Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Katie Ledecky a rescris istoria înotului la Mondialele de la Budapesta! Performanța unică bifată

Nicu Savin

Publicat 25/06/2022 la 11:27 GMT+3

Katie Ledecky a câștigat aseară aurul mondial la 800 m liber și odată cu acest succes a intrat definitiv în istoria înotului. Americanca de numai 25 de ani a devenit prima sportivă care cucerește aurul la 5 ediții consecutive de Campionat Mondial în aceeași probă, dar a atins și alte borne aproape de neimaginat.

Katie Ledecky

Credit imagine: Getty Images

SUA au dominat categoric Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta, cucerind până acum 15 medalii de aur, 8 de argint și 14 de bronz. Patru dintre medaliile de aur au fost obținute de Katie Ledecky, la 400, 800 și 1500 m liber și cu ștafeta feminină de 4 x 200 m liber.
Ledecky a cucerit ultimul aur vineri seara, la 800 m liber, proba la care nu a fost învinsă niciodată în ultimii 10 ani, de când lua aurul olimpic la Londra, la numai 15 ani. Victoria sa a fost una mai mult decât clară, devansând-o pe australianca Kiah Melverton cu peste 10 secunde. Ledecky a oprit cronometrul la 8:08.04, al 5-lea cel mai bun timp al ei în carieră. Americanca nu mai înotase atât de repede din 2018.
Ledecky a dominat această probă cum nu a reușit nimeni să o facă vreodată. În 2013 a doborât pentru prima dată recordul mondial deținut de Rebecca Adlington, iar de atunci și-a îmbunătățit performanța de alte 4 ori, ultima dată la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016 (8:04.79).
Prin succesul de la Budapesta, Katie Ledecky a devenit primul sportiv, bărbat sau femeie, care a câștigat de cinci ori la rând aurul mondial la o probă din natație.

Katie Ledecky a scris istorie la Budapesta

Aceasta a fost a 19-a medalie de aur la un Campionat Mondial și a 22-a în total, ceea ce o transformă pe Katie Ledecky în cea mai decorată sportivă din istoria competiției, devansând-o pe compatrioata Natalie Coughlin (20 de medalii în total).
Numai doi bărbați au mai multe medalii mondiale decât Ledecky. Este vorba despre legendarii Michael Phelps, 33 (28 de aur) și Ryan Lochte, 28 (18 de aur).
La această ediție de Mondiale, Katie Ledecky ar mai fi putut câștiga cu siguranță un aur, la 200 m liber, dar a preferat să se retragă, deoarece semifinalele au fost programate în aceeași sesiune cu finala de la 1500 m liber, o altă probă în care americanca nu a fost învinsă vreodată de la primul succes înregistrat. O dovadă clară că Ledecky era favorită la aur la 200 m liber a fost faptul că la ștafeta de 4 x 200 m liber, ea a înregistrat cel mai bun timp pe cele 4 lungimi de bazin.
La numai 25 de ani, Ledecky a atins borne pe care nimeni nu le anticipa în înotul feminin, iar americanca este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt. Recordurile vor cădea în continuare de fiecare dată când va intra în bazin, iar Jocurile Olimpice din 2024 vor fi un nou prilej pentru asta.
Dacă la 800 și la 1500 m liber americanca nu va avea rivală, la 400 și 200 m liber lucrurile nu sunt atât de clare. Ariarne Titmus, noua senzație a natației feminine a învins-o de câteva ori pe Ledecky pe aceste distanțe și chiar i-a doborât recordul mondial la 400 m liber. Australianca a decis să nu participe la Mondialele de la Budapesta, însă e de așteptat ca la Paris să avem parte de dueluri spectaculoase din această rivaliatate deosebită.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo