Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ana Popescu, la a 5-a participare la Jocurile Olimpice! Scrimera a rememorat celelalte ediții

Razvan Circeag

Actualizat 19/07/2021 la 12:24 GMT+3

Ana-Maria Popescu, scrimera româncă medaliată cu aur la JO de la Rio de Janeiro, a oferit un interviu în care a rememorat toate participările de la Jocurile Olimpice.

Ana Maria Popescu

Credit imagine: Getty Images

Ana Maria Popescu va reprezenta România în proba de scrimă la Jocurile Olimpice pentru a 5-a oară în carieră. Spadasina noastră a mai participat la Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2012 și Rio 2016. Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, sportiva româncă și-a adus aminte de toate edițiile la care a fost prezentă până acum.
Prima participare a fost la Atena 2004, la care a debutat imediat după terminarea junioratului: "Atena mi-a deschis visul olimpic, acolo am făcut un mic pas spre ceea ce visam"
"A fost o experiență șocantă. M-am calificat acolo pe ultimul criteriu posibil și cred că am trăit cea mai grea competiție din toată cariera, oricât ar părea de surprinzător. M-am simțit acolo ca un copil printre giganți, ajunsesem în lumea sportivilor celebri, pe care-i văzusem până atunci doar la televizor și nu-mi venea să cred că devenisem parte a acelei planete
Deși n-am contat în competiție, am produs una dintre surprize, scoțând-o din cursă pe favorita numărul doi, unguroaica Adrienne Hormay. De asta spun mereu că presiunea pe favorite e așa de ridicată la Jocurile Olimpice încât se poate întâmpla absolut orice."

Beijing 2008, prima medalie olimpică pentru Ana Maria Popescu

Popescu a cucerit a prima medalie olimpică la a doua participare la Jocurile Olimpice. Două medalii olimpice a obținut aceasta de-a lungul carierei: aurul la Rio 2016 și argintul la Beijing 2008.
În finala de la Beijing, românca a înfruntat-o pe nemțoaica Britta Heidemann. Aceasta a povestit cum a decurs ziua decisivă.
"În ziua competiției, chiar am făcut încălzirea cu ea și-i spuneam că nu mă va deranja dacă lucrurile vor sta așa până la final, adică să tragem pentru aur noi două. Și așa s-a și întâmplat! Eram deja favorita numărul doi, între timp, iar lumea spunea după acea finală că am pierdut medalia cea mai strălucitoare. Dar nu fusese niciodată a mea ca să am ce pierde. Mi-am dat seama însă atunci că, odată urcată pe podium, voi atinge și aurul", a spus Ana pentru GSP.

Coșmarul de la Londra 2012

Ana Maria a fost declarată de 3 ori cea mai bună spadasină a lumii, în 2008, 2009 și 2013. Sportiva româncă mai are în palmares 20 de medalii la campionatele europene și 4 Cupe Mondiale de spadă (performanță unică). Jocurile Olimpice erau mult așteptate de sportivele din România, pentru că șansele la medalia de aur erau foarte mari. Ea era numărul 1 mondial, echipa României la fel, dar lucrurile nu au decurs deloc conform planului: a fost eliminată în optimi, iar colegele de echipă încă din primul tur.
"Plecaserăm deja cu medaliile de acasă, cum se spune, și ne-am întors cu mâinile goale. Chiar și după atâția ani, când sunt întrebată despre Jocurile Olimpice, mintea-mi fuge prima dată la Londra, nu către victorii. Ne-am simțit ca și cum ne-am bătut joc de munca noastră și am dezamăgit pe toată lumea. Nu eram în stare să ne uităm unele în ochii altora, moralul la pământ, ne aduceau colegii mâncare în cameră, că ne era și rușine să mai întâlnim pe cineva".

Aurul de la Rio 2016

Apogeul carierei: În Brazilia, Ana Maria Popescu a cucerit a doua medalie olimpică din carieră și a cunoscut succesul absolut. A obținut aurul olimpic împreună cu echipa României.
"Am muncit enorm pentru calificarea la Rio. După ce colegele de la Londra s-au retras, am încropit o formație cu care am performat extraordinar. Sezonul 2013-2014 a fost unul dintre cele mai bune. Trei fete tinere, cu un tupeu pozitiv, și eu cu experiența din urmă, am avut un traseu formidabil, apoi la Rio planetele s-au aliniat așa cum trebuie și am construit împreună cel mai frumos sfârșit de poveste", a încheiat aceasta interviul.
Ana Maria Popescu va intra în concurs la Tokyo pe 24 iulie. Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie, când naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
picture

Honduras - România

Credit imagine: Eurosport

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo