Jocurile Olimpice de la Beijing nu au fost ferite de scandaluri legate de doping. Kamila Valieva, noua stea a patinajului artistic se află în mijlocul unui episod extrem de controversat, care a împărțit lumea sportului în două.
Sportiva de numai 15 ani a trăit un adevărat calvar în ultimele zile, după ce s-a anunțat că a ieșit pozitivă la trimetazidină, în urma unui test antidoping efectuat în decembrie 2021, la Campionatele Naționale ale Rusiei. Aceasta a fost inițial suspendată, dar RUSADA (Agenția Antidoping din Rusia) a eradicat pedeapsa, iar decizia finală a aparținut Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Judecătorii TAS au decis să-i permită Kamilei să participe și la concursul individual de la Beijing, cu mențiunea că acesteia i-ar putea fi retrase toate distincțiile dacă se va constata ulterior că este vinovată.
Citește și:
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42

Președintele WADA cere închisoare pentru cei vinovați de dopajul copiilor

Decizia TAS a provocat o mare iritare în lumea sportului, iar Agenția Mondială Antidoping a oferit o primă poziție oficială cu privire la acest caz. Președintele WADA, Wiktor Banka, a explicat că o astfel de decizie este extrem de controversată, pe care o acceptă cu greu. În același timp, șeful WADA a insistat că eventualii vinovați în cazul Valieva și toți cei care încearcă să dopeze copii ar trebui pedepsiți frastic, cerând interzicerea pe viață în sport și chiar închisoare pentru aceștia.
"Suntem foarte dezamăgiți de decizia completului TAS. Este o chestiune de îngrijorare că judecătorii au decis să nu aplice termenii Codului Mondial Antidoping. Deci, din perspectiva noastră, aceasta este o altă hotărâre foarte controversată. Dar bineînțeles că o acceptăm.
Însă vorbind în general despre dopajul copiilor, din perspectiva mea personală și din perspectiva WADA, acest lucru estefoarte grav și de neiertat. Cred că oamenii care dopează copiii sunt ucigași ai sportului curat.Așadar, medicii, antrenorii și alt personal de asistență despre care s-a constatat că au furnizat minorilor medicamente care îmbunătățesc performanța ar trebui cu siguranță interziși pe viață.Personal, cred că ar trebui să fie închiși. Unele țări din lume criminalizează deja dopajul copiilor... Cred că aceasta este o decizie drastică, dar o soluție foarte bună.
Vorbind despre acest caz particular, cerem ca RUSADA să efectueze o investigație serioasă asupra anturajul din spatele sportivei. Și WADA va analiza, de asemenea, acest lucru și se va asigura că se va desfășura o investigație adecvată", a spus Wiktor Banka într-un interviu exclusiv pentru Eurosport.
Valieva a declarat că a fost foarte afectată de cele ce i s-au întâmplat în ultima săptămână, dar acest lucru nu s-a văzut prea mult în prestația sa din programul scurt al concursului individual. Rusoaica a primit cel mai bun punctaj, chiar dacă a comis câteva erori, și este mare favorită să-și păstreze locul unu și după programul liber, programat joi.

Kamila Valieva, prestație foarte bună în programul scurt la patinaj artistic

Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16