Irina Bara părăsește cu capul sus turneul de la Roland Garros, dar cu un scor extrem de dur pe tabelă, după duelul din turul trei cu Sofia Kenin. Românca a deschis meciul două game-uri câștigate, însă americanca și le-a adjudecat mai departe pe următoarele 12.
Sportiva de doar 1,64 m a avut o atitudine de aplaudat și a luptat până la ultimul punct, chiar și după 11 game-uri câștigate la rând de Kenin. Ultimul game a durat aproape nouă minute, Irina salvând două mingi de meci și având cinci mingi de break. Cu un total de 48 de puncte câștigate de-a lungul partidei (față de 71 ale americancei), Irina Bara a suferit cel mai mult la fructificarea oportunităților create, în fața unei sportive cu o forță net superioară, care dictează cu ușurință pe teren și a avut în scurtă, din nou, ca și împotriva Anei Bogdan, o armă redutabilă. Cu o viteză de reacție excelentă, românca s-a apărat cu toată convingerea, însă americanca a reușit, cu răutatea pozitivă care a făcut-o și campioană la Australian Open, să anuleze 10 dintre cele 11 mingi de break pe care românca le-a avut. Din seria fantastică a americancei, două cinci game-uri s-au încheiat fără ca Irina să câștige cel puțin trei puncte și fără egalitate. Cu 34 de lovituri câștigătoare, Kenin a "ucis" însă duelul, românca având doar 12.
Kenin și-a arătat valoarea și s-a hrănit cu fiecare minge de game anulată româncei, reușind prima sa victorie în minimum de seturi la această ediție a turneului de la Roland Garros. Mai departe, ea așteaptă învingătoarea meciului dintre Patricia Țig și Fiona Ferro.
Roland-Garros
Jessica Pegula - Qiang Wang - Roland-Garros
ACUM 8 MINUTE

Roland Garros 2020: Desfășurarea meciului Irina Bara - Sofia Kenin, game cu game

Sofia Kenin închide meciul cu 6-2, 6-0, însă nu fără emoții. Irina Bara a luptat ca o leoaică și în ultimul game, salvând două mingi de meci și având cinci șanse de a face break. Victoria i-a revenit însă, după o oră și 12 minute, campioanei de la Australian Open, cu 12 game-uri câștigate la rând.
2-6, 0-5 Picioarele au devenit și ele mai grele pentru Irina Bara. Americanca insistă cu scurte și este aproape de victorie.
2-6, 0-4 Dominația Sofiei Kenin a devenit mai evidentă, dovadă și durata mai scurtă a game-urilor. Exact aspectul de care era mândră americanca la startul acestui turneu - capacitatea de luptă și determinarea - i-a adus un avantaj clar în acest meci.
2-6, 0-3 După șase game-uri maraton, toate pierdute, Irina Bara cedează clar pe serviciu, la 15.
2-6, 0-2 După o luptă de opt minute și jumătate, cu o nouă minge de break disputată pe serviciul americancei, Kenin confirmă break-ul. Campioana de la Australian Open folosește excelent geometria terenului, deschide unghiuri și face misiunea Irinei Bara extrem de complicată, deși românca joacă la un nivel ridicat, oferind o replică bună.
2-6, 0-1 Break Kenin. A patra favorită a tabloului feminin câștigă un nou game la mare luptă. A fructificat a treia minge de break.
2-6, 0-0 14 lovituri câștogătoare a reușit Sofia Kenin în primul set. Irina, doar trei. Iar în cele din urmă nu a mai contat faptul că americanca a greșit de două ori mai mult decât românca (16-8 greșeli neforțate).
Sofia Kenin câștigă primul set cu 6-2. Irina nu reușește să fructifice niciuna dintre cele trei mingi de break pe care și le-a procurat aici. Sunt șase game-uri câștigate la rând de americancă - o serie dură pentru eleva lui Marius Comănescu, ea reușind punctul primului set, într-un raliu în care s-a apărat excelent, a rupt ritmul și a finalizat cu un lob de nota zece. Kenin a fost însă extrem de eficientă în punctele decisive, câștigând ultimele patru game-uri după egalități, iar ușurința cu care își folosește explozia în lovitură pentru a o alerga stânga-dreapta pe Irina și a închide puncte este copleșitoare.

Irina Bara, punct spectaculos reușit în meciul din turul 3 la Roland Garros cu Sofia Kenin

2-5 Break Kenin. Un game care nu pică deloc bine pentru moralul Irinei Bara: scapă jocul de sub control la 40-0, americanca venind din urmă ca acceleratul purtată de un val de încredere, cu cinci puncte consecutive. Îi iese tot, inclusiv o scurtă câștigătoare în final de game, prin care se distanțează la două break-uri în fața româncei. Irina nu a mai plecat în sprint spre ultima execuție americancei - lucru care, cu siguranță, o încarcă și mai mult pe Kenin.
2-4 Kenin confirmă break-ul, după ce Irina nu reușește să profite de serviciul doi la mingea de break ivită.
2-3 Break Kenin. Când Irina Bara se apără cu reverul slice în fața lui Kenin, forța americancei o depășește. O soluție mai bună, găsită imediat de româncă, este reverul jucat în lung de linie, însă americanca egalează la 30 cu o minge trimisă violent pe tușă, în cross. Kenin își procură minge de break după ce Irina încearcă scurta, într-un punct început bine cu primul serviciu, dar este trădată de execuție. Românca salvează în primă fază cu joc agresiv, urcând la fileu. Kenin o întoarce de la avantaj cu un rever tare, iar o săritură ciudată a mingii o lasă fără replică pe Irina, în fața unei noi mingi de break. În ultimul punct, Kenin domină duelul cu dreapta și își face loc pentru o finalizare în forță cu reverul. Este al treilea game câștigat la rând de Kenin, americanca trecând în premieră la conducere pe tabelă.
2-2 Kenin întrerupe seria break-urilor.
2-1 Kenin răspunde cu re-break. În deja celebrele minute de tatonare din startul unei partide, vedem deja al doilea break, obținut tot la 15. Pentru a combate deplasarea excelentă a româncei, campioana de la Australian Open mizează pe ruperi de ritm.
2-0 Irina Bara obține break-ul în primele cinci minute de joc. Prezentă în joc, românca profită de impreciziile Sofiei (două greșeli neforțate și o dublă greșeală).
1-0 Un start bun, care poate să îi dea încredere Irinei. După ce americanca a pășit apăsat în teren, trimițând câștigător, Bara revine de la 0-30, cu patru puncte consecutive și își apără lansarea. În finalul game-ului, Kenin a încercat o scurtă, însă mingea ei s-a oprit în fileu.
0-0 Irina Bara începe meciul la serviciu. Ambele jucătoare se prezintă pe teren ca într-o zi de vară, fără bluzele cu mâneci lungi pe care le-au folosit Halep, Azarenka, sau Thiem - pe tabloul masculin, pentru a oferi doar câteva exemple. Singurul meci direct dintre cele două s-a jucat în urmă cu doi ani, la Dothan, fiind câștigat de sportiva din SUA, scor 7-5, 4-6, 6-3.
Sunt 13 grade Celsius la Paris, în acest moment. Se joacă fără ca acoperișul să fie tras, însă în cazul în care vor fi probleme cu vremea în capitala Franței, cele două jucătoare își vor putea continua duelul.
Irina Bara își va asigura debutul în Top 100 dacă reușește să treacă de Sofia Kenin.
UPDATE 14:25. Daniel Altmaier (186 ATP) are mâna fermă și închide în trei seturi duelul cu favoritul șapte al tabloului masculin, Matteo Berrettini, consemnând câteva premiere pentru ultimii ani în turneele de Mare Șlem. Pe terenul central va începe în aăproximativ 15 minute duelul dintre Irina Bara și Sofia Kenin.
UPDATE: Startul meciului dintre Irina Bara și Sofia Kenin mai are de așteptat. Primul meci de pe terenul central, dintre Matteo Berrettini și Daniel Altmaier este abia la începutul setului trei. Se conturează o nouă surpriză pe "Chatrier", având în vedere faptul că germanul a câștigat primele două seturi: 6-2, 7-6.
Irina Bara, aflată la debutul pe tabloul principal într-un turneu de Mare Șlem, înfruntă pentru prima dată în carieră o jucătoare din Top 10 mondial. Sofia Kenin este campioana de la Australian Open 2020. Duelul celor două va începe doar după încheierea partidei dintre Matteo Berrettini (favorit 7) și Daniel Altmaier (Germania).
Tenisul românesc o are deja pe Simona Halep calificată în optimi, pentru a șasea oară în carieră.

Roland Garros 2020: Irina Bara și Sofia Kenin, duel pentru optimi

Sportiva de 1,64 m, născută la Ștei, caută să își îmbunătățească și mai mult cel mai bun parcurs al carierei în circuit, după o evoluție curată la Paris, fără set pierdut în cele cinci meciuri disputate începând cu calificările. Irina Bara vizează o calificare în optimi, lucru pe care l-au mai reușit la debutul lor la Paris doar Ruxandra Dragomir (în 1993, când avea să fie învinsă în optimi de Arantxa Sanchez Vicario) și Andreea Mitu (în 2015, Andreea pornind atunci din calificări, exact ca Irina). Raluca Olaru și Alexandra Dulgheru sunt celelalte jucătoare din România care în ultimii 20 de ani au reușit să ajungă în turul trei la debutul lor la Roland Garros.
Sofia Kenin este favorită clară pe hârtie în acest meci, având în vedere poziția în clasament (locul 6 WTA, având un personal best - locul 4). Americanca nu a arătat însă un tenis de înalt nivel după succesul de la Australian Open și cele două trofee câștigate în acest început de an (la Melbourne și Lyon), nemaireușind să lege victorii în vreun alt turnue până la Paris. Kenin s-a chinuit și în primele două tururi la Roland Garros, obținând totuși victorii în set decisiv în fața Liudmilei Samsonova și a Anei Bogdan.
https://i.eurosport.com/2020/10/02/2900623.jpg
Roland-Garros
Paula Badosa - Fiona Ferro - Roland-Garros
ACUM 19 MINUTE