De MARIAN URSESCU
Valentin Crețu (33 de ani) este la a patra participare olimpică. A debutat la 20 de ani la Vancouver 2010. Săniorul român a văzut multe în viața sa. La Beijing, e fascinat de bazele sportive ridicate de chinezi pentru ediția olimpică din acest an.
Ieri, împreună cu ceilalți colegi din lotul de sanie, dar și cu antrenorul Teodor Radu, a avut parte de prima sa coborâre pe pista olimpică de la Yanqing. A vorbit apoi pentru Comitetul Olimpic și Sportiv Român: "A fost OK prima coborâre. Au făcut o pârtie accesibilă pentru toată lumea. Au schimbat multe", spune Valentin Crețu. Apoi vorbește în termeni tehnici despre viraje, viteză. "Virajul 4 te aruncă un pic spre dreapta, la 5 și 6 a fost OK. Cel mai tare e la 13, acolo se prinde și cea mai mare viteză și se simte și presiune", a mai adăugat Crețu.
Beijing 2022
Imagini de colecție cu echipa României la sanie, clasată pe locul 9. "Pasiunea i-a unit"
11/02/2022 LA 04:39
PROGRAMUL JOCURILOR OLIMPICE DE IARNĂ BEIJING 2022. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE JO 2022
Toți sportivii vorbesc despre pârtia de la Yanqing că e una lungă și mai mult tehnică. Se pot prinde viteze în jur de 130 km/oră, față de 150 km/oră, pe pârtiile cele mai rapide.

Filmat, studiat, analizat de antrenor și coechipieri

Pe marginea pistei, Raluca Strămăturaru a venit și ea să se uite la sesiunea de antrenamente a lui Valentin Crețu. "Cu cât înveți mai bine traseul, cu atât e mai bine. Să știi virajele, să le visezi", spunea Raluca înainte de plecarea la Beijing.
Valentin Crețu își pune sania la locul ei, o acoperă, de parcă ar trebui să nu-i fie frig, apoi merge la vestiar. În fața camerei COSR apare antrenorul Teodor Radu. "Pentru primul antrenament putem spune că a decurs totul în parametrii normali. O să avem analiza video, vom discuta un pic și vom pune la punct eventualele mici abateri de la liniile de bază", a explicat tehnicianul.
Valentin Crețu a ocupat locul 29 la individual, la JO de la Soci 2014 și PyeongChang 2018 și locul 31 la Vancouver 2010. Acum țintește să obțină cea mai bună performanță din carieră.
Cursa individuală masculină la sanie se va disputa în 5 și 6 februarie, la Yanqing. România are în concursul de sanie, la masculin, pe Valentin Creţu, Marian Gîtlan și Darius Şerban, iar la feminin pe Raluca Strămăturaru.
EVA TOFALVI: "A FOST O ONOARE ȘI O MÂNDRIE SĂ FIU PORT-DRAPELUL ROMÂNIEI DE TREI ORI!"
Jocurile Olimpice de Iarnă se desfășoară la Beijing între 4 și 20 februarie și vor putea fi urmărite în direct pe Eurosport sau pe platforma Eurosport Player.
Beijing 2022
Ștafeta Germaniei a câștigat medalia de aur la sanie
10/02/2022 LA 15:04
Beijing 2022
Ștafeta României de sanie, prestație onorabilă la JO! E cel mai bun rezultat de până acum la Beijing
10/02/2022 LA 14:37