Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum îi poate strica David Popovici planurile lui Caeleb Dressel. Americanul a venit după 8 titluri mondiale în Ungaria

Andrei Nicolae

Actualizat 21/06/2022 la 13:50 GMT+3

Caeleb Dressel va trebui să-l învingă pe David Popovici la 100 de metri liber, dacă vrea să depășească recordul lui Micahel Phelps la o ediție a Campionatelor Mondiale. Pe de altă parte, el este o altă vedetă din înot care s-a luptat cu depresia.

Dressel

Credit imagine: Eurosport

David Popovici a schimbat statusul la Mondiale de natație de la Budapesta, dintr-un "viitor star al înotului mondial", într-un "mare star" al întrecerilor. Iar lupta lui cu Caeleb Dressel pentru medalia de aur la 100 metri liber se anunță fascinantă pentru specialiști și nu numai. Atât prin prisma faptului că proba este adesea considerată a fi punctul culminant al întrecerilor de înot, la fel ca 100 de metri în atletism, dar și ca urmare a "exploziei" pe care a înregistrat-o sportivul român de 17 ani în bazin.
David Popovici
Dar dincolo de aceste două aspecte, mai este și tentativa lui Dressel de a scrie istorie în Budapesta.
În seriile probei de dimineață, Popovici a câștigat deja o luptă la distanță cu Dressel, având un timp mai bun: 47.60 vs 47.95. Înaintea semifinalei de azi și a posibilei finale de mâine pentru cei doi uriași, David și Caeleb sunt deja campioni mondiali în capitala Ungariei. Elevul lui Adrian Rădulescu a triumfat la 200 de metri liber, iar americanul a obținut aurul cu ștafeta la 4x100 metri și la 50 metri fluture.

Cum îi poate strica David Popovici planurile lui Caeleb Dressel

Dressel (25 ani) a ajuns la 15 titluri mondiale, șapte dintre acestea fiind cucerite tot la Budapesta în 2017 și alte șase la Gwangju 2019. Americanul deține inclusiv titlurile la 100 de metri la ultimele două ediții, cursele fiind câștigate în 47.17, respectiv 46.96. Iar dacă se impune și cu această ocazie, devine doar al doilea om din istorie cu trei titluri mondiale la 100 de metri liber, după rusul Alexander Popov, dar primul care leagă trei succese.
Și totuși, pe cât de imens pare Caeleb Dressel, el este o altă vedetă din înot care se luptă cu depresia, potrivit El Mundo.
După succesul său la Jocurile de la Tokyo, unde a cucerit 5 medalii de aur (una venită la 100 metri liber), vedeta Statelor Unite a avut nevoie de o pauză pentru a-și trata problemele mentale.
picture

Jocurile Olimpice: Record olimpic în finala lui David Popovici la 100 metri liber la Tokyo

"Am avut nevoie de ajutor. M-am simțit foarte pierdut", a recunoscut Caeleb Dressel, care caută să cucerească 8 medalii de aur la aceste întreceri, o piatră de hotar care i-a scăpat lui Michael Phelps, după cum a mai remarcat sursa citată. David Popovici este unul dintre sportivii care îi pot strica socotelile.
La 17 ani, când nu era încă în vizorul camerelor de luat vederi, el a spart bariera de 19 secunde în semifinalele probei de 50 de metri liber, la un campionat de juniori din Statele Unite. La scurt timp după aceea, o mulțime a venit în tribune pentru a-l vedea în acțiune. A câștigat, desigur. Dar nu a mai coborât sub 19 secunde.
"Și când am terminat, am simțit un oh de dezamăgire din partea oamenilor. M-am gândit: 'La naiba, am câștigat, asta e foarte bine, chiar dacă am terminat în 19 secunde'. Dar a fost prima dată când am simțit cu adevărat presiunea", a recunoscut Dressel în programul "În profunzime cu Graham Bensinger". Sportivul și-a detaliat apoi atacurile de anxietate ulterioare, primul episod de depresie în tinerețe și tot ce a suferit în secțiunea mentală în timpul carierei sale, mai ales după Jocurile Olimpice de la Tokyo.
La întrecerea supremă de anul trecut, Dressel a renunțat la supranumele de "noul Phelps" pentru a-și face propriul loc în istorie. Două din cele cinci medalii de aur au fost câștigate cu noi recorduri mondiale. Dar succesul nu l-a împiedicat să cadă în adâncul propriilor gânduri: "Presiunea a atins un nivel maxim. După Jocuri, nu a mai fost doar ceea ce făceam în piscină, a fost și viața mea din afară. Mi-au pus multe întrebări în acest sens. Soția mea, Meghan, a fost cu mine într-un turneu de interviuri. Ulterior am văzut programe în care am vorbit și nu-mi aminteam să fi fost".

Americanul s-a retars anul trecut pentru o scurtă perioadă

În noiembrie anul trecut, el a decis să se retragă pentru o vreme. "Aveam nevoie de ajutor, trebuia să vorbesc cu oamenii pe care îi iubesc, trebuia să fiu sincer. Mă simțeam foarte pierdut. Am fost destul de nefericit câteva luni", a recunoscut Dressel, a cărui pauză a durat până la Crăciun.
Acum, după ce a tratat acele probleme psihice și a învățat să trăiască cu presiune, el se confruntă cu marea provocare de a cuceri opt titluri mondiale la aceeași ediție. Două le-a câștigat, mai are șase probe în față: ștafeta mixtă 4x100 mixt (marți), 100 m liber (miercuri), 50 m liber, 100 fluture și ștafeta mixtă 4x100 m liber (toate vineri), ștafeta 4x100 mixt (sâmbătă). Dacă va reuși, se va concentra apoi pe JO de la Paris 2024, unde va încerca să egaleze recordul lui Phelps de 8 medalii de aur. Acolo va trebui însă să concureze și la 200 de metri liber, unde tocmai s-a impus David Popovici.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo