Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Aurul lui David Popovici are o dimensiune extraterestră în istoria modernă a sportului românesc

Andrei Nicolae

Actualizat 20/06/2022 la 23:25 GMT+3

David Popovici este singurul campion mondial al României într-o probă individuală olimpică din ultimul deceniu, în sectorul masculin.

David Popovici

Credit imagine: Getty Images

La 17 ani și 278 de zile, David Popovici a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta, în proba de înot – 200 m liber. Sportivul de la CS Dinamo a intrat în istorie și cu un record mondial de juniori – 1:43.21. Un timp care înseamnă și printre cei mai rapizi cinci din istorie la această probă.
Înotătorul român s-a anunțat un adevărat fenomen încă de anul trecut, când a avut o explozie tot în Budapesta, la Campionatele Europene. Atunci avea doar 16 ani și a obținut și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La întrecerile supreme și-a continuat ascensiunea și a venit la o sutime distanță de medalia de bronz, ocupând locul 4 tot la 200 m liber. Ascensiunea lui a fost concretizată, luni seara, printr-o primă medalie mondială la seniori, chiar cea mai prețioasă – AUR.
Performanța lui David Popovici vine într-un moment în care sportul românesc este la pământ, care în ultimii ani s-a bucurar rar de rezultate la cel mai înalt nivel. Și nu neapărat pentru că nu ar fi bani în sportul românesc, ci pentru că infrastructura este în continuare doar o iluzie pentru cele mai multe discipline. Pentru că strategiile de dezvoltare ale sportului, diversele planuri și idei au dat bine doar în diferite campanii politice sau sportive, în general înainte de alegeri. În rest... au lipsit cu desăvârșire.

Aurul lui David Popovici are o dimensiune extraterestră în istoria modernă a sportului românesc

Din aceste motive, dar și din multe altele, dimensiunea rezultatului lui David Popovici este cu adevărat extraterestră. Parafrazând un coleg de redacție, gândiți-vă unde ar fi fost azi sportivul dacă s-ar fi născut în Statele Unite. Sau mai aproape de noi... în Ungaria, unde sportul se numără printre prioritățile guvernului maghiar.
Dar pentru a exemplifica și mai bine ce înseamnă medalia de aur a lui David Popovici la un Campionat Mondial de seniori, într-o probă olimpică (!), am aruncat o privire spre ultimele performanțe majore ale sportului românesc. Și ne-am uitat, în primul rând, către cele mai populare discipline din istorie.
Gimnastica este sportul cel mai medaliat din istorie. Deși România a avut rezultate excepționale și după generația Andreea Răducan și Maria Olaru, nicio gimnastă nu a devenit campioanămondială în ultimii 15-20 de ani, fie că s-au numit Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Larisa Iordache. Au fost medalii de aur la Jocuri Olimpice, dar nu la Mondiale! Ultimul campion mondial al gimasticii a fost Marian Drăgulescu, în 2009, la Londra, când a cucerit două titluri și a ajuns la un total de opt. Gim,nastul ret6ras de curând este și cel mai de succes sportin român în istoria Campionatelor Mondiale.
Marian Drăgulescu
Canotajul a fost fără doar și poate cel mai de succes sport din România în ultimii ani. La această disciplină a venit și singura medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, adusă de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş în proba de dublu vâsle. Ultimul titlu mondial a fost cucerit însă în 2018, prin Ionela Lehaci și Gianina Beleagă la dublu vâsle categorie ușoară.
La ateltism au trecut deja mai bine de 20 de ani de când nu s-a cucerit un aur mondial. Ultimele performanțe de acest gen au fost realizate de Gabriela Szabo și Lidia Șimon la Edmonton 2001.
La Kaiac-canoe, cel mai recent titlul mondial într-o probă olimpică a fost obținut în 2014, de Alexandru Dumitrescu și Victor Mihalachi, la canoe 1.000 de metri.
La lupte, aurul mondial lipsește după 1990. Ștefan Negrișan a cucerit titlul mondial în 1985, la greco-romane.
La înot, precedentele două titluri mondiale au fost câștigate de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001).
La box, ultimii campioni mondiali au fost Marian Simion și George Olteanu, în 1999, la Houston.
Scrima a fost o altă disciplină cu rezultate notabile în istoria recentă. Dar ultimul titlul mondial a fost cucerit de echipa feminină de spadă, în 2011. La individual, ultimul aur a fost adus de Mihai Covaliu, actualul președinte al COSR, în 2005.
Covaliu
Un titlu mondial recent la individual a mai fost obținut de Loredana Toma, la haltere (categ. 63 kg), la Anaheim în 2017.
Practic, înainte de David Popovici, la individual, România a contat la nivel internațional doar prin Simona Halep, care a câștigat titlurile de Grand Slam de la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019), turnee care pot fi considerate veritabile Campionate Mondiale.
Dar David Popovici este singurul campion mondial al României din ultimul deceniu la masculin, într-o probă individualăolimpică. Băiatul acesta chiar este un fenomen într-un sport românesc care duce o lipsă din ce în ce mai acută de modele.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo