Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatul Mondial de snooker | Selby-Bingham și Wilson-Murphy, cele 2 semifinale de la Crucible

Nicu Savin

Actualizat 29/04/2021 la 12:43 GMT+3

Campionatul Mondial de snooker | Astăzi vor debuta cele 2 semifinale de la Crucible. În careul de ași sunt calificați 3 jucători care au deja în palmares titlul mondial (Mark Selby, Stuart Bingham și Shaun Murphy) și unul care este încă în căutarea primului său triumf la cea mai importantă competiție din snooker (Kyren Wilson).

Kyren Wilson

Credit imagine: Getty Images

Campionatul Mondial de snooker intră de astăzi în linie dreaptă, odată cu începerea semifinalelor. Lucrurile se schimbă substanțial la Crucible din această fază a competiției: se va juca pe o singură masă, iar partidele se vor putea întinde pe 4 sesiuni, jucându-se după sistemul cel mai bun din 33 de jocuri (primul la 17).
La începutul competiției, Judd Trump, Neil Robertson și Ronnie O'Sullivan erau considerați de specialiști primii 3 favoriți, dar aceștia au dezamăgit și au fost prematur eliminați, astfel că lupta se va da între alți 4 jucători, toți foarte buni, dar care nu erau văzuți ca potențiali câștigători din cauza formei mai puțin bune din acest sezon.
Emoțiile vor crește, presiunea și căldura publicului se vor simți mai abundent în Teatrul Crucible, iar spectacolul va fi cu siguranță la el acasă. Fiecare din jucătorii calificați în semifinale sunt față în față cu istoria, chiar dacă un succes ar reprezenta ceva diferit pentru fiecare dintre ei.
picture

#Etalks Campionatul Mondial de snooker a ajuns în faza semifinalelor

Campionatul Mondial de Snooker | Semifinala 1: Mark Selby-Stuart Bingham

Pe o parte de tablou pe care s-au aflat la început cei trei mari jucători ai celebrei "Clase '92" (Ronnie O'Sullivan, Jonh Higgins și Mark Williams), Mark Selby și Stuart Bingham și-au croit drum până în semifinale și jocul prestat le dă toate motivele să spere la o finală.
Dacă Selby este un obișnuit al acestei faze a competiției, pentru Stuart Bingham este abia a 2-a apariție în careul de ași de la Crucible. Acesta a mai fost în această postură în 2015, când a și câștigat singurul său titlu mondial din palmares.
Performanța lui Bingham este cu atât mai mare cu cât el a venit din calificări și speră că va deveni al 3-lea jucător din istorie care va ridica trofeul din această postură, după Terry Griffiths în 1979 și Shaun Murphy în 2005.
De partea cealaltă, Selby este la a 7-a semifinală a carierei (de 4 ori s-a calificat în finală), ultima fiind anul trecut, când a pierdut în joc decisiv în fața lui Ronnie O'Sullivan. "Bufonul din Leicester" are 3 titluri mondiale în palmares (2014, 2016 și 2017), iar un nou succes l-ar aduce la egalitate cu Jonh Higgins.
Care va fi finala de la Crucible?
Drumul spre semifinale a fost diferit pentru cei doi jucători. Bingham a trecut în joc decisiv de Ding Junhui în primul tur (10-9), pentru ca apoi să îl învingă lejer pe Jamie Jones în optimi (13-6). În sferturi, drama a fost din nou cuvântul de ordine în meciul lui Bingham, acesta având iarăși nevoie de joc decisiv pentru a-l învinge pe Anthony McGill (13-12).
În schimb, Selby nu a avut nicio emoție în parcursul său până în semifinale. Triplul campion mondial a cedat doar 11 frame-uri în primele 3 tururi: 10-1 cu Kurt Maflin, 13-7 cu Mark Allen și 13-3 cu Mark Williams. Jocul lui Selby a fot în multe momente aproape de perfecțiune, dar este adevărat că nici adversarii nu s-au ridicat la nivelul unei asemenea competiții.
Selby și Bingham s-au întâlnit de peste 30 de ori în diverse competiții, dar niciodată la Crucible. Ca importanță, cea mai mare confruntare directă a fost în 2013, în semifinalele de la Masters, Selby câștigând atunci în joc decisiv, scor 6-5. Ultimul duel direct la un turneu de puncte a fost în 2020, în optimile Mastersului European, victoria revenindu-i și atunci lui Selby, tot în joc decisiv, scor 5-4.
Evident, jocul prestat de Selby până acum la Crucible și experiența sa mai mare în această fază a competiției îl transformă pe acesta într-un mare favorit în prima semifinală, dar Stuart Bingham a demonstrat deseori că poate fi "buturuga mică ce răstoarnă carul mare", astfel că e de așteptat să iasă un meci pe cinste între cei doi.
Kyren Wilson vs Shaun Murphy | Snooker | ESP Player Feature

Campionatul Mondial de Snooker | Semifinala 2: Shaun Murphy-Kyren Wilson

Pe a 2-a parte de tablou, specialiștii se așteptau la o semifinală Judd Trump-Neil Robertson, dar Shaun Murphy și Kyren Wilson au dat calculele peste cap.
Shaun Murphy l-a învins cu 10-7 în primul tur pe Mark Davis și cu 13-7 în optimi pe Yan Bingtao, înainte de a face un meci mare, în sferturi, contra lui Judd Trump, pe care l-a răpus cu 13-11. Partida cu Trump a fost poate cea mai bună a "Magicianului" din ultimii ani. Acesta a ajuns pentru a 5-a oară în semifinale la Crucible și pentru prima dată din 2015, când a pierdut finala cu Stuart Bingham.
Kyren Wilson este singurul dintre cei 4 semifinaliști care nu a simțit gustul succesului deplin la Crucible. "The Warrior" a jucat finala anul trecut, dar a pierdut fără drept de apel în fața lui Ronnie O'Sullivan, însă în acest an e decis să meargă până la capăt. În drumul către careul de ași, Wilson a trecut cu 10-8 de Garry Wilson, 13-10 de Bary Hawkins și 13-8 de Neil Robertson, un meci în care a jucat impecabil în sesiunea decisivă, care a plecat de la scorul de 8-8.
Murphy și Wilson nu s-au duelat prea des în circuit (niciodată la Campionatul Mondial), dar ultima confruntare într-un turneu important a fost una fără istoric. Murphy s-a impus cu 9-1 în finala de la Welsh Open din 2020, iar această semifinală este prilejul ideal pentru Wilson de a-și lua revanșa.
Campion Mondial în 2005, Shaun Murphy continuă să viseze la un al 2-lea titlu, care l-ar plasa în categoria selectă a jucătorilor cu mai mult de un trofeu la Crucible (i-ar egala pe Alex Higgins și Walter Donaldson, ambii cu câte 2 succese).
De la ediția din 2015 nu s-a mai întâmplat ca 4 englezi să fie în semifinale, iar finala de atunci, dintre Bingham și Murphy s-ar putea repeta. Mark Selby și Kyren Wilson cu siguranță nu vor fi de acord, dar totul se va decide la masă, în următoarele 3 zile.
Toate sesiunile din semifinalele Campionatului Mondial vor fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player începând de astăzi, ora 15:00.
Programul de azi de la Crucible:
  • ora 15:00 - Stuart Bingham - Mark Selby (prima sesiune)
  • ora 21:00 - Shaun Murphy - Kyren Wilson (prima sesiune)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo