Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Iga Swiatek, favorită uriașă la Roland Garros 2022: "Cerul e limita pentru mine"

Cristian Mihală

Publicat 18/05/2022 la 11:40 GMT+3

Iga Swiatek a acordat un interviu pentru WTA Insider, înainte de startul Roland Garros. Mai jos am selectat cele mai interesante răspunsuri oferite de numărul unu mondial.

Iga Swiatek

Credit imagine: AFP

În vârstă de doar 20 de ani, Iga Swiatek nu are adversară în WTA, dovadă cele 28 de meciuri la rând câștigate. Poloneza va fi aproape imposibil de bătut la Roland Garros, unde visează să își treacă în palmares al 2-lea Grand Slam al carierei.
După ce și-a luat o pauză la Madrid, pentru a nu fi foarte obosită la al doilea Grand Slam al anului, Swiatek a revenit în stil la Roma, unde și-a subordonat toate oponentele, în drumul spre trofeul câștigat în fața lui Ons Jabeur (6-2, 6-2), o altă sportivă aflată într-o formă fantastică (învingătoare la Madrid).
Acum, Swiatek e pregătită mental și fizic de provocarea numită Roland Garros, unde speră ca presiunea să poată fi gestionată destul de ușor. Mai jos îți prezentăm o parte din interviul acordat de cea mai bună jucătoare a lumii pentru WTA Insider.
CITEȘTE ȘI:

Interviul oferit de Swiatek, înainte de Roland Garros

Cum te-ai simțit la Roma, având în vedere că veneai după victorii la Indian Wells, Miami și Stuttgart?
A fost greu să revin după ce mi-am luat pauză la Madrid, am simțit că fanii, media, toată lumea are așteptări foarte mari de la mine. Nu doar datorită rezultatelor din ultimul timp, ci și a suprafeței, pentru că pe zgură mă simt cel mai bine. Dar sunt fericită, am avut toată echipa cu mine și am primit sprijinul de care aveam nevoie. M-am simțit proaspătă, a fost o decizie corectă să "sar" peste Madrid, deși inițial nu mi-a plăcut ideea.
După semifinala de la Foro Italico ai spus că cerul este limita pentru tine. Ce înseamnă mai exact asta în termeni de performanță?
Am spus asta pentru că fusesem întrebată când mă voi opri din câștigat. Nu vreau să mă gândesc la seria pe care o am, nici măcar nu vreau să încerc să îmi dau seama cum a fost posibil să câștig atât de multe meciuri la rând. Vreau să mă concentrez pe ce va fi, pe viitoarele succese, de aceea cred că cerul e limita. Dacă nu stau și analizez prea mult lucrurile salvez energie și pot fi mental în starea potrivită pentru partidele ce vor să vină.
Faci ceva diferit anul ăsta în termeni de pregătire și recuperare în timpul turneelor?
Din punct de vedere fizic, eu și echipa mea facem cam aceleași lucruri ca în trecut. Această întrebare e mai potrivită pentru stafful meu, pentru că ei îmi spun ce să fac, cât și cum să încarc. Cred că fac o treabă foarte bună și foarte inteligentă. Din punct de vedere tactic, cred că pregătesc meciurile mai atent. Discutăm încă de cu o seară înainte ce tactică trebuie abordată, înainte era un scurt brief înainte de meci. Din acest punct de vedere, cred că fac totul mult mai profesionist decât înainte, mă concentrez mult pe latura tactică.
Mergi la Roland Garros din postura de mare favorită. Care va fi cheia pentru o victorie finală acolo?
Cred că e important să îmi fac rutina, să mă comport ca de obicei. Am avut parte de destulă presiune la turnee, cred că știu să o gestionez. E adevărat, într-un Grand Slam e și mai multă presiune, sper să nu mă copleșească. Încerc deja să accept că nu pot câștiga la infinit, că seria pe care o am acum se va întrerupe. E foarte greu să faci lucrurile la fel de bine zi după zi, pentru că suntem oameni, nu mașini. Voi încerca să mă distanțez puțin de miza faptului că voi lupta pentru un Grand Slam.
Cu ce îți ții mintea ocupată între meciuri?
Ador să fac Lego, dar e cam greu să călătoresc cu piesele după mine. Așa că mă limitez la cărți. Dar am început să citesc chestii diferite, nu mai sunt atrasă atât de mult de ficțiune, ci de modul în care mă pot educa. De asemenea, mă uit la filme, văd "Gilmore Girls" pentru a doua oară. Dar nu vă imaginați că am foarte mult timp, niciodată nu petrec foarte mult cu hobbyurile pe care le am. la Paris, mi-ar plăcea să vizitez mai mult, mai ales că anul trecut am fost în bulă, din cauza coronavirus.

Borne incredibile pentru Swiatek

Iga Swiatek s-a impus în 5 din ultimele 9 turnee de WTA 1000. Poloneza și-a trecut până acum în cont 8 titluri, iar scorul din finale arată cât de puternică e din punct de vedere psihic. În doar 3 rânduri Iga a cedat mai mult de 2 gameuri într-un set din ultimele acte în care a ajuns.
Odată cu succesul de la Roma, Swiatek a devenit a treia cea mai tânără jucătoare care să câștige două titluri la Foro Italico, după Chris Evert și Gabriela Sabatini.
Turneul de la Roma a fost al 5-lea la rând câștigat de Iga. În istoria recentă, doar Venus Williams (2000), Justine Henin (2007-2008) și Serena Williams (2013) au mai avut o asemenea serie.
Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului, va fi în direct și în exclusivitate pentru România pe Eurosport, în perioada 22 mai - 5 iunie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo