Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Suma impresionantă cheltuită de Salzburg pentru "grădinița" care a fost egala lui Bayern

Cristian Mihală

Publicat 17/02/2022 la 10:58 GMT+2

Salzburg continuă să uimească Europa cu "grădinița" sa. Formația din Austria e un model de business pentru toate formațiile din Europa Centrală și de Est.

Bayern Munich's German midfielder Leroy Sane (L) and Salzburg's German forward Karim Adeyemi (C) vie for the ball during the UEFA Champions League last-16, first-leg football match RB Salzburg v FC Bayern Munich in Salzburg, Austria on February 16, 2022.

Credit imagine: Getty Images

Salzburg a fost la câteva minute de o victorie uriașă cu Bayern, în Champions League. Rezultatul final, 1-1, a surprins, dar este o consecință a unei politici extrem de inteligente de promovare a tinerilor de mare valoare. Austriecii dau de câțiva ani semnale că devin o forță în Europa, iar sezonul acesta este unul al confirmării. După ce au trimis Sevilla în Europa League, calificându-se în optimi, aseară au jucat de la egal la egal cu uriașul Bayern.
Stafful tehnic al gazdelor de miercuri a trimis în teren un singur jucător de peste 25 de ani, veternaul Ulmer, care e și liderul vestiarului. În rest, doar "copii" care s-au tranformat deja în certitudini. Interesant e că cei mai mulți dintre fotbaliștii care au jucat aseară contra lui Bayern provin de la echipe mari. Aici stă tot secretul lui Salzburg: scouterii văd din timp potențialul uriaș al unor fotbaliști, iar cluburile mari (Ajax, Lyon, Leipzig, Sevilla Boca Juniors sau Basel sunt cluburile de proveniență a câtorva dintre titulari de ieri) renunță ușor la puști, pentru că nu știu în ce măsură aceștia vor confirma.
În condițiile în care austriecii vând excelent, își și permit să pună la bătaie sume mari pentru tinerele talente. Astfel, în ultimii ani, au fost aduși fotbaliști precum Wober (10 milioane de euro), Okafor (8 milioane de euro) sau Aaronson (5,5 milioane de euro). Ca să înțelegem cât de mare încredere au oficialii lui Salzburg în ochiul format al scouterilor trebuie să menționăm și faptul că Adeyemi, fost junior la Bayern, a fost transferat în 2018 pentru 3,3 milioane de euro. La vremea respectivă, vârful avea doar 16 ani și nu debutase încă la prima echipă a lui Unterhaching.
Sumele cheltuite de Salzburg pentru jucătorii din primul "11"
  • Kohn (100.000 de euro, adus în 2018 de la Leipzig);
  • Kristensen (2,5 milioane de euro, adus în 2019 de la Ajax);
  • Solet (900.000 de euro, adus în 2020 de la Lyon);
  • Wober (10 milioane de euro, adus în 2019 de la Sevilla);
  • Ulmer (450.000 de euro, adus în 2009 de la Ried);
  • Capaldo (4,5 milioane de euro, adus în 2021 de la Boca Juniors);
  • Camara (600.000 de euro, adus în 2019 de la Liefering);
  • Seiwald (700.000 de euro, adus în 2020 de la Liefering);
  • Aaronson (5,5 milioane de euro, adus în 2021 de la Philadelphia Union);
  • Adeyemi (3,3 milioane de euro, adus în 2018 de la Unterhaching);
  • Okafor (8 milioane de euro, adus în 2020 de la Basel).
  • Suma totală: 32.05 milioane de euro
CITEȘTE ȘI:

Salzburg, profit imens din vânzarea de jucători

RB Salzburg are ca principal scop căutarea tinerelor talente și promovarea lor încă de la o vârstă fragedă. Această politică aduce clubului venituri din ce în ce mai mari din vânzarea de jucători. În mare măsură lotul "taurilor" este format din jucători cu vârsta de sub 23 de ani. O altă reușită a conducerii RB Salzburg este recrutarea tinerilor jucători cu origini africane și adaptarea acestora, încă de la o vârstă fragedă, la rigorile fotbalului european.
Trei dintre cei mai cunoscuți jucători care au trecut prin curtea taurilor și au adus un profit considerabil clubului sunt Naby Keita, în prezent jucătorul care a adus cea mai mare sumă de bani în visteria clubului (aproape 30 de milioane de euro) , Dayot Upamecano și Erling Haaland. În cazul lui Haaland, RB Salzburg a fost nevoită să accepte "doar" 20 de milioane de euro: clauza de reziliere a contractului a fost activată de Dortmund după numai 27 de apariții ale atacantului norvegian, în toate competițiile. 29 de goluri și 7 pase decisive a strâns Haaland în anul petrecut în orașul lui Mozart. Ultimul mare nume propus Europei a fost zambianul Patson Daka, în vârstă de 22 de ani. De el s-au interesat cluburi precum Chelsea, Liverpool, dar și RB Leipzig, dar a ajuns în cele din urmă la Leicester, pentru aproape 30 de milioane de euro + bonusuri.
Austriecii nu dau greș cu transferurile făcute pentru că au o rețea de scouteri impresionantă, pe toate continentele. Din America de Nord l-au recrutat acum un an pe americanul Brenden Aaronson (20 de ani), jucător cotat în prezent la peste 10 milioane de euro. Interesant este și faptul că în lotul "taurilor" se află și două dintre tinerele speranțe ale Germaniei, Karim Adeyemi și Mergim Berisha, componenți ai naționalei U21, Campioană Europeană în acest an. Adeyemi, care a impresionat în grupele UCL, a făcut chiar pasul către naționala mare a Germaniei. Alți doi jucători care trebuie urmăriți în viitor sunt Sekou Koita (21 ani) și Mohamed Camara (21 ani), ambii din Mali, şi ambii cotați la peste 10 milioane de euro.
19 jucători a vândut Salzburg în ultimii 7 ani pe mai mult de 10 milioane de euro. Pe lângă Keita, Daka, Mane, Haaland sau Upamecano, deja menţionaţi, alţi fotbalişti care au ajuns acum în campionatele puternice şi care au trecut pe la austrieci sunt Szoboszlai, Haidara (Leipzig), Lainer (Gladbach), Caleta-Car (Marseille), Valentin Lazaro (Hertha) sau Munnas Dabbur (Sevilla).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo