Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Yan Bingtao, campion la Masters, la doar 20 de ani! Evoluție magnifică în finala cu John Higgins

Cezara Paraschiv

Actualizat 18/01/2021 la 03:17 GMT+2

Yan Bingtao, în vârstă de doar 20 de ani, este campionul ediției 2021 a Masters-ului. Sesiunea decisivă a finalei început de la scorul de 5-3 pentru John Higgins, însă jucătorul chinez s-a impus în cele din urmă cu 10-8, obținând a treia sa victorie într-o săptămână în fața unui fost campion mondial.

John Higgins - Yan Bingtao, finala Masters 2021

Credit imagine: Eurosport

Yan Bingtao a reușit cea mai mare surpriză din istoria recentă a sportului cu tacul, câștigând din postura de debutant ediția 2021 a celui mai prestigios turneu invitațional din snooker.
La 20 de ani, Yan Bingtao a aruncat China în sărbătoare, devenind cel mai tânăr câștigător al Masters-ului de la Ronnie O'Sullivan încoace (englezul a ridicat prima dată trofeul în 1995, la 19 ani) și al doilea câștigător chinez din istorie după Ding Junhui (2011).
Locul 11 în clasamentul mondial, Yan Bingtao și-a început parcursul la Masters cu o victorie în joc decisiv în fața australianului Neil Robertson, deținător al trofeului Campionatului Regatului Unit (prima etapă a sezonului din "Tripla Coroană"). Mai departe, el a obținut victorii cu același scor de 6-5 în partidele cu Stephen Maguire și Stuart Bingham - câștigătorul de anul trecut al Masters-ului. Atât Robertson, cât și Bingham, au avut de cel puțin două ori două jocuri avantaj în fața lui Yan Bingtao, la fel cum s-a întâmplat și în cazul lui John Higgins, în finală.
Finala a fost, de altfel, singurul meci de la Masters în care Yan Bingtao nu a disputat joc decisiv, impunându-se cu 10-8.

Yan Bingtao, campion la Masters la 20 de ani, după 10-8 în finala cu John Higgins. Desfășurarea finalei, joc cu joc

Higgins - Yan 8-10, rezultat final
  • Yan Bingtao reușește să trimită ultima bilă roșie în buzunar și finala este încheiată.
  • Cu excepția bilei negre, toate bilele colorate sunt acum în treimea inferioară.
  • Yan Bingtao ratează ultima bilă roșie și la buzunarul verde, iar mai departe, din snooker, este nevoit să dezvolte bila neagră din mantă - un avantaj teoretic pentru Higgins.
  • Higgins obține primul snooker. Are nevoie de alte două. Yan Bingtao ratează prima șansă de a închide meciul, însă îl lasă pe Higgins în snooker, scoțianul lăsândmai departe poziție pentru buzunar.
  • Matematic, Yan Bingtao a câștigat Masters-ul. A reușit un break de 64 de puncte, urcând la 74 totalul punctelor sale în jocul #18, față de 27 ale lui John Higgins. Jucătorul chinez pierde însă controlul bilei albe, iar scoțianul revine la masă, deși are nevoie de 3 "snookere" pentru a egala și a forța repoziționarea bilei negre.
  • Yan Bingtao forțează ieșirea la bila neagră și ratează trimiterea bilei roșii în buzunar, oferindu-i o nouă șansă lui John Higgins, care țâșnește pur și simplu din fotoliu. Însă scoțianul ratează la rândul său o bilă roșie, iar chinezul redevine favorit la câștigarea trofeului.
  • Nici în jocul cu numărul 18 John Higgins nu reușește să se impună dintr-o singură vizită la masă: ratează, se ajunge din nou la un duel al loviturilor de siguranță. Higgins conduce 19-0 în acest joc.
Higgins - Yan 8-9. Yan Bingtao joacă din ce în ce mai bine și este la un joc distanță de câștigarea trofeului "Paul Hunter", după un break de 70 de puncte. Meciul a depășit cinci ore și jumătate de joc efectiv.
  • După mult timp, Yang Bingtao ratează o lovitură de atac la bila roșie. Higgins nu poate contabiliza însă mai mult de 12 puncte, iar tânărul jucător chinez se revanșează cu o lovitură de siguranță excelentă, prin care forțează greșeala lui Higgins, asigurându-și o poziție extrem de favorabilă la masă.
Higgins - Yan 8-8. John Higgins construiește un nou break minunat, gestionând poziții dificile. 63 de puncte îi sunt suficiente pentru a-l ține în fotoliu pe Yan Bingtao.
Higgins - Yan 7-8. Yan Bingtao preia conducerea în finală pentru prima dată după scorul de 2-1, după ce Higgins a ratat bila albastră!
  • Yan Bingtao își construiește un avantaj consistent în jocul cu numărul 15, de 55 de puncte. John Higgins răspunde cu o lovitură la două capete perfectă, prin care intră în controlul mesei, apoi acumulează 50 de puncte. Scoțianul are o nouă șansă de a se impune, reușind o bună lovitură de distanță la ultima bilă roșie, însă nu reușește închiderea de masă, ratând bila albastră. Astfel, Yan Bingtao îi suflă un nou joc cvadruplului campion mondial, trimițând ultimele trei bile în buzunare.
Higgins - Yan 7-7. Yan Bingtao este impresionant, la cei 20 de ani ai săi: a recuperat pentru a doua oară în această finală un deficit de două jocuri, reușind acum un break de 103 puncte - primul său "century" în finală (al patrulea per total pentru el la Masters).
picture

Masters 2021 | Break-ul de 103 puncte prin care Yan Bingtao duce scorul finalei cu Higgins la 7-7

  • Higgins lasă din nou poziție, nereușind să plaseze bila albă în poziție de siguranță în spatele bilei maro. Yan Bingtao profită imediat și întrevede o bună oportunitate de a egala, după ce rezolvă o lovitură dificilă la bila neagră.
Higgins - Yan 7-6. John Higgins pierde dramatic încă un joc în sesiunea decisivă a finalei: trimite bila albă în buzunar încercând să ducă bila neagră într-o poziție de siguranță, Yan Bingtao revine la masă, se apropie la două puncte de adversar (68-66 pentru scoțian) și avem un nou joc decis la bila neagră. Higgins comite o nouă greșeală, lăsând bila neagră pe marginea buzunarului, iar Bingtao îl execută cu sânge rece, pentru a reveni la un joc distanță.
  • Yan Bingtao reușește primul break la revenirea de la cabine. Jucătorul chinez își întrerupe vizita la masă după 41 de puncte, în momentul în care rămâne blocat cu bila albă în mijlocul unui grup de cinci bile roșii. Din dorința de a șterge cât mai fin o bilă roșie, cei doi finaliști își acordă unul altuia câte 4 puncte, într-o succesiune puțin neobișnuită de faulturi (Yan păstrează deci intact avansul de 41 de puncte). Higgins îndepărtează în cele din urmă bila albă din zona punctului bilei roz. Tot el este cel care iese mai bine din duelul de siguranță, forțând greșeala lui Yan Bingtao.
Higgins - Yan 7-5. Cvadruplul campion mondial reface diferența de două jocuri pe tabelă, reușind primul break de peste 100 de puncte al finalei (116), înaintea ultimei pauze a meciului. Finala se joacă în sistem "cel mai bun din 19 / primul la 10".
picture

John Higgins reușește primul break de peste 100 de puncte în finala Masters 2021

  • După lovituri de siguranță repetate, jocul cu numărul 12 este refăcut.
Higgins - Yan 6-5. John Higgins răspunde cu break câștigător de 74 de puncte, început tot de la o lovitură combinată. Victoria îi este asigurată de o lovitură cu manta la bila roz, la buzunarul superior stâng, pe toată lungimea mesei.
picture

Finala Masters 2021: John Higgins a "vrăjit" bila roz (jocul #11)

  • John Higgins ia o scurtă pauză de vestiar înaintea jocului cu numărul 11, însă Yan Bingtao rămâne jucătorul în control. Yan face primele 4 puncte, pornind cu o lovitură precisă de la distanță. Higgins încearcă fără succes o tăietură fină la buzunar, cu sprijinul, astfel încât numărul 11 mondial revine la masă și își începe break-ul cu o lovitură combinată extrem de dificilă. Adună alte 47 de puncte înainte de a ceda rândul la masă.
Higgins - Yan 5-5. Yan Bingtao atacă rapid în acest joc, ratează buzunarul, iar John Higgins începe construcția break-ului. Se oprește însă la 31 de puncte, atacând bila galbenă pentru o continuare mai facilă și ratând. Yan Bingtao profită de șansa ivită și îi smulge printre degete scoțianului al doilea joc consecutiv, printr-un break de 76 de puncte.
picture

Finala Masters 2021: Yan Bingtao restabilește egalitatea (5-5) în finala cu John Higgins

Higgins - Yan 5-4. Yan Bingtao îi "fură" jocul lui John Higgins, la repoziționarea bilei negre, arătând că are și răbdare, dar și instinct de 'killer' la prima oportunitatea ivită de a trimite bila neagră în buzunar.
picture

Finala Masters 2021: Yan Bingtao câștigă jocul cu numărul 9 la repoziționarea bilei negre

  • Primul joc al sesiunii decisive ajunge la repoziționarea bilei negre. Yan Bingtao a curățat masa de bile, fără a avea lovituri simple.
  • Bingtao mai trimite în buzunar o bilă roșie, apoi reușește o lovitură grea la bila neagră și continuă break-ul.
  • Yan Bingtao reușește o lovitură de distanță la bila roșie (una dintre puținele din această zi), continuă la bila neagră, însă ratează următoarea bilă roșie. 67-8 scorul în acest joc.
  • Higgins își încheie break-ul la 67 de puncte, cu 67 maxim disponibile. Scoțianul a ratat bila neagră, după ce trimisese în buzunar o bilă roșie aflată pe manta superiorară. O șansă pentru Yan - cu mențiunea că bila neagră este aproape de manta superioară, în poziție abordabilă totuși.
  • Higgins are inițiativa după ce îi lasă bila albă lui Yan în spatele unui paravan format din bilele galbenă și maro: jucătorul chinez nu găsește ieșirea sigură, executând o lovitură cu două mante, iar scoțianul are ocazia de a începe să puncteze pe tabelă, având bila albă între bilele roșii. "Vrăjitorul" începe astfel primul break al serii.
  • Yan Bingtao are lovitura de deschidere în sesiunea decisivă. Urmărim pentru moment un duel al loviturilor de siguranță.
  • Ne pregătim pentru sesiunea decisivă a finalei din Marshall Arena, de la Milton Keynes. John Higgins a triumfat la Masters în 1999 și 2006, în timp ce Jan Bingtao este debutant.

Finala Masters 2021: desfășurarea primei sesiuni

Higgins - Yan 5-3, la pauza dintre sesiuni. John Higgins câștigă ultimul joc al primei sesiuni și va începe sesiunea decisivă în avantaj, 5-3, în fața lui Yan Bingtao, fiind per total jucătorul mai bun și mai sigur la masă. Yan Bingtao a avut șansele sale în ultimul joc, fiind primul intrat la masă pe break, însă cu bila albastră rămasă în treimea superioară, construcția break-ului său a fost greoaie. Chinezul nu și-a putut ascunde frustrarea când a pierdut poziția bilei albe după o combinație ce i-a dus totalul punctelor la 36, a continuat să atace și a ratat bila verde, iar când a revenit la masă pentru a curăți masa de bile s-a încurcat din nou la culoarea verde - nereușind să o dezvolte din manta superioară.
Higgins - Yan 4-3 John Higgins are prima șansă în jocul cu numărul 7, reușind să își pună în dificultate adversarul ascunzând bila albă în spatele celei verzi. După două faulturi, Yan lasă poziție la o lovitură combinată și o masă per total favorabilă, Higgins având chiar o situație avantajoasă pentru un posibil break maxim. Scoțianul a pierdut însă poziția bilei albe după cinci combinații roșu plus negru și este nevoit să cedeze rândul la masă. Iar răspunsul lui Yan Bingtao este excelent: închidere de masă de 97 de puncte, prin care își asigură un scor echilibrat pentru finalul primei sesiuni.
Higgins - Yan 4-2 Experiența lui John Higgins produce rezultate după pauză. Scoțianul a revenit de la cabine cu un alt ritm de joc, reușind să treacă în premieră în avantaj în această finală printr-un break de 98 de puncte. Tânărul Yan Bingtao continuă să sufere la toate capitolele jocului, iar Higgins și-a dublat avantajul pe tabelă după un joc disputat, 4-2.

Finala Masters 2021: John Higgins - Yan Bingtao, la egalitate după prima repriză, 2-2

Scoțianul, venit după o evoluție magică în sferturi în fața lui Ronnie O’Sullivan, s-a văzut rapid condus în finala din Marshall Arena. Debutant la Masters, Yan Bingtao a avut lovitura de deschidere a meciului, a reușit primul punct în finală după o lovitură de distanță excelentă și chiar dacă nu a putut câștiga dintr-o singură vizită la masă primul joc, pentru că după ce a dus break-ul la 66 de puncte nu a obținut poziție după spargerea pachetului de bile rămase pe masă, a dus totuși cu destulă lejeritate scorul la 1-0 pe tabelă.
Mai departe, John Higgins a avut nevoie de trei vizite la masă pentru a egala la 1. Yan Bingtao a plătit în cele din urmă pentru faptul că a forțat executarea unei lovituri la bila roșie fără sprijin, ceea ce l-a făcut să se întindă prea mult și să rateze.
Jucătorul din China a revenit la conducerea finalei după un joc trei presărat cu ratări. Higgins a ratat bila neagră de pe punct, apoi bilă de joc, iar tânărul său adversar a profitat, deși nici jocul său nu a fost la cel mai înalt nivel, problemele apărând mai ales la loviturile de distanță.
John Higgins a câștigat însă ultimul joc al primei reprize, printr-un break de 63 de puncte, ducând scorul la 2-2 înaintea primei pauze a finalei.
Cel mai mare break reușit în prima repriză a finalei: 66 de puncte, în dreptul lui Yan Bingtao.
picture

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo