După ce nu a putut participa în Fleche Wallonne, după ce un membru al echipei a fost testat fals pozitiv cu COVID-19, câștigătorul de Turul Franței și-a luat o binemeritată revanșă.
La 22 de ani, el devine primul ciclist de la Andy Schleck care își trece în palmares atât Marea Buclă, cât și La Doyenne. Pogacar a avut un sprint fantastic, învingându-l pe marele favorit din grupul desprins, Julian Alaphilippe. Liege-Bastogne-Liege tinde să devină o cursă de coșmar pentru campionul mondial, după ce anul trecut a fost depășit de Roglic, în momentul în care se bucura pentru victorie (în cele din urmă, rutierul din Hexagon a fost declasat în 2020, pentru un sprint incorect).
"Sunt fără cuvinte. Iubeam această cursă și visam să câștig aici. A fost incredibil. Știam că Alaphilippe e foarte puternic la sprint, dar am dat totul. Am venit din spate și am avut o viteză mai bună, am declanșat sprintul în momentul ideal. Trăiesc un an de vis în ciclism. Acum urmează o perioadă de odihnă, apoi mă voi pregăti de Turul Franței", a spus Pogacar la final
Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24

Liege-Bastogne-Liege 2021: desfășurarea cursei

Laurens Huys și Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Loïc Vliegen și Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Sergei Chernetski (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) și Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) au fost atacanții zilei. Artificiile în pluton au început devreme. Mark Padun (Bahrain Victorious), Mark Donovan (Team DSM) și Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) au atacat din pluton cu 52 de kilometri înainte de final.
Apoi, pe Cote de la Redoute, cu 35 de kilometri înainte de final, Ineos a venit la trenă, impunând un ritm infernal. Fără Thomas Pidcock, care a simțit dureri după căzătura din Fleche Wallonne (unde a terminat totuși al 6-lea pe Mur de Huy), formația britanică avea tot cea mai bună echipă. Kwiatkowski, Carapaz sau Adam Yates erau cărțile lor de jucat, astfel că Ineos s-a lansat în ceva ce a semănat cu un contratimp pe echipe, cu Tao Geoghegan Hart, câștigătorul Giro, la trenă. Plutonul s-a rupt în două, Roglic și Alphilippe fiind prinși în urmă, niciunul neașteptându-se la o astfel de manevră din partea formației engleze.
Evident, pe coborâre s-a făcut regruparea, dar avansul celor din evadare s-a pulverizat. Pe Cote des Forges, pentrultima cățărare a zilei, Ineos a ieșit iar la atac, dar doar prin Tao, care a fost imediat luat în marcaj de principalul locotenent al lui Roglic, Jonas Vingegaard. Lucrurile s-au calmat, dar doar pentru moment, pentru că Adam Yates a venit în față, marcat și el de același rutier de la Jumbo Visma. Plutonul s-a fărâmițat din nou, iar rutieri ca Roglic, Valverde sau Alaphilippe au rămas iar în urmă. Din grupul de frunte au făcut parte 3 rutieri ai Ineos, astfel că ceilalți cicliști - în general locotenenți - nu au fost interesați să colaboreze. Ca atare, Carapaz a atacat cu 21 de kilometri înainte de final și nimeni nu a răspuns atacului său. În scrut timp, plutonul a făcut joncțiunea cu atacanții, iar singurul rămas în față a fost ecuadorianul fost câștigător de Giro care avea de făcut un contratimp individual până la sfârșit.
Ultima cățărare a zilei - Cote de la Roche-aux-Faucons (1,3 kilometri cu 10,9% pantă medie) - a venit cu 14,5 kilometri înainte de final și l-a găsit pe Carapaz cu 21 de secunde avans. Pe ultimele sute de metri ale ascensiunii, Davide Formolo, loc 2 în La Doyenne în 2019, a mărit ritmul. La scurt timp, David Gaudu a atacat, iar avansul lui Carapaz a fost șters. Doar Alaphilippe, Woods, Valverde și Pogacar au putut ține ritmul cu francezul de la Groupama FDJ. În spate a rămas, așadar, Roglic, care și i-a găsit aliați pe cei de la Ineos și Astana în urmărirea celor din față.

Pogacar, victorie în Liege-Bastogne-Liege

Totuși, cu fiecare kilometru care a trecut, atacanții și-au consolidat avantajul, conlucrând excelent. Astfel, cu 7,5 kilometri înainte de final, se ajunsese la un ecart de jumătate de minut, imposibil de surmontat fără dificultăți mari pe traseu.
Julian Alaphilippe era, pe hârtie, posesorul celui mai bun sprint dintre cei 5 din față, dar după o cursă atât de lungă și grea, teoria diferă de multe ori de practică. Woods a înțeles că nu are mari șanse la sprint în 5 pentru prima clasică monument din carieră și a încercat să atace înainte de intrarea în ultimul kilometru. Alaphilippe a răspuns, astfel că toți au așteptat în cele din urmă sprintul. Francezul părea că a găsit timingul perfect și s-a desprins de adversari, dar pe ultimii metri a fost întrecut incredibil de Pogacar.
De notat și performanța lui Valverde, care, în ziua în care a împlinit 41 de ani, s-a comportat din nou incredibil. "El Bala" putea egala recordul istoric al lui Eddy Merckx, singurul cu 5 victorii în Liege-Bastogne-Liege, dar, chiar dacă nu a făcut-o, a avut o prestație uimitoare.
Clasamentul în Liege-Bastogne-Liege
https://i.eurosport.com/2021/04/25/3121226.png
Turul Spaniei
Julian Alaphilippe, out din Vuelta! Campionul mondial și-a rupt clavicula în urma unei căzături
31/08/2022 LA 14:39
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40