul de la World Athletics.
Citește și:

VIS LA PARIS 2024 | Care este principala dorință a lui Valentin Anghel pentru JO în ceea ce o privește pe Delvine

Care este cel mai mare vis al dumneavoastră și al lui Delvine în ceea ce privește participarea la Paris?
Pe orice antrenor dacă l-ați întreba, indiferent de postura în care s-ar afla, el o să spună că își dorește să ia o medalie. Realitatea este că ne dorim toți să luăm o medalie, pentru asta se muncește, pentru că o medalie îți schimbă total, radical existența. De exemplu, am luat o medalie cu o sportivă la Glasgow (n.r. la Mondialele de Atletism în sală), sportiva e din Benin, numele ei este Noelie Yarigo.
Am fost invitat în Benin și am văzut cât poate să schimbe o medalie existența unui om. Are impact, asta schimbă. Revenind la realitate, niciodată nu știi, în special într-un maraton, nu poți să faci o predicție. Maratonul poate este cea mai surprinzătoare disciplină din cele de la Olimpiadă. Un cumul de factori formează rezultatul final, pentru că ține de condițiile atmosferice exterioare, temperatură, umiditate, poluare, etc.
În al doilea rând, ține de forma sportivului în perioada respectivă. În al treilea rând, nu există participant la ranking (n.r. bazat pe locul în clasamentul mondial), sunt toți la barem. Toți sunt foarte buni.
Bineînțeles, sunt două variante, ori să participi pentru o medalie, ori să poți să vii în primii opt, ceea ce se punctează la final. E un lucru meritoriu dacă te-ai afla în primii opt la sfârșitul unui maraton. Ar fi un lucru fabulos dacă s-ar lua medalie, după 2008, de la Beijing, după ce a luat Constantina Diță.
Jocurile Olimpice de la Paris încep pe 26 iulie și vor fi la Eurosport și în aplicația Max.
picture

Paris 2024 : Așa vor arăta Jocurile Oimpice


Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo