Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

De la campioană mondială, la o națională ce stă să retrogradeze în urna a doua valorică a UEFA Nations League

Eurosport
DeEurosport

Publicat 16/06/2022 la 18:27 GMT+3

Naționala antrenată de Didier Deschamps se clatină din temelii după primele partide oficiale de anul acesta.

Mbappe & Benzema

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Daniel Ișvanca

FĂRĂ VICTORIE ÎN LIGA NAȚIUNILOR

Naționala Cocoșului Galic a avut niște partide de coșmar în Nations League, fiind într-o grupă din care mai fac parte Austria, Croația și Danemarca. Deși valoarea lotului este una colosală, iar calitatea nu poate fi contestată sub nicio formă, băieții lui Deschamps au uitat ce înseamnă noțiunea de victorie în aceste 4 jocuri pe care le-au disputat. De menționat este că până să înceapă Liga Națiunilor, francezii au jucat două partide amicale în compania Coastei de Fildeș și a Africii de Sud, ambele câștigate cu scorul de 2:1, respectiv 5:0.
Revenind la Nations League, Franța are doar două puncte și este ultima în grupă, asta în condițiile în care vorbim de campioana mondială. Culmea, singurele puncte ale acestora au fost obținute în deplasările din Austria și Croația, pe teren propriu pierzând ambele partide disputate pe Stade de France, cu Danemarca și Croația.
Deși nu au dus lipsă de soluții ofensive, Deschamps & Co au găsit cu greu drumul spre gol, iar rezultatele sunt cele pe care le putem vedea cu toții. Pentru a evita regresul în a doua urnă valorică, Franța va avea nevoie de victorie cu Austria în septembrie și de un rezultat pozitiv în duelul cu Danemarca, națională ce traversează o perioadă excelentă.
CITEȘTE ȘI:

SE CONFIRMĂ DEZAMĂGIREA DE LA EURO

Poate mulți nu ar fi anticipat ca "Les Bleus" să ajungă într-o astfel de ipostază, însă ce am văzut la Campionatul European de vara trecută anunța acest impas în care se află francezii. Până și la Euro, Franța era văzută drept una dintre principalele favorite și totuși, am asistat la anihilarea acesteia chiar la București, în urma unui meci fantastic făcut de naționala Elveției, care a avansat în faza următoare a competiției, după loviturile de departajare.
Până să ajungem la faza optimilor, să ne amintim că selecționata Franței nu a convins nici în faza grupelor, asta deși a câștigat grupa cu 5 puncte. În primul meci, jucat contra Germaniei, unicul gol a fost defapt un autogol al lui Mats Hummels, iar în partida cu Ungaria, aceștia au revenit greu de la 1:0, pe Puskás Aréna și au obținut un punct. Ultimul joc al grupei a fost împotriva Portugaliei, unde, francezii au fost nevoiți să ridice ștacheta, întâlnind un adversar care se lupta pentru calificarea în optimi.
Paul Pogba, Didier Deschamps et Raphaël Varane lors de France - Côte d'Ivoire
Așadar, parcursul de la european nu a fost deloc unul pe măsura așteptărilor și iată că acea cădere a fost confirmată și la Liga Națiunilor, asta în ciuda faptului că au câștigat acest trofeu în anul 2021.

MONDIALUL BATE LA UȘĂ

Aproximativ 6 luni ne despart de primul meci din Qatar pe care îl vor disputa elevii lui Deschamps. După cum se știe deja, Franța a fost repartizată în grupa D, o grupă din care mai face parte Danemarca, "colegă" și în Nations League, Tunisia și Australia, cea care a obținut calificarea la acest mondial la baraj, reușind să învingă Peru la loviturile de departajare. Australia va fi de altfel și prima adversară a naționalei Cocoșului Galic în Qatar, iar la prima vedere, pare o grupă din care aceștia ar trebui să iasă fără mari emoții.
Ce este cu adevărat interesant este faptul că ultimele 3 campioane mondiale (exceptând Franța), nu au reușit să treacă de faza grupelor la următorul turneu final, ultima care a izbutit această performanță fiind Brazilia, care a câștigat Mondialul în 2002, iar la cel din 2006 a avansat în optimi de pe primul loc din grupă. Campioana mondială din 2006, Italia, a terminat ultima în grupă în Africa de Sud (2010), asta deși au făcut parte dintr-un careu cu Paraguay, Slovacia și Noua Zeelandă.
Didier Deschamps / France - Croatie
Exemplul s-a repetat și în cazul Spaniei, care în ciuda faptului că a triumfat în Africa de Sud, nu a avut capacitatea de a ieși din grupe în 2014, terminând pe locul 3, într-o grupă cu selecționata Țărilor de Jos, Chile și Australia. Germania este ultima care completează această listă, campioana din 2014 terminând ultima într-o grupă cu Suedia, Mexic și Coreea de Sud.

CUM POATE FRANȚA SĂ RUPĂ BLESTEMUL?

Rămâne de văzut dacă Franța va putea sparge acest complex, având foarte multe individualități în compoziția lotului, jucători care în mod normal, sunt capabili oricând să facă diferența. Totuși, scandalul dintre Real Madrid și Kylian Mbappe pare să fi aprins o scânteie și în vestiarul naționalei, întrucât cei doi par destul de distanți față de relația cu care ne-au obișnuit la precedenta ediției a Ligii Națiunilor.
În prezent, francezilor parcă le lipsește acea chimie, acea forță a grupului care să înlăture problemele din timpul sezonului. S-a vorbit chiar despre o înlocuire a lui Deschamps cu Zidane și s-a dovedit întotdeauna că șocurile pot face bine, însă e o decizie grea pe care Federația Franceză de Fotbal va trebuie să o ia, dacă jocul va continua să fie la fel și în septembrie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo