Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Hagi a ales cel mai...slab meci de la Cupa Mondială și are o singură favorită la turneele finale

Ion Alexandru

Publicat 17/12/2022 la 09:09 GMT+2

Hagi s-a uitat la toate meciurile de Mondial și este convins că unul dintre ele a fost foarte slab. "Zici că eram noi la Old Boys!" În privința finalei, Hagi nu are o favorită pentru că îi iubește în mod egal per Messi și Mbappe.

Gheorghe Hagi vs. Argentina la Cupa Mondială 1994

Credit imagine: Eurosport

Hagi a făcut istorie în tricoul naționalei României prin prezența la trei turnee finale Mondiale consecutive și prin sfertul de finală din 1994. La Mondialul din Qatar, România nu s-a calificat, dar Hagi rămâne fanul necondiționat a tricolorilor.
"Într-o finală poate să existe o favorită? Nu cred. Eu țin cu România, din păcate. Eu mă bucur de fotbal, iubim fotbaliștii mari, pe Messi, pe Mbappe, dar eu țin cu România și m-aș bucura să văd România acolo"
Hagi spera să vadă mult mai mult fotbalul la unul dintre meciurile care s-au jucat în Qatar.
"Credeți că există un meci slab la un Mondial? Ți-l zic pe ăla slab mai bine, care a fost 0-0 între Anglia și Statele Unite. Cel mai slab meci de la Mondial! Asta nu înseamnă că e adevărat, dar așa am văzut eu. Parcă eram noi ăia, la old boys. Poate am văzut greșit și îmi cer scuze. Cel mai bun meci va fi probabil finala", a spus Gică Hagi.
După acel 0-0 plictisitor, Anglia și SUA au încheiat pe primele două poziții în grupa B. Anglia terminat cu 7 puncte, iar americanii cu 5. Ambele s-au calificat mai departe, dar sunt deja acasă. Englezii au fost eliminați în sferturile de finală de Franța, scor 1-2, în timp ce americanii au părăsit competiția în optimi, după 1-3 cu Olanda.

Franța are probleme de lot înaintea finalei

Cu doar o zi înainte de finala Cupei Mondiale, naționala Franței este afectată grav de probleme medicale. Un virus gripal le dă mari bătăi de cap francezilor, iar situația pare să se înrăutățească de la zi la zi.
Upamecano, Rabiot și Coman nu au putut juca în semifinala cu Maroc din cauza aceleiași probleme, iar Deschamps a declarat că aceștia au fost izolați de restul grupului. Totuși, se pare că virusul s-a extins, L'Equipe anunțând că Raphael Varane și Ibrahima Konate au acuzat și ei simptome. Sursa citată notează că în cazul fundașului de la Liverpool lucrurile sunt mai grave.
picture

(L to R) France's defender #24 Ibrahima Konate, Morocco's defender #18 Jawad El Yamiq, France's defender #04 Raphael Varane and France's goalkeeper #01 Hugo Lloris fight for the ball during the Qatar 2022 World Cup semi-final football match between France

Credit imagine: Getty Images

În aceste condiții, îngrijorarea este foarte mare în tabăra Franței, deoarece jucătorii afectați de gripă sunt extem de importanți în angrenajul echipei. De altfel, Varane și Konate au format cuplul de fundași centrali la semifinala cu Maroc, asta și pentru că Upamecano a avut aceleași probleme. Pentru Deschamps ar fi o lovitură dură ca nici măcar doi dintre cei 3 apărători să nu fie la 100% la ora finalei.
Franța îi mai are în lot ca fundași centrali pe Saliba și Disasi, dar lipsa lor de experiență și faptul că nu au jucat prea mult nu îi recomandă neapărat pentru un meci de o asemenea anvergură.
Totuși, francezii speră ca problemele medicale să fie depășite până duminică și Deschamps să aibă la dispoziție toți jucătorii. Într-o finală de Cupă Mondială orice detaliu contează, iar o apărare încropită în fața Argentinei este scenariul pe care niciun selecționer nu și-l dorește.
Citește și:

Franța și Argentina, fată-n față înaintea finalei Mondiale

Din punct de vedere statistic, jocul celor două echipe naționale care au ajuns în marea finală este asemănător, cu mici avantaje fie de o parte, fie de cealaltă. Spre exemplu, în cele 6 meciuri disputate până acum, sud-americanii au înscris 12 goluri, în timp ce formația antrenată de Didier Deschamps a punctat cu unul în plus și a fost mult mai eficientă, având în vedere că Franța a expediat în total 33 de șuturi pe poartă (39,4% transformate), în timp ce Argentina a trimis 37 de șuturi cadrate (32,4% transformate). În medie, francezii trimit peste 6 șuturi pe poartă într-un meci, ceea ce trebuie să-l pună în gardă pe Emiliano Martinez, portar care a arătat bine la acest turneu final, însă parcă nu la fel de bine precum omologul său din tabăra campionilor mondiali, Hugo Lloris.
Cu toate acestea, deși Lloris a părut că și-a ținut echipa în joc în unele momente, inclusiv în meciurile din sferturi și semifinale cu Anglia, respectiv Maraoc, portarul Argentinei are mai multe jocuri fără gol primit, 3 din 6. De cealaltă parte, goalkeeper-ul legitimat la Tottenham a încasat gol în 5 dintre meciurile disputate, singura formație care n-a reușit să-l învingă fiind cea a lui Regragui în penultimul act, cu toate că a avut ocazii importante.
La capitolul construcție și construcție pe faza ofensivă, acuratețea paselor este ceva mai bună în tabăra argentinienilor, cu un procent de 86,66%, față de 85,55% cât au înregistrat băieții lui Didier Deschamps, însă diferența de talie s-a văzut în strategia celor două, pentru că jocul francezilor s-a bazat pe centrări în 108 cazuri, spre deosebire de Argentina, care a trimis un total de 77 de centrări.
Nu în ultimul rând, din punct de vedere defensiv, ambele au încasat 5 goluri, dar eficacitatea duelurilor câștigate e într-un ușor avantaj pentru "les bleus". 54,55% dintre duelurile aeriene și 56,8% dintre cele de la nivelul gazonului au fost câștigate de francezi, în timp ce elevii lui Lionel Scaloni au 52,41% dintre duelurile aeriene încheiate în favoarea lor, cu toate că echipa nu este deloc una cu o medie de înălțime impresionantă și 54,59% dintre duelurile la nivelul solului.
Argentina a debutat cu un eșec la turneul final, fiind surprinși de mult mai slab cotata selecționată a Arabiei Saudite, deși "pumele" au condus la pauză cu 1-0, apoi au câștigat ultimele două meciuri din grupă, cu Mexic și Polonia, fiecare cu 2-0, iar în fazele eliminatorii au trecut de Australia, Olanda și Croația. Francezii au început tare și au devenit prima echipă care a prins biletele pentru optimi dintre toate cele 32 de participante, după ce a câștigat primele două meciuri, 4-1 cu Australia și 2-1 cu Danemarca. Ulterior, au pierdut 1-0 cu Tunisia, însă meciul n-a contat foarte mult, pentru că elevii lui Deschamps oricum erau 99% siguri de câștigarea grupei, ceea ce s-a și întâmplat. Mai departe au trecut de Polonia, Anglia și Maroc, pentru a ajunge în cea de-a doua finală consecutivă la Cupa Mondială.
Culmea, Argentina și Franța se puteau întâlni în faza optimilor, dacă una dintre cele două ar fi ratat primul loc în grupă, situație care a fost cât pe ce să se întâmple având în vedere startul modest al sud-americanilor, însă iată că cele două se vor confrunta totuși, dar cu trofeul pe masă.
Finala dintre Argentina și Franța, de la Campionatul Mondial din Qatar 2022, este programată duminică, 18 decembrie, de la ora 17:00. Meciul va fi transmis în format LIVE TEXT pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo