Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Președintele WADA, poziție tranșantă despre cazul Valieva: "Suntem foarte dezamăgiți de decizie"

Nicu Savin

Publicat 16/02/2022 la 16:32 GMT+2

Președintele WADA, Wiktor Banka, a oferit un interviu exclusiv pentru Eurosport, în care a vorbit despre cazul rusoaicei Kamila Valieva, căreia i s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice deși a ieșit pozitivă la un test antidoping efectuat în luna decembrie a anului trecut. Oficialul susține că WADA nu e de acord cu decizia TAS, cerând și pedepse drastice pentru eventualii vinovați.

Kamila Valieva of Team ROC skates during a training session on day ten of the Beijing 2022 Winter Olympic Games at Capital Indoor Stadium practice rink on February 14, 2022

Credit imagine: Getty Images

Jocurile Olimpice de la Beijing nu au fost ferite de scandaluri legate de doping. Kamila Valieva, noua stea a patinajului artistic se află în mijlocul unui episod extrem de controversat, care a împărțit lumea sportului în două.
Sportiva de numai 15 ani a trăit un adevărat calvar în ultimele zile, după ce s-a anunțat că a ieșit pozitivă la trimetazidină, în urma unui test antidoping efectuat în decembrie 2021, la Campionatele Naționale ale Rusiei. Aceasta a fost inițial suspendată, dar RUSADA (Agenția Antidoping din Rusia) a eradicat pedeapsa, iar decizia finală a aparținut Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Judecătorii TAS au decis să-i permită Kamilei să participe și la concursul individual de la Beijing, cu mențiunea că acesteia i-ar putea fi retrase toate distincțiile dacă se va constata ulterior că este vinovată.
Citește și:

Președintele WADA cere închisoare pentru cei vinovați de dopajul copiilor

Decizia TAS a provocat o mare iritare în lumea sportului, iar Agenția Mondială Antidoping a oferit o primă poziție oficială cu privire la acest caz. Președintele WADA, Wiktor Banka, a explicat că o astfel de decizie este extrem de controversată, pe care o acceptă cu greu. În același timp, șeful WADA a insistat că eventualii vinovați în cazul Valieva și toți cei care încearcă să dopeze copii ar trebui pedepsiți frastic, cerând interzicerea pe viață în sport și chiar închisoare pentru aceștia.
"Suntem foarte dezamăgiți de decizia completului TAS. Este o chestiune de îngrijorare că judecătorii au decis să nu aplice termenii Codului Mondial Antidoping. Deci, din perspectiva noastră, aceasta este o altă hotărâre foarte controversată. Dar bineînțeles că o acceptăm.
Însă vorbind în general despre dopajul copiilor, din perspectiva mea personală și din perspectiva WADA, acest lucru estefoarte grav și de neiertat. Cred că oamenii care dopează copiii sunt ucigași ai sportului curat.Așadar, medicii, antrenorii și alt personal de asistență despre care s-a constatat că au furnizat minorilor medicamente care îmbunătățesc performanța ar trebui cu siguranță interziși pe viață.Personal, cred că ar trebui să fie închiși. Unele țări din lume criminalizează deja dopajul copiilor... Cred că aceasta este o decizie drastică, dar o soluție foarte bună.
Vorbind despre acest caz particular, cerem ca RUSADA să efectueze o investigație serioasă asupra anturajul din spatele sportivei. Și WADA va analiza, de asemenea, acest lucru și se va asigura că se va desfășura o investigație adecvată", a spus Wiktor Banka într-un interviu exclusiv pentru Eurosport.
Valieva a declarat că a fost foarte afectată de cele ce i s-au întâmplat în ultima săptămână, dar acest lucru nu s-a văzut prea mult în prestația sa din programul scurt al concursului individual. Rusoaica a primit cel mai bun punctaj, chiar dacă a comis câteva erori, și este mare favorită să-și păstreze locul unu și după programul liber, programat joi.
picture

Kamila Valieva, prestație foarte bună în programul scurt la patinaj artistic

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo