Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Haaland și Odegaard riscă să rateze EURO 2024, după înfrângerea cu Spania! Norvegia mai are o singură șansă

Dani Morar

Publicat 16/10/2023 la 10:56 GMT+3

Erling Haaland și Martin Odegaard riscă să rateze prezența la EURO 2024, după ce duminică seara naționala Norvegiei a pierdut în fața Spaniei pe teren propriu, scor 0-1. Singura șansă a nordicilor se leagă de prezența în play-off, acolo unde nu sunt însă siguri că vor ajunge.

Erling Haaland and Martin Odegaard.

Credit imagine: Eurosport

Erling Haaland și Martin Odegaard nu au reușit să ajute naționala Norvegiei să obțină un rezultat bun în fața Spaniei. Ibericii s-au impus cu 1-0 pe terenul nordicilor, chiar dacă cele două staruri din Premier League au jucat din primul minut.
Naționala antrenată de Luis de la Fuente a urcat pe primul loc în grupa A și e sigură că nu mai poate pierde locul secund, ceea ce înseamnă că și-a asigurat deja prezența la Campionatul European, la fel ca și Scoția.
Norvegia se află pe 3, la 5 puncte de locul 2 și cu un meci în plus, având doar o etapă rămasă de disputat. Nordicii, cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, au bifat singura prezență la EURO în 2000, perioadă în care ajungeau și la Cupa Mondială din 1998.
Norvegienii pot acum doar să spere că vor accede în play-off-ul pentru calificarea la EURO, pe baza rezultatelor din Liga Națiunilor. Echipele care vor disputa acest play-off se vor decide în urma rezultatelor din ultimele etape ale preliminariilor.
Din cele 10 grupe preliminare se califică automat primele două clasate. Ultimele 3 locuri se vor acorda în martie 2024, în urma unui play-off la care vor participa 12 echipe. Acestea vor fi împărțite în 3 grupe de câte 4 și se va juca în sistem eliminatoriu, semifinale - finală, iar câștigătoarea va obține calificarea.
UEFA a încercat să crească interesul pentru Liga Națiunilor și de aceea echipele prezente în play-off-ul pentru EURO se vor stabili pe baza rezultatelor din ultima ediție a celei de-a doua competiții europene interțări. Ca atare, o echipă care termină pe ultimul loc în grupa preliminară, dar a avut rezultate bune în ediția precedentă din Liga Națiunilor va rămâne în cursă pentru calificarea la turneul final.
Citește și:

Moldova are calificarea în mână, la polul opus

Moldova a dat lovitura la Varșovia, aseară, când a rezistat asaltului din a doua repriză a "leșilor". Fără Lewandowski, accidentat, Polonia a obținut doar un egal contra tricolorilor și și-au compromis în bună măsură șansele de a ajunge la competiția de anul viitor.
Abonată la ultimele locuri din grupă în preliminariile pentru Euro sau pentru Mondial, Moldova e acum la cea mai bună campanie de calificare din istorie. A obținut 4 puncte din dubla cu Polonia și, deși e pe locul 4 în grupa E, depinde doar de ea pentru a merge la turneul final. Într-o grupă în care Albania are calificarea ca și acontată (are 3 puncte în plus față de locul 3 și meci cu Insulele Feroe în ultima rundă), Moldova poate scrie istorie.
Astfel, dacă tricolorii obțin 6 puncte din dubla cu Albania și Cehia, din noiembrie, vor fi siguri de prezența în premieră la un turneu final. Basarabenii pot ajunge la Euro și cu un egal și o victorie, atâta vreme cât succesul e obținut în fața Cehiei. În acest context, naționala lui Soucek (doar 1-0 aseară acasă, pe final, cu Feroe), nu trebuie să învingă în Polonia.
Indiferent dacă va obține sau nu unul din primele două locuri în Grupa E, Moldova a scris deja istorie în actualele preliminarii, adunând deja 9 puncte, un record al său în calificările pentru Euro.
Clasament Grupa E
  • 1. Albania – 13 puncte (6 meciuri)
  • 2. Cehia – 11 puncte (6 meciuri)
  • 3. Polonia – 10 puncte (7 meciuri)
  • 4. Moldova – 9 puncte (6 meciuri)
  • 5. Insulele Feroe – 1 punct (7 meciuri)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo