Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Preview Sevilla - Betis. Singurul derby adevărat al Spaniei este meciul cu care se reia La Liga

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 12/06/2020 la 00:59 GMT+3

Campionatul spaniol de fotbal revine! Primul meci este un veritabil derby, duelul dintre Sevilla și Betis, cel care va avea loc în această seară de la ora 23.00 și care va fi live text pe Eurosport.ro.

Duel de la partida dintre Sevilla și Betis de pe 13 aprilie 2019

Credit imagine: Getty Images

Iată echipele de start:
  • SEVILLA: Vaclík - Jesús Navas, Diego Carlos, Koundé, Reguilón - Fernando, Jordan, Óliver - Ocampos, Munir, De Jong.
  • Vezi aici live partida dintre Sevilla și Betis
  • BETIS: Joel Robles - Emerson, Bartra, Sidnei, Alex Moreno, Guido Rodriguez, Alena, Canales, Fekir, Tello, Borja Iglesias

Sevilla - Betis - adevăratul derby al Spaniei

Autor: Șerban Bederu
În mintea oricărui microbist există mai mulţi factori de luat în considerare atunci când se gândeşte la crearea unui derby clasic. Locaţia, nivelul apropiat al echipelor, succesul relativ similar pe plan intern, baze de fani înverşunaţi şi desigur o ură arzătoare a rivalilor. Majoritatea ar fi tentaţi să se gândească la Real Madrid, Barcelona sau Atletico Madrid, însă există o singură înfruntare în Spania care îndeplineşte toate cerinţele unui derby din toate punctele de vedere enumerate mai sus, şi acesta este "El Gran Derbi", jucat între rivalele din acelaşi oraş FC Sevilla şi Real Betis.

Istoria derby-ului andaluz

La sfârșitul secolului al XIX-lea, fotbalul a fost introdus în Sevilla de către populația mare de expatriați britanici din oraș, pus în aplicare de proprietarii și managerii companiilor de producție cu sediul în și în jurul Seviliei, acest "microb" a început să se răspândească și într-o foarte scurtă perioadă au existat echipe din jurul oraşului care au dorit să joace frumosul joc. Una dintre echipele care s-a născut, Sevilla FC, a fost creat de către spanioli şi britanici drept "Footballing Society", de aici se remarcă FC-ul în loc de clasicul CF al echipelor din Spania. Această echipă nu a jucat prea multe meciuri oficiale la început şi părea că a fost înfiinţată cu un singur scop, o echipă care trebuia să joace cu marinarii britanici odată ce se opreau în Sevilla în timpul călătoriilor.
Doi ani mai târziu un alt club a fost înfiinţat de către un grup de studenţi de la Academia Politehnică din oraş, Sevilla Balompie. Balompie este literal cuvântul spaniol pentru fotbal, în opoziție cu versiune anglicanizată, futbol. În 1909, trei directori ai Sevilla FC au refuzat să autorizeze semnarea unui jucător din Triana, un district al clasei muncitoare din oraș. Ca rezultat, doi directori rivali s-au despărțit de club și au format Betis. Numele derivă din Baetica, numele roman al Andaluziei. Din prisma originii sale, Betis a atras inițial sprijin din partea claselor muncitoare. În 1914 cele două cluburi, Betis Sevilla şi Sevilla Balompie au fuzionat sub numele de Betis Balompie. Numele de Real a fost adăugat denumirii oficiale după ce a primit patronajul din partea familiei regale spaniole.
Naşterea acestor două echipe a însemnat ceea ce ar fi cunoscut drept unul dintre cele mai importante derby-uri din fotbalul spaniol. Majoritatea meciurilor din Spania sunt adesea eclipsate de către El Clasico dintre Real Madrid şi Barcelona. Dar toţi ar trebui să ţină cont de cea mai mare rivalitate din Spania între echipe din acelaşi oraş, jocul care divizează minunatul oraş andaluz, Sevilla.
De fapt, Betis s-a format în ciuda celor de la Sevilla FC, după ce "Los Palanganas" a decis să aleagă jucători doar din cele mai bogate colțuri ale orașului. Aşa că Real Betis s-a născut ca o necesitate de a apăra interesele celor mai defavorizaţi, dând oportunități clasei muncitoare pentru a-și demonstra valoarea în fața elitei orașului andaluz. " Bogaţi vs săraci, răi vs buni, ei împotriva noastră" este o poveste spusă în fiecare ţară dar parcă nu sună atât de bine ca cea spusă în Sevilla.. Rivalitatea dintre cele două echipe este atât de aprinsă încât cele două cluburi nu se pot pune de acord cu data primului lor meci, unii fani afirmând că prima întâlnire a fost în octombrie 1914 şi s-a încheiat cu victoria cu 3-0 a celor de la Sevilla FC, iar fanii celor de la Real Betis susţin că primul derby a fost câştigat de echipa lor în ianuarie 1915 cu scorul de 1-0. Primul meci oficial dintre cele două a avut loc pe 8 februarie 1915, meci în care Sevilla FC l-a câştigat cu scorul de 4-3. La acel meci arbitrul întâlnirii a fost forţat să oprească meciul mai devreme de cât trebuia din cauza tensiunilor dintre suporteri care au dus la invadarea terenului de către aceştia. Doar trei ani mai târziu confruntarea dintre cele două echipa va avea prima dispută care va genera multe discuţii. Din cauza violenţelor provocate de către fani la meciurile dintre FC Sevilla şi Real Betis, Capitanul general al Andaluziei, Don Jose Ximenez de Sandoval, a decis ca nici un militar nu va avea voie să joace în asemenea condiţii. Real Betis a fost cea mai afectată de această decizie şi la acel meci nu a putut juca cu cei mai buni oameni ai săi. Ca o forma de protest împotriva deciziei cei de la Betis au decis să alinieze pe teren o echipă de copii. Cei de la Sevilla nu au ţinut cont de acest protest al rivalilor şi au abordat meciul cu seriozitate reuşind să surclaseze echipa improvizată a celor de la Betis cu un neverosimil 22-0.
Şi în ziua de astăzi fanii continuă să îşi susţină favoriţii cu înverşunare, arătând despre ce este cu adevărat vorba în acest derby, pasiunea. Frumuseţea El Gran Derbi constă de asemenea în simplitatea sa. În timp ce suporterii celor de la Real Madrid, Atletico Madrid sau FC Barcelona se pot uita pe lista de meciuri dintr-un sezon şi în fazele superioare ale Ligii Campionilor, pentru Sevilla şi Betis, există doar două meciuri pe care le caută în calendar de la începutul sezonului : El Derbi Sevillano- acasă şi deplasare. Cea mai mare bucurie pe care o poate simţi orice iubitor de fotbal este să îşi învingă rivalii în deplasare. Este o senzaţie fără egal să ajungi în casa rivalilor de moarte, depăşiti numeric în tribune, într-o atmosferă ostilă, cu doar o mică parte din fani alături care te susţin frenetic timp de 90 de minute şi totuşi să reuşeşti să învingi împotriva sorţiilor. Ambele echipe au cunoscut acest sentiment frumos şi s-au bucurat de succese când au făcut scurta călătorie de-a lungul oraşului până la gazonul vecinului. Un astfel de meci între cele două s-a disputat în anul 1958 când cei de la Sevilla FC au inaugurat noul şi luxosul stadion Estadio Ramon Sanchez Pizjuan. Ce a început ca o zi de sărbