Iga Swiatek este campioana Roland Garros 2020. Tânăra poloneză de 19 ani este prima jucătoare din istoria turneului care câștigă Cupa Suzanne Lenglen în Era Open deși nu a fost cap de serie la tragerea la sorți! Rezultatul din finala feminină: Iga Swiatek - Sofia Kenin (#4): 6-4, 6-1.
Ajunsă fără set pierdut în finală, cu un total de 32 de break-uri reușite în primele șase meciuri la Roland Garros, Iga Swiatek și-a continuat parcursul perfect la Paris și în finală, învingând-o pentru a doua oară pe zgura pariziană pe Sofia Kenin, după un prim duel disputat în competiția junioarelor, în 2016. Adolescenta de 19 ani dă lovitura carierei la Paris, așa cum o făcuse, în urmă cu trei ani, letona Ostapenko: Swiatek câștigă primul titlu al carierei chiar la Roland Garros.
Ea a ajuns astfel la 110 victorii în carieră și 10 victorii la Roland Garros. Este, totodată, prima jucătoare după Justine Henin, în 2007, care câștigă titlul la French Open fără set pierdut - o performanță pe care, per total, au reușit-o doar 10 oameni în Era Open.
Tenis
Zverev: "Toţi mi-au zis: "Nu vei mai fi sportiv profesionist, e imposibil"!". Exemplul impresionant
ACUM 4 ORE
Swiatek a luat un start fantastic în finală, reușind desprinderea la 3-0, cu un joc agresiv și precis. A parat revenirea americancei, după o secvență de joc în a greșit mai mult și chiar dacă nu a reușit să închidă manșa inaugurală pe lansare, la 5-3, s-a bazat din nou pe retur pentru a încheia conturile în primul set. Finala a curs într-un singur sens în setul secund, după ce Sofia Kenin a cerut îngrijiri medicale pentru o accidentare la coapsă apărută înainte de sferturi: aflată deja în avantaj la 2-1, Swiatek nu a mai pierdut decât trei puncte după reluarea partidei.
Citește și: Prima reacție a proaspetei campioane de la Roland Garros, Iga Swiatek

Roland Garros 2020: Desfășurarea finalei dintre Iga Swiatek și Sofia Kenin, game cu game

Game, set, meci și trofeu pentru Iga Swiatek!
Swiatek va servi pentru victorie, la 6-4, 5-1. Kenin rămâne fără game câștigat pe serviciu în acest set, cedând break la zero. Din 13 puncte jucate după pauza medicală luată de americancă, poloneza a pierdut un singur punct.
Iga Swiatek câștigă două game-uri în aproximativ patru minute. Se impune la zero pe serviciu, insistând spre reverul advers. 6-4, 4-1
Abia revenită de la vestiar, Kenin câștigă un singur punct pe lansare. Este atacată pe rever fără milă și nu face față. Swiatek face break și conduce 6-4, 3-1.
Ce face Iga cu timpul pe care îl are la dispoziție? Ei bine, puștoaica de 19 ani face spectacol, interacționează cu spectatorii. Apoi iese "la încălzire".
Iga Swiatek este prima jucătoare care își apără serviciul în setul doi. Are 17 lovituri câștigătoare, 17 greșeli neforțate. Iar Kenin suferă în această finală tocmai pe lovitura sa cea mai sigură - potrivit datelor WTA: 11 greșeli neforțate de pe rever, de două ori mai multe decât pe forehand.
Iar americanca Sofia Kenin cere intervenția echipei medicale,a cuzând probleme la coapsă, una pe care a purtat bandaj și în semifinală, dar și de la startul acestei finale. Este vorba despre o accidentare apărută înainte de faza sferturilor. Tratamentul va fi efectuat la vestiare. Ceea ce înseamnă o pauză prelungită. Brad Gilbert, reputat antrenor și comentator tv, este revoltat și susține că aceste pauze medicale la vestiar ar trebui interzise.
Re-break. Swiatek repară ce a stricat în game-ul anterior și obține game-ul pe retur tot cu winner, lovind în lung de linie din culoarul de dublu. 1-1 în setul doi.
Kenin începe setul secund cu break și 1-0. Americanca strânge pumnul în aer, după ce trimite retur câștigător chiar pe prima minge, pentru a converti minge de break.
Iga Swiatek câștigă primul set al finalei cu Sofia Kenin, 6-4, la retur. Kenin greșește cu reverul, incomodată de un lob defensiv bun al polonezei. O informație care merită reamintită, adusă la lumină de corespondentul New York Times: Swiatek nu a înfruntat nicio minge de set la Roland Garros 2020. Un lucru evident, luând în considerare faptul că poloneza nu a lăsat niciunei adversare mai mult de patru game-uri pe set. Kenin e acum "la egalitate" cu Su-Wei Hsieh cu cel mai strâns set contra polonezei.
Kenin rezistă în primul set! Swiatek s-a codit pe minge de set, ratând în fileu o execuție pe care o avea în mână. Iga cade pradă frustrării, iar Kenin atât a așteptat: ia trei puncte la rând, jucând just de pe linia de fund a terenului. Reușește un nou retur impunător pe serviciul doi, apoi o împinge mult în defensivă pe poloneză. Va servi pentru a egala la 5.
Break! Swiatek va servi pentru câștigarea primului set, la 5-3. Bineînțeles, Kenin este prima jucătoare care salvează câteva mingi de break în acest meci. Americanca închide cu un forehand uriaș cel mai lung schimb de mingi al setului pe al doilea break-point. Însă Iga obține în cele din urmă break-ul, după mai bine de nouă minute de luptă, smulgând eroarea de pe reverul advers.
Swiatek întrerupe seria lui Kenin și "pensionează" setul de mingi cu hold, pentru 4-3. Swiatek reușește o spectaculoasă scurtă de pe linia de fund a terenului pentru a-și procura prima minge de game, însă irosește acea bijuterie cu a șaptea sa greșeală neforțată. Constanța este problema ei în ultimele minute. Swiatek revine în avantaj cu o minge pe linie, însă Kenin prelungește din nou game-ul punând scurtă din retur. Iga răspunde la scurta din punctul anterior cu... o scurtă câștigătoare, iar Kenin nu mai salvează a treia minge de game, ezitând din nou din mijlocul terenului. Swiatek scrie istorie pentru Polonia, fiind prima jucătoare cu finală de GRand Slam în Era Open. În urmă cu mulți ani însă, la începuturile acestui sport, Polonia a avut-o pe Jadwiga Jędrzejowska.
3-3 în primul set al finalei. Sofia Kenin are experiența meciurilor tari, deja. Și nu a intrat în panică. Are procentajul primei mingi la 78%, iar aici este ajutată de două retururi ratate de Swiatek de pe forehand.
Kenin își ia break-ul înapoi. Iga s-a încordat aici și face primele greșeli. Kenin este alertă și gata să speculeze, ca în fiecare meci de la Paris, procurându-și minge de break cu un retur câștigător pe serviciul doi al polonezei. Pe minge de break, este daună totală: dublă greșeală (doar a șaptea per total în turneu!). Swiatek mai are avantaj minim, după două game-uri luate consecutiv de campioana de la Australian Open.
Kenin câștigă primul game în finală. Serviciul o ajută aici pe americancă, într-un game în care Swiatek a făcut un punct superb cu forehand-ul, lovind ca în ATP. Kenin închide însă la 30, înainte să apară problemele.
Swiatek are 3-0 cât ai spune I-ga! Nu au trecut încă 10 minute de la startul meciului, iar poloneza este la jumătatea drumului spre câștigarea primului set. Confirmă cu lejeritate break-ul, cedând un singur punct, la 40-0, după un retur extrem de agresiv în lung de linie al Sofiei Kenin. 4 lovituri câștigătoare deja, zero greșeli neforțate.
Break Swiatek! Deși e soare astăzi la Paris, Swiatek a ieșit pe teren la fel de bine înfofolită ca și în zilele precedente. Din superstiție, poate. Cert este că domină ostilitățile. Se instalează la fileu din primul game de retur, trimite cu sete de pe baseline și joacă un punct excelent la minge de break: Kenin aruncă spre terenul advers tot ce are mai bun, rever în lung de linie și scurtă, o ține la început în defensivă pe poloneză, însă Iga revine excelent în schimb și ajunge să se impună din mijlocul terenului. 2-0
  • Iga Swiatek deschide la serviciu. Și nu arată că ar avea emoții. Câștigă primele două puncte ale finalei direct din serviciu, închide cu winner primul raliu, apoi pune game alb pe tabelă printr-un un-doi ferm. 1-0
Începe finala feminină de la Roland Garros. Jucătoarele sunt pe teren și se încălzesc pentru duelul care va decide cine ridică deasupra capului Cupa "Suzanne Lenglen". Suedeza Louise Azemar Engzell este în scaun pentru finala feminină.
Roland Garros 2020 | Iga Swiatek - Sofia Kenin (#4): tot ce trebuie să știi despre finala feminină
Iga Swiatek – Sofia Kenin este prima finală de Roland Garros între jucătoare sub 22 de ani din 2003 încoace. În acel an, finala era acaparată de fenomenalele belgience Justine Henin și Kim Clijsters, prima impunându-se cu 6-0, 6-4. Henin și Clijsters se numărau însă printre primele patru nume de pe lista capilor de serie. În 2020, finala de la Paris este una mult mai surprinzătoare decât în urmă cu 17 ani. Swiatek are 19 ani și până la startul Openului Francez din acest an nu reușise niciodată să ajungă în sferturile unui turneu de Mare Șlem. Americanca are 21 de ani și titlul de la Australian Open de la începutul acestui an ca punct de sprijin, însă la Paris Kenin s-a reinventat după luni în care își pierduse complet nivelul de joc.

Roland Garros 2020 | Swiatek - Kenin: primul titlu al carierei pentru poloneză sau consacrarea americancei

Iga Swiatek a defilat la Roland Garros, ajungând în finală fără să piardă set, începându-și parcursul cu o victorie în fața finalistei de anul trecut, Marketa Vondrousova, totul culminând cu victoria-revanșă din optimi, în fața Simonei Halep. De partea cealaltă, Kenin s-a impus mai degrabă datorită spiritului de luptă, acând patru seturi cedate, dar ajungând să joace din ce în ce mai bine de la meci la meci. Pentru calificarea în finala de simplu, Kenin a stat pe teren trei ore și jumătate în plus față de Swiatek.
În acest moment, Sofia Kenin are șansa de a-și trece numele ferm pe lista jucătoarelor care domină tenisul feminin actual, alături de Ashleigh Barty, Simona Halep și Naomi Osaka, ba chiar cu un plus. Angelique Kerber este, în acest moment, ultima jucătoare care a reușit să câștige două titluri de Grand Slam într-un sezon (în 2016). Pentru Kenin, 2020 a fost un sezon fabulos în Grand Slam-uri, dar mai degrabă modest în rest: americanca are 16 meciuri câștigate în turneele de Mare Șlem, însă dincolo de un al doilea titlu câștigat la Lyon, ea nu a mai legat măcar două victorii în circuit în turneele WTA.
Kenin ar deveni, totodată, prima jucătoare cu trei trofee câștigate în acest an.
De partea cealaltă, Swiatek în cearcă să replice până la ultima literă succesul Jelenei Ostapenko din 2017: ca și letona, a ajuns în finală deși la startul turneului nu era pe lista capilor de serie, iar un eventual titlu la Roland Garros ar reprezenta primul titlu câștigat în carieră de Swiatek în circuit.

Roland Garros 2020 | Iga Swiatek - Sofia Kenin: revanșele și puterea de luptă

Roland Garros este un anotimp al revanșelor pentru ambele finaliste ale ediției 2020.
Ca junioară, Sofia Kenin a fost trecută cu vederea aproape tot timpul, fiind considerată, ca talent, abia în jumătatea a doua a Top 10-ului în plutonul american. Acum însă, Kenin este numărul unu în WTA pentru SUA, în fața Serenei Williams, a lui Keys, Riske sau Stephens. Sofia se află pe locul 4 virtual în ierarhia mondială și cu posibilitatea de a urca pe 3 în cazul unei victorii în finala de sâmbătă.Devenită la Australian Open cea mai tânără americancă de la Serena WIlliams încoace (din 1999) încoronată într-un Grand Slam, acum Kenin poate deveni prima americancă după Serena care ia două trofee în Slam-uri într-un an (iar de la începutul anilor 2000, doar Jennifer Capriati și surorile Williams au reușit asta).
O altă revanșă personală pentru Kenin s-a conturat și pe alt plan, în condițiile în care Sofia fusese executată în văzul întregii lumi de Azarenka, la Roma, cu un 6-0, 6-0 sec.
De manieră destul de similară, Swiatek a dat reset la fel de apăsat ca și Kenin, reușind să facă uitată înfrângerea dezamăgitoare din debutul de la Roma în fața olandezei Arantxa Rus, venită din calificări, dar și ultima impresie incomodă lăsată anul trecut în optimi la Paris, când nu rezistase decât 45 de minute în duelul cu Halep.
Pe teren, va fi un duel între o jucătoare care a făcut break la Paris cu ușurința cu care alții doar respiră (32 de break-uri, având procentaj de 70% game-uri de retur câștigate), care a atacat cu precizie și inteligență de la primul la ultimul punct – Iga Swiatek, poloneza confiscând meciurile din rachetele adversarelor. De partea cealaltă, Kenin a fost poate cea mai eficientă mânuitoare a scurtei pe tabloul feminin, o luptătoare cu bătălii epice și o abilitate formidabilă de a ieși la liman din cele mai strânse și lungi game-uri jucate.
Sofia Kenin și Iga Swiatek nu s-au înfruntat niciodată în circuit, ca senioare. Au făcut-o însă chiar pe zgura de la Roland Garros, pe unul dintre terenurile secundare pe care spectatorii din fața televizoarelor nu le-au văzut la față, în 2016, în turul trei pe tabloul junioarelor. Swiatek avea 15 ani atunci și o învingea pe Kenin, 6-4, 7-5.

Roland Garros 2020 | Iga Swiatek - Sofia Kenin, în finală, purtate de vântul schimbării în WTA

În ultimele patru sezoane, tenisul feminin a încoronat de fiecare dată în Grand Slam-uri câte o jucătoare care nu avea în CV vreo prezență în sferturi: Jelena Ostapenko – Roland Garros 2017, Naomi Osaka - US Open 2018, Bianca Andreescu - US Open 2019, Kenin - Australian Open 2020.
Șapte dintre ultimele opt titluri de Grand Slam vor fi fost câștigate de jucătoare de sub 23 de ani, la capăt duelului de sâmbătă dintre Sofia Kenin și Iga Swiatek. Simona Halep este ultima jucătoare din garda "veche" care a câștigat un astfel de trofeu.
Programul meciurilor de la Roland Garros de pe Eurosport vă este oferit de OPPO.
https://i.eurosport.com/2020/10/10/2911277.jpg
Tenis
Cât ghinion pentru Federer: nu scapă de probleme nici după retragere. Dezvăluirea făcută
IERI LA 14:39
Tenis
"De asta cred că Halep e inocentă!". Un tenismen vine cu o variantă la care nu s-a gândit nimeni
IERI LA 08:37