Jai Hindley (24 de ani), aflat la al 3-lea mare tur al carierei, a obţinut cel mai important succes al său în ciclism, într-o etapă senzaţională, care a avut pe traseu miticul Stelvio. Acum, tânărul rutier al lui Sunweb visează la tricoul roz, fiind la 12 secunde de lider, dar, paradoxal, şansele lui depind în mare măsură de Ineos (Kelderman trebuie depărtat sâmbătă, pe Sestriere, pentru ca Hindley să îşi poată juca şansa).
În clasamentul general, Wilco Kelderman, deşi a fost în mare dificultate azi, a devenit tricou roz şi e favorit să câştige Giro. Olandezul de 29 de ani are în acest moment un avans de 15 secunde faţă de Tao Geoghegan Hart. Victoria finală se joacă, dar Wilco nu va fi uşor de detronat, dacă nu are o zi proastă pe Sestriere (la contratimp, duminică, teoretic e mai puternic decât Tao şi Hindley şi ar trebui să pună secunde bune faţă de aceştia).
Interesant e faptul că Wilco Kelderman (4 clasări între primii 10 în marile tururi, în întreaga carieră), e un rutier care nu a câştigat vreodată o cursă de World Tour pe etape şi care nu are vreo victorie de etapă într-un mare tur.
Turul Spaniei
Vuelta 2021, 3 zile până la start! 5 rutieri de urmărit, în afara marilor favoriți Roglic și Bernal
11/08/2021 LA 15:05

Desfăşurarea etapei a 18-a din Giro

După ce ieri, pe finalul de pe Madonna di Campiglio oamenii de general au evitat să se atace, azi nu s-au mai putut ascunde. Vorbim de etapa regină din Turul Italiei, o rundă al cărui profil îndeamnă la atacuri. Nu a fost aşa, fiind o cursă cu eliminare, rutierii fără forţă în picioare pierzând teren încă din prima treime a lui Stelvio. Runda de azi căpăta o importanță și mai mare în economia clasamentului general în condițiile în care părea ultima etapă cu un teren propice pentru a fi răsturnat clasamentul general. Asta pentru că etapa a 20-a din Giro a fost redesenată, după ce autoritățile franceze nu au permis accesul pe drumurile din Hexagon, din cauza măsurilor anti-COVID. Ca atare, nu se va mai ajunge pe Agnello și Izoard, două cățărări teribil de grele, care puneau în discuție statutul etapei de azi: inclusiv De Gendt, specialistul în evadări de la Lotto Soudal, spunea că nu știe care dintre runde e "regina". Sâmbătă se va trece de trei ori peste Sestriere, o cățărare mult mai pedalabilă, unde specialiștii nu se așteaptă să se facă ecarturi mari între oamenii de general.
Ca atare, rutieri ca Nibali (câștigător al Giro în 2013 și 2016) sau Fuglsang ar fi trebuit să atace de foarte departe, în stilul lui Froome în 2018, pentru a putea să își permită să viseze la tricoul roz. Nu s-a întâmplat aşa, însă, cei doi demonstrând că locurile din clasamentul general nu sunt o întâmplare, ci consecinţa unei lipse de formă. Asta deşi pe final rutierul Astanei a salvat în bună măsură impresia slabă făcută, recuperând.
Runda a început brutal, cu o cățărare din primii kilometri (categoria 1 - 14 kilometri, cu 6%). Fabio Felline (Astana), Dario Cataldo (Movistar Team), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Stéphane Rossetto (Cofidis), Daniel Navarro (Israel Start-Up Nation), Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Ben Swift (Ineos Grenadiers), Ben O'Connor (NTT Pro Cycling), Alessandro Tonelli (Bardiani) şi Héctor Carretero (Movistar) au fost atacanţii zilei, dar evadarea s-a făcut praf pe Stelvio, căţărare cu o diferență de nivel de 1871 de metri.

