Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ascensiunea lui Aslan Karatsev. Când Medvedev l-a numit "arma secretă a Rusiei", puțini l-au crezut

Cezara Paraschiv

Actualizat 13/02/2021 la 13:31 GMT+2

Rusul Aslan Karatsev a jucat în calificările Australian Open, iar duminică va fi unul dintre protagoniștii optimilor de finală de la primul Grand Slam al anului, pe Margaret Court Arena, împotriva lui Felix Auger-Aliassime (cap de serie 20). Când a izbucnit pandemia Covid-19, era în afara Top 250 ATP, în timp ce acum zâmbește după o victorie superbă în fața favoritului opt, Diego Schwartzman.

Aslan Karatsev

Credit imagine: Getty Images

Rusul Aslan Karatsev nu a pierdut încă set la Australian Open 2021. Ca Andrey Rublev, dar mai bine decât deținătorul titlului de la Turneul Campionilor - Daniil Medvedev, sau liderul mondial Novak Djokovic. De la începutul anilor 2000, este doar al cincilea jucător care ajunge până în optimi la debutul în turneele de Mare Șlem, spun statisticienii ITF. Dar, să derulăm puțin filmul înapoi.
Australian Open - UNIBET
Daniil Medvedev, din postura de căpitan al echipei care a câștigat trofeul ATP Cup, l-a numit pe Aslan Karatsev "arma secretă a Rusiei", remarcă site-ul ATP. O făcea la microfon, la ceremonia de premiere, după ce el și Rublevobținuseră victorii pe linie la simplu, asigurând astfel, confruntare după confruntare, victoria la general a Rusiei. Și părea o glumă, una dintre multele scornite din umorul aparte al finalistului US Open 2019. Pentru că Rusia, de anul trecut, e forța numărul unu în tenisul masculin prin prisma faptului că nicio altă țară nu mai are doi jucători în Top 10 mondial, iar Aslan Karatsev este abia al 114-lea jucător al lumii, jucând la ATP Cup doar meciuri fără miză, la dublu, în care a mai și pierdut.
Însă tocmai când primul turneu de Mare Șlem al anului trage linie înainte de startul "săptămânii a doua" și faza optimilor, cuvintele lui Medvedev capătă altă greutate.

Australian Open 2021: ascensiunea lui Aslan Karatsev

Deși în dreptul numelui lui Karatsev stă scris numărul 114 în coloana aferentă clasamentului mondial, acesta ține ritmul cu colegii săi de echipă, Medvedev și Rublev, cei trei trecând parcă în sincron peste primele trei meciuri de la Australian Open, cu Aslan la conducere, întrucât acesta și-a jucat fiecare partidă cu o zi înaintea celorlalți doi. Statistica ATP relevă faptul că, de la începutul Erei Open, doar doi ruși atinseseră faza optimilor de la Melbourne. În 2021, sunt deja trei, cu Khachanov încă implicat într-un duel din turul al treilea cu Matteo Berrettini.
"Aslan, și nu glumesc, era o armă secretă pentru dublu", insista Medvedev la ATP Cup. Mai zâmbiți acum? "Nu a apucat să o arate pentru că nu am avut niciun duel cu 1-1, dar el era arma noastră secretă", tot explica Medvedev. O săptămână mai târziu, Aslan Karatsev a ajuns să arate ce poate, transformându-l în profet pe coechipierul Medvedev. Asta deși Karatsev își face debutul pe tabloul principal într-un turneu de Mare Șlem abia la 27 de ani. O accidentare la genunchi suferită în 2017 i-a stăvilit ascensiunea. Șase luni a stat fără să joace, iar apoi să-și reclădească încrederea a durat și mai mult.
A fost o călătorie lungă. Multă muncă. | Aslan Karatsev
Unde s-a produs declicul? Rusul declară pentru site-ul ATP că "a prins o serie bună în trei turnee Challenger din Cehia". Concret, 16 victorii în 17 partide în perioada august / septembrie, imediat după reluarea sezonului compețional, își completa frumos CV-ul cu două titluri și o finală pierdută după seturi cu prelungiri în fața marelui Stan Wawrinka, apărut în mod inedit la acel nivel de jos de competiție. Acolo a prins încredere ASlan Karatsev. S-a relaxat. Și-a dat drumul la joc și acum pare greu să îi mai tai elanul.
În toamna trecută, Karatsev a ratat totuși calificarea pe tabloul principal de la Roland Garros, deși era favorit acolo. A rupt o serie de nouă tentative eșuate de a pătrunde pe tabloul principal într-un Grand Slam abia la Australian Open. Și acum a adunat deja șase victorii sub "umbrela" Australian Open 2021, din calificări până la startul optimii cu Felix Auger-Aliassime.

Aslan Karatsev în calificările Australian Open 2021:

  • Turul întâi: 6-2, 6-7(4), 6-2 cu Brandon Nakashima
  • Turul al doilea: 6-1, 6-2 cu Max Purcell
  • Turul al treilea: 6-2, 6-1 cu Alexandre Muller

Aslan Karatsev pe tabloul principal Australian Open 2021:

  • Turul întâi: 6-3, 6-3, 6-4 cu Gianluca Mager
  • Turul al doilea: 6-0, 6-1, 6-0, cu Egor Gerasimov
  • Turul al treilea: 6-3, 6-3, 6-3, cu Diego Schwartzman (cap de serie 8)
  • Doi jucători din a doua sută mondială și-au câștigat bilete pentru faza optimilor de finală la Australian Open 2021: Aslan Karatsev (114 ATP) și Mackenzie McDonald, un american aflat acum pe locul 192 ATP, trecut printr-o operație dificilă la tendon în urmă cu doi ani, care a acces pe tablou cu ajutorul clasamentului protejat.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo