Mai mult ca niciodată Campionatul Mondial de snooker reprezintă o rețetă excepțională, specialiștii considerând că e una dintre ultimele șanse pentru ca Ronnie O'Sullivan, sextuplu campion mondial, să egaleze recordul istoric al lui Stephen Hendry. Un nou titlu la Crucible probabil că ar încheia discuția privind cel mai bun jucător din istorie, dar "Racheta" va avea o misiune extrem de dificilă, chiar dacă va veni la Sheffield din postura de lider mondial.
Cu siguranță vom avea un spectacol fără egal în următoarele două săptămâni, iar eventimentul a început excelent, în calificările din această săptămână Graeme Dott, campion mondial în 2006, reușind breakul maxim.

Graeme Dott, break maxim în calificările pentru Mondialul de snooker

Snooker
Mădălin Gal și Eduard Riti, câștigătorii Century Snooker Open si RST Junior League – Etapa 3
17/05/2022 LA 11:56
Eurosport a încercat să facă un preview cât mai complet al favoriților la titlu, dar trebuie spus că aproape an de an apar surprize, astfel că sunt șanse mari ca aceste calcule "ale hârtiei" să fie date peste cap. Nu mai departe de ediția trecută, Shaun Murphy, fost campion mondial, suprindea pe toată lumea ajungând până în ultimul act, deși nimeni nu îi dădea vreo șansă la startul turneului.
CITEȘTE ȘI:
RONNIE O'SULLIVAN, ATACAT DUR ÎNAINTE DE STARTUL CAMPIONATULUI MONDIAL: "RETRAGE-TE, OMULE. RETRAGE-TE!"

Favoriții la Campionatul Mondial 2022

Ronnie O'Sullivan *****
Cel mai talentat jucător din istoria snookerului vine la Sheffield, în 2022, cu un obiectiv clar: Ronnie are șansa să egaleze recordul istoric al lui Stephen Hendry, de 7 ori campion mondial.
Un nou titlu la Crucible este însă o provocare foarte grea, crede jucătorul de 46 de ani. Nu doar pentru că diferențele la vârf sunt foarte mici - oricare dintre John Higgins, Judd Trump, Neil Robertson, Mark Selby sau Kyren Wilson pot câștiga CM -, ci mai ales pentru că Ronnie se simte "vânat". Cu asemenea rezultate obținute, de-a lungul timpului, la Sheffield, O'Sullivan este o țintă pentru toți jucătorii. Aceștia se concentrează la maximum în duelul cu el, conștienți că o victorie le gravează numele în cartea de istorie a snookerului.
"E greu pentru mine la Mondial, ca urmare a trecutului meu, a istoriei mele la masa de snooker. Fiecare meci pare o finală pentru cei mai mulți dintre cei pe care îi întâlnesc. Trebuie să mă confrunt cu asta, dar am îmbrățișat deja ideea. Știu că duc cu mine o moștenire grea, înțeleg că e mai complicat să câștig acum, dar sunt gata să încerc", a spus Ronnie O'Sullivan într-un interviu pentru Eurosport.
Destui specialiști au vorbit despre lipsa de concentrare din ultimul timp a "Expresului din Essex" când se află sub presiune, ceea ce i-ar crea un mare handicap în perspectiva Mondialului care debutează sâmbătă la Eurosport, însă Ronnie nu poate fi privit altfel decât un mare favorit. Cu toate că nu se mai antrenează așa cum o făcea pe vremuri, "Racheta" are un joc complet și un moral excelent pentru Crucible. E capabil să construiască breakuri mari, nu își mai asumă riscuri inutile ca pe vremuri și, dacă prinde încredere, cu greu poate fi oprit, indiferent de cine îi stă în față.
Performanțele lui Ronnie O'Sullivan în acest sezon: Câștigător al World Grand Prix, finalist la European Masters, semifinalist la English Open, Scottish Open și Tour Championship.
https://i.eurosport.com/2022/03/28/3345845.jpg

Mark Selby, "fenomenul" care livrează mereu la Campionatul Mondial

Mark Selby *****
Dacă există între jucătorii actuali altul decât Ronnie care să amenințe recordul lui Stephen Hendry acela e cu siguranță Mark Selby. Englezul de 38 de ani e campionul mondial în exercițiu și, deși de multe ori nu vine la Sheffield în cea mai bună formă, aici reușește o metamorfoză extraordinară. E jucătorul căruia i se potrivește cel mai bine sistemul de competiție de la Mondial, cu sesiuni lungi și o constanță pe mai multe săptămâni.
Selby are cel mai bun joc de siguranță din circuit și are un moral de competiție incredibil. Consistența lui e fantastic[, mai ales la Mondial: pe lângă cele 4 titluri cucerite, "Bufonul din Leicester", așa cum e poreclit, a mai ajuns într-o finală, în două semifinale și a bifat alte două sferturi de finală. Ca o comparație, Neil Robertson, un alt jucător complet, cu un stil asemănător și care face parte din aceeași generație (australianul are 39 de ani), a ajuns în doar două semifinale la Mondial, pe lângă titlul cucerit în 2010 (18-13 în finala cu Graeme Dott).
Selby nu doar că se regăsește perfect în formatul competiției, dar are și un alt mare atu: recuperarea psihică de după dispute. Pentru foarte mulți e extrem de dificil să își mențină nivelul de concetrare atât de ridicat preț de mai bine de două săptămâni, însă originarul din Leicester se simte ca peștele în apă în astfel de condiții.
Cu siguranță că de-a lungul timpului au existat sportivi mai bine pregătiți mental decât Selby sau jucători care, atunci când reușesc să aducă la masă "jocul de tip A", sunt de neînvins. Dar Mark găsește un echilibru incredibil între aceste două arme atât de importante și, mai presus de tot, e capabil să rămână în "tunel" o perioadă lungă. Nimic nu îl scoate din setup-ul mental de concurs, nimic nu îi zdruncină încrederea, oricât de bine ar evolua adversararul.
"Mark Selby este un adversar precum un munte de granit, din păcate pentru mine. Îl cunosc de la vârsta de 9 ani și mereu m-a impresionat prin tăria lui. Trebuie pus fără îndoială printre cei mai buni din istorie la Campionatul Mondial. Din punctul meu de vedere, la Crucible este cel mai bun all-rounder pe care l-am văzut", explica Shaun Murphy, cel care a pierdut finala mondială din 2021, pentru BBC.
Și legendarul Steve Davis îl vede pe "Bufon" capabil să doboare toate recordurile la Crucible, deși ar trebui să mai câștige de 4 ori titlul mondial pentru a doborî recordul lui Stephen Hendry.
"Selby are timpul de partea lui și îl văd capabil să amenințe recordul lui Hendry. Nu cred că va rămâne cu doar 4 titluri mondiale, e pur și simplu prea bun. Are un joc complet, l-aș compara din acest punct de vedere cu John Higgins", a dezvăluit Steve Davis, tot pentru BBC
Performanțele lui Mark Selby în acest sezon: semifinalist la World Grand Prix. Ronnie O'Sullivan spunea, la un moment dat, că pentru a avea o șansă reală la titlul mondial ai nevoie de constanță pe durata unui sezon, fiind aproape imposibil să vii și să faci turneul vieții la CM. Selby e probabil excepția care confirmă regula lui Ronnie: indiferent de cât de slab evoluează într-o stagiune, sportivul din Leicester e în stare să vină cu cel mai bun joc al său la Sheffield.
https://i.eurosport.com/2020/05/22/2822180.jpg

Cei mai buni dintre "ceilalți", la Campionatul Mondial de snooker

Judd Trump ****
Înainte de pandemie, Trump părea că nu are cum să scape un nou titlu de campion mondial în 2020, învingându-și toți adversarii fără drept de apel.
Din păcate pentru el, după reluarea sezonului, nu doar că nu a putut să își apere titlul cucerit în 2019, dar a avut ceva oscilații de formă, semn că nu a mai fost la fel de concentrat. Între timp, însă lucrurile s-au reglat, iar în ultimii doi ani a cucerit mai multe titluri decât oricine altcineva: 7.
Un maestru al jocului de atac, capabil să facă breakuri mari la fel ca O'Sullivan în clipele de glorie, "Asul din pachet" și-a pus la punct în ultimii ani și jocul de siguranță. Nu mai atacă orice bilă și preferă uneori să joace la snooker, semn că s-a maturizat.
La fix 11 ani de când a jucat prima finală la Sheffield (pierdută greu, cu John Higgins), Trump vrea să își treacă în palmares al doilea titlu de campion mondial.
Performanțele lui Judd Trump în acest sezon: câștigător la Turkish Masters și la Chmpion of Champions, finalist la Welsh Open.

Campionatul Mondial de snooker | Previziunile comentatorului Eurosport Sebastian Ujică

Neil Robertson ****
Jucătorul de la Antipozi e unul dintre cei care dezamăgește cel mai mult la Campionatul Mondial. Anul trecut, venea într-o formă fabuloasă (după ce îl distrusese în finala Tour Championship, pe Ronnie (10-4), cu cinci break-uri de 100 de puncte).
"Nu am văzut niciodată pe nimeni jucând atât de bine. Felul în care a mânuit tacul a fost minunat. Parcă ar fi jucat pe o masă de biliard. Nu am putut concura cu acest joc. A trebuit doar să mă așez și să mă bucur de această evoluție uimitoare", a declarat O'Sullivan, după acel meci, desemnându-l principalul favorit la Crucible. Ce s-a întâmplat ulterior? Neil s-a oprit în sferturi, învins fără drept de apel de Kyren Wilson.
Neil are un nou sezon fantastic, fiind considerat de mulți cel mai în formă jucător, însă șansele lui la titlul mondial vor depinde foarte multe de cât de bine se va putea concentra și cât din jocul său de tip "A" va fi adus la Sheffield.
Performanțele lui Neil Robertson în acest sezon: câștigător la English Open, câștigător la Players Championship, câștigător la Tour Championship, câștigător la Masters.
John Higgins ****
Dintre toți marii favoriți de la Campionatul Mondial 2022, Higgins are poate jocul cel mai complex și complet. Experiența e de partea lui, însă în ultimii ani a arătat că, din punct de vedere psihic, cedează sub presiune.
Niciun alt jucător nu a pierdut atât de multe finale în ultimii doi ani precum "vrăjitorul din Wishaw", a cărui formă trebuie spus că impresionează. Ajuns și el la 46 de ani, scoțianul nu își arată vârsta, amintindu-ne în multe momente ca "vintage" Higgins. Are o experiență fantastică, generată de cele 4 titluri mondiale și cele 31 de turnee de puncte câștigate, dar în finale capotează. Când e ținut în fotoliu nu are reacție, își iese din mână și comite erori destul de ciudate. În aceste condiții, dacă nu se adună și nu rămâne concentrat 100%, îi va fi imposibil să ajungă la al 5-lea titlu mondial.
Performanțele lui John Higgins în acest sezon: câștigător în Championship League, finalist la: Openul Irlandei de Nord, English Open, Scottish Open, Tour Championship, Champion of Champions.
Kyren Wilson ***
Sportivul de 30 de ani nu ar trebui poate pus printre titani, dar a realizat în 2020 o performanță total neașteptată prin calificarea în ultimul act la CM. Anul trecut a făcut semifinală la Crucible, după ce în penultimul act ajunsese și în 2018. Vorbim deja de o constanță a englezului la cel mai înalt nivel, la Sheffield, iar o accedere în fazele finale iar nu ar mai mira pe nimeni.
Poreclit "The Warrior", englezul are nervii tari și poate face față excelent presiunii. În actuala stagiune a avut rezultate mai degrabă modeste, dar, asemenea lui Selby, găsește resurse nebănuite când e pe scena celui mai prestigios turneu din lume.
Performanțele lui Kyren Wilson în acest sezon: finalist la Gibraltar Open, Semifinalist la UK Championship și la Champion of Champions.

Campionatul Mondial de snooker 2022 și-a aflat țintarul

Celor 16 cel mai bine clasați jucători din circuit, care au avut garantată prezența la Crucible, li s-au adăugat, după aproape două săptămâni de calificări, alți 16 sportivi. Vineri, la Sheffield, a avut loc tragerea la sorți a țintarului competiției și se anunță încă de pe acum dispute ce nu trebuie ratate.
Campionul mondial în exercițiu, Mark Selby, va intra în foaierul teatrului Crucible încă din prima zi, urmând a deschide competiția împotriva lui Jamie Jones. Tot sâmbătă vom avea și cel mai așteptat duel al primei runde: Ronnie O'Sullivan vs David Gilbert, The Angry Farmer fiind în mare formă, Acesta a câștigat în acest sezon Championship League și a făcut sferturi de finală la British Open, Openul Irlandei de Nord, Scottish Open și European Master.
Alte dueluri extrem de așteptate în primul tur vor fi cele dintre Jack Lisowski și Matthew Stevens, dintre Shaun Murphy și Stephen Maguire sau dintre Stuart Bingham și Lyu Haotian.
În ceea ce îi privește pe favoriți, Trump și Higgins par cei mai dezavantajați. "Asul din pachet" e pe sfert cu Kyren Wilson, cap de serie 5 și finalist la Crucible în ultimele două sezoane. Dacă trece de "The Warrior", Trump va juca în semifinale, posibil, cu Mark Selby. În ceea ce îl privește pe Higgins, acesta are un eventual sfert de foc, cu Neil Robertson, pentru ca un eventual penultim act să i-l aducă în față, posibil, pe Ronnie O'Sullivan.
Cum arată posibilele sferturi de la Campionatul Mondial
 • Mark Selby - Mark Williams/Barry Hawkins
 • Judd Trump - Kyren Wilson
 • Neil Robertson - John Higgins
 • Ronnie O'Sullivan - Shaun Murphy/Zhao Xinttong
Programul primului tur de la Campionatul Mondial
Sâmbătă16 Aprilie
 • 12:00 Mark Selby vs Jamie Jones
 • 12:00 Zhao Xintong vs Jamie Clarke
 • 16:30 Barry Hawkins vs Jackson Page
 • 16:30 Ronnie O’Sullivan vs David Gilbert
 • 21:00 Mark Selby vs Jamie Jones
 • 21:00 Shaun Murphy vs Stephen Maguire
Duminică 17 Aprilie
 • 12:00 Anthony McGill vs Liam Highfield
 • 12:00 Zhao Xintong vs Jamie Clarke
 • 16:30 Mark Williams vs Michael White
 • 16:30 Ronnie O’Sullivan vs David Gilbert
 • 21:00 Barry Hawkins vs Jackson Page
 • 21:00 Shaun Murphy vs Stephen Maguire
Luni 18 Aprilie
 • 12:00 Anthony McGill vs Liam Highfield
 • 12:00 Mark Allen vs Scott Donaldson
 • 16:30 Mark Williams vs Michael White
 • 16:30 Neil Robertson vs Ashley Hugill
 • 21:00 Stuart Bingham vs Lyu Haotian
 • 21:00 Mark Allen vs Scott Donaldson
Marți 19 Aprilie
 • 12:00 Yan Bingtao vs Chris Wakelin
 • 12:00 Neil Robertson vs Ashley Hugill
 • 16:30 Stuart Bingham vs Lyu Haotian
 • 16:30 John Higgins vs Thepchaiya Un-Nooh
 • 21:00 Yan Bingtao vs Chris Wakelin
 • 21:00 Jack Lisowski vs Matthew Stevens
Miercuri 20 Aprilie
 • 12:00 Kyren Wilson vs Ding Junhui
 • 12:00 John Higgins vs Thepchaiya Un-Nooh
 • 14:30 Judd Trump vs Hossein Vafaei
 • 16:30 Jack Lisowski vs Matthew Stevens
 • 21:00 Kyren Wilson vs Ding Junhui
 • 21:00 Luca Brecel vs Noppon Saengkham
Meciurile din primul tur se joacă după sistemul cel mai bun din 19 frameuri (primul la 10), pentru ca apoi, în tururile următoare, numărul de jocuri să crească: primul la 13 în turul 2 și în sferturi, primul la 17 în semifinale și cel mai bun din 35 pentru finală.
Campionatul Mondial de snooker se vede integral pe Eurosport și Eurosport Player, în perioada 16 aprilie - 2 mai.
Snooker
Ronnie O'Sullivan și-a dezvăluit planurile. Obiectivul cel mare, un nou record mondial
12/05/2022 LA 12:47
Snooker
De la Crucible la RST Snooker Club, pentru CENTURY Snooker Open, în perioada 06-08 Mai
04/05/2022 LA 20:15