Cursă cu "eliminare" pe Stelvio, în Giro 2020

Ben O'Connor a atacat din evadare cu 55 de kilometri rămaşi de disputat, dorind dubla, după demonstraţia de forţă de ieri. Aproape concomitent, din grupul favoriţilor, Pozzovivo a fost primul care s-a rupt, cu 50 kilometri înainte de final. La scurt timp, Sam Oomen a trecut la trenă, iar Almeida a coborât până în spatele plutonului, gata să se rupă. Foarte curând, lusitanul a pierdut contactul cu grupul favoriţilor, chiar dacă l-a avut câteva minute la dispoziţie şi pe conaţionalul Ruben Guerreiro, care a încercat să îl ducă în trenă.
Ineos a preluat trena cu 47,5 kilometri înainte de final (aproximativ 9 kilometri până în vârful lui Stelvio) şi doar Nibali, Fuglsang, Kelderman şi Hindley au rămas lângă Tao. În scurt timp, pe trena lui Rohan Dennis, Nibali şi Fuglsang au fost distanţaţi, deşi promiseseră că vor ataca de devreme, pentru a recupera ecartul. Marea surpriză a fost reprezentată de faptul că
Wilco Kelderman, care părea marele favorit să ducă tricoul roz la Milano, a rămas în urmă cu 45,5 kilometri înainte de final. Cu o trenă incredibilă dusă de Rohan Dennis (care a trecut primul peste Cima Coppi), Tao Geoghegan Hart şi Jai Hindley au trecut peste mitica ascensiune cu un avans de 46 de secunde faţă de Kelderman şi cu 3 minute şi 38 secunde faţă de Almeida. Pe coborârea de pe Stelvio, distanţele s-au menţinut, dar înainte de ultima ascensiune a zilei, în zona de aproximativ 8 kilometri de fals plat, motorul contratimpistului Rohan Dennis şi-a spus cuvântul, iar Kelderman a început urcarea pe Laghi din Cancano (8,8 kilometri cu 6,4%) cu un deficit de aproape două minute. Rutierul lui Sunweb a fost chiar ajuns, chiar la bazele căţărării, de Fuglsang şi Bilbao, care l-au lăsat imediat în urmă.
Fără Rohan Dennis la tenă, Tao Geoghegan Hart şi Jai Hindley au fost incapabili să pună distanţă faţă de urmăritori. Probabil rutierul Sunweb ar fi putut ataca de departe, fiind mai puternic, dar a preferat să nu se expună, în condiţiile în care Kelderman, liderul echipei sale, era virtual tricou roz. Ca atare, cu Tao la trenă, s-a ajuns la un sprint între cei doi, pentru victoria de etapă, iar rutierul lui Sunweb, mai proaspăt, a câştigat etapa "regină" din Turul Italiei.
Kelderman a sosit la 2 minute şi 18 secunde şi are un avans de 12 secunde faţă de coechipierul său şi 15 secunde în faţa lui Tao. Mai puternic la contratimp, Wilco va fi cu siguranţă atacat de Ineos pe Sestriere, unde se anunţă o bătălie palpitantă, în ciuda reticenţei specialiştilor.
Clasamentul de etapă
https://i.eurosport.com/2020/10/22/2920173.png
Clasamentul general după etapa a 18-a din Giro
https://i.eurosport.com/2020/10/22/2920174.png

Unde se mai pot crea diferenţe în Giro 2020

Restricţiile anti-COVID-19 din Franţa au făcut imposibil ca etapa programată în Giro sâmbătă (a 20-a) să se desfăşoare. Organizatorii Turului Italiei au înlocuit căţărările de pe Colle dell'Agnello şi de pe Col d'Izoard cu trei treceri peste Sestriere, dar nici pe departe nu va fi la fel de greu.
Mulţi vorbeau despre etapa de sâmbătă ca despre runda "regină" din Giro 2020. Ajungeam pe Colle dell'Agnello, la 2744 metri, pentru ca apoi rutierii să fie nevoiţi să înfrunte Col d'Izoard, o altă căţărare mitică. Vremea se anunţa favorabilă, dar pandemia de coronavirus a fost cea care a făcut imposibil ca etapa să aibă loc. Asta pentru că autorităţile franceze au luat o serie de măsură anti-COVID, astfel că organizatorii italieni au trebuit să modifice fundamental traseul.
"Pot să confirm că vom trece de trei ori peste Sestriere, o dată dinspre Pragelato şi de două ori dinspre Cesena Torinese", a explicat directorul Turului Italiei, Mauro Vegni.
https://i.eurosport.com/2020/10/22/2919937.png
Runda de sâmbătă va avea o diferenţă de nivel de doar 4000 de metri, faţă de 5500 cât ar fi trebuit să aibă etapa programată iniţial. Sestriere nu e o căţărare care să sperie, fiind pedalabilă. Deşi se trece de trei ori peste aceasta, prima parte a rundei nu creează dificultăţi, astfel că nu se vor crea mari diferenţe între favoriţi.
"Modul în care va arăta etapa 20 schimbă radical situaţia. Am mers o singură dată Colle dell'Agnello, dar ţin minte că a fost incredibil de greu, pur şi simplu nu mai poţi respira. Să treci de 3 ori peste Sestriere, în schimb, necesită o cu totul altă abordare. E posibil să se creeze şi sâmbătă ceva diferenţe, dar totul va depinde de cât de dură va fi trena de pe primele pante ale primei treceri peste Sestriere. În lumina noului profil, etapa de joi e clar "regina", în aceasta se vor putea crea diferenţe mari", a spus "Rechinul" Nibali, înainte de runda de azi.
Ca atare, clasamentul general mai poate suferi ceva modificări sâmbătă, în funcţie de ritmul avut încă de la startul primei treceri peste Sestriere şi duminică, la contratimp, dar acesta va avea doar 15,7 kilometri. În consecinţă, Kelderman rămâne favorit să câştige Giro 2020, dar lupta va fi cu siguranţă una spectaculoasă până în ultima clipă a ultimei etape.
Turul Franței
Tadej Pogacar e patronul din Turul Franţei. De 86 de ani nimeni nu a reuşit ceva similar
15/07/2021 LA 16:01
Turul Franței
Turul Franței 2021 | Doi mari favoriți și doi outsideri extrem de periculoși. Ce ne așteaptă
24/06/2021 LA 11:15