Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

US Open 2009: Kim Clijsters și “Ziua Mamei” pe cea mai mare arena de tenis a lumii

Cezara Paraschiv

Publicat 12/09/2020 la 08:07 GMT+3

#DorDeSport – În urmă cu exact 11 ani, belgianca Kim Clijsters câștiga al doilea său titlu la US Open, iar tenisul consemna una dintre cele mai spectaculoase reveniri în competiție ale unei sportive retrase.

Kim Clijsters pregătește o apariție inedită la US Open 2020

Credit imagine: Reuters

US Open 2020, jucat în condiții atât de speciale – devenind al doilea turneu de Mare Șlem al anului și disputându-se fără spectatori, într-o "bulă" cu restricții severe, a fost o scenă perfectă pentru câteva sportive experimentate, recent revenite în circuit după ce au devenit mame. În sferturile tabloului de simplu au ajuns pentru prima dată în istorie trei mămici (Serena Williams, Victoria Azarenka și Tsvetana Pironkova), iar la dublu Vera Zvonareva, la rândul său proaspătă-mămică, a pus deja mâna pe marele trofeu, evoluând împreună cu Laura Siegemund.
Bielorusa Victoria Azarenka va încerca în această noapte, în transmisiune directă de la ora 23.00 pe Eurosport și Eurosport Player, să câștige primul său titlu de Grand Slam după ce în viața sa a apărut micuțul Leo. Dacă "mami-Vika" va reuși să triumfe, o va face chiar în ziua în care se împlinesc 11 ani de la succesul memorabil al lui "mami-Kim".
Față de 2009, tenisul feminin a făcut un pas înainte în a oferi jucătoarelor șansa de a-și echilibra cariera și viața personală, oferind protecție și o șansă reală de a reveni în circuit celor care decid să își întemeieze o familie și să aibă copii, printr-o regulă introdusă în 2018, care pune "concediul de maternitate" sub tutela "clasamentului protejat" și aliniază practic sportul alb la standardele unui job normal din secolul 21.

US Open și Kim Clijsters, o poveste emoționantă cu final fericit

Kim Clijsters a fost, poate, jucătoarea pe care tribunele de la US Open au iubit-o cel mai sincer, fără ca aceasta să aibă pașaport american.
Kim a debutat pe tabloul principal la Flushing Meadows în 1999, după ce se făcuse deja remarcată pe exigenta iarbă de la Wimbledon. Atunci belgianca prinsese la limită tabloul calificările la All England Club, debuta într-un Grand Slam al senioarelor la o săptămână după a 16-a sa aniversare, fiind cea mai tânără jucătoare din Top 200 WTA și se oprea doar în optimi, după unicul duel al carierei sale cu idolul său, Steffi Graf. La New York, la acea ediție din 1999, Kim Clijsters a fost jucătoarea cel mai aproape de a o învinge pe Serena Williams, servind pentru victorie la 5-3 în setul decisiv. Cu doar un an mai mare, Williams a răspuns în cele din urmă cu 16 puncte câștigate din 17 disputate și a închis partida din turul trei cu 7-5 în setul al treilea, avansând mai apoi către primul său titlu de Grand Slam.
În 2003, Clijsters a ajuns în premieră în finala US Open-ului, însă nu a putut trece și de conaționala Justine Henin, care o învinsese în acel an și în ultimul act de la Roland Garros. Un an mai târziu, New York-ul avea să îi ducă dorul, Clijsters fiind ținută pe tușă de probleme la încheietura mâinii stângi.
În 2005 însă, Kim Clijsters a făcut uitate cele patru finale de Grand Slam pierdute (trei dintre ele la Justine Henin) și eticheta de "jucătoare fără titlu de Mare Șlem", reușind după victorii în set decisiv la Venus Williams și Maria Șarapova - în sferturi și semifinale, urmate de un 6-3, 6-1 cu Mary Pierce în finală, să câștige primul trofeu de Mare Șlem al carierei sale.
După ce între Roland Garros 2004 și Australian Open 2005 ratase patru turnee de Mare Șlem consecutive din cauza problemelor fizice, Kim Clijsters nu a avut șansa de a-și apăra trofeul la US Open 2006, după o căzătură într-un meci de la Rogers Cup, încheiată cu o accidentare gravă la încheietură. Desele accidentări și durerile indurate au determinat-o apoi pe Clijsters să înceapă anul 2007 cu gândul de a-și lua adio de la tenis, cu promisiunea unei vieți împlinite de familie alături de baschetbalistul Bryan Linch, care avea să-I devină soț după Wimbledon-ul din acel an. Clijsters ezita când se gândea la călătoria spre New York, considerând că vine prea aproape de luna sa de miere. În cele din urmă însă, probleme la șold au făcut-o să își încheie cariera încă din luna mai, la doar 23 de ani, Clijsters oferindu-I tatălui său, diagnosticat cu o boală crâncenă, bucuria de a se vedea bunic.

US Open 2009: Kim Clijsters și "Ziua Mamei" pe cea mai mare arenă de tenis a lumii

Invitația de a juca un meci demonstrativ sub noul acoperiș de la Wimbledon, în mai 2009, alături de Tim Henman, Steffi Graf și Andre Agassi, a fost imboldul de care Clijsters a avut nevoie pentru a relua antrenamentele în cel mai serios mod posibil, pofta de a juca venind natural. Belgianca a insistat atunci să spună că se pregătește "pentru o a doua carieră, nu pentru o revenire", având în vedere faptul că tenisul nu mai avea să fie preocuparea sa 24 de ore din 24.
După doi ani de absență din circuit și trei ani de absență de la US Open, Kim Clijsters revenea pe hard-ul american cum nimeni altcineva nu o mai făcuse, fiind întâmpinată cu urale și reușind să declanșeze o isterie generală pe cea mai mare arenă de tenis a lumii când a sărbătorit câștigarea trofeului împreună cu micuța Jada.
Când se alcătuiau listele de access la US Open, Kim nu puncta în clasamentul WTA, însă organizatorii i-au dat cu bucurie un wild-card. Clijsters și-a calculat pașii perfect, adunând cinci victorii la început de august în turneele pregătitoare pentru US Open, iar la Flushing Meadows avea să devină prima jucătoare din istoria turneului american care câștigă turneul din postura de wild-card, dar și prima mămică ce se impunea într-un Grand Slam după Evonne Goolagong (1980).
Clijsters intra la US Open 2009 având activă seria de șapte victorii începută în 2005, a învins cinci jucătoare din Top 20 mondial – începând cu Marion Bartoli în turul secund, ajungând apoi să le elimine pe ambele surori Williams (Venus în optimi, 6-0, 0-6, 6-4, apoi Serena în semifinale, 6-4, 7-5, acest meci devenind celebru după ce americanca a primit punct de penalizare la minge de meci pentru belgiancă, după o tiradă îndreptată împotriva arbitrilor).
Pe 12 septembrie, Kim Clijsters o învingea clar în finala de la US Open pe daneza Caroline Wozniacki, 7-5, 6-3, arătând că tenisul poate aparține și mamelor - în această eră a sportivelor super-profesioniste, poate aparține și celor care au luat o pauză în carieră, și celor care știu să jongleze corect cu pregătirea deși nu mai sunt sută la sută ale tenisului, având și alte priorități.

Parcursul lui Kim Clijsters la US Open 2009:

  • Turul 1: 6-1, 6-1 cu Viktoriya Kutuzova (Ucraina, 79 WTA)
  • Turul 2: 5-7, 6-1, 6-2 cu Marion Bartoli (Franța, 14 WTA)
  • Turul 3: 6-0, 6-2 cu Kirsten Flipkens (Belgia, 93 WTA)
  • Optimi: 6-0, 0-6, 6-4 Venus Williams (SUA, 3 WTA)
  • Sferturi: 6-2, 6-4 cu Na Li (China, 18 WTA)
  • Semifinale: 6-4, 7-5 cu Serena Williams (SUA, 2 WTA)
  • Finală: 7-5, 6-3 cu Caroline Wozniacki (Danemarca, 9 WTA)
  • Kim Clijsters a câștigat titlul la US Open și în 2010, ajungând la 21 de victorii consecutive la Flushing Meadows, ce-i drept, cu trei ani de pauză între victoriile #7 și #8, cedând doar șase seturi în tot acest timp. Printre învinsele sale din această formidabilă serie s-au numărat Maria Șarapova, Samantha Stosur, Serena Williams, Venus Williams, Ana Ivanovic, Petra Kvitova, Na Li și Caroline Wozniacki.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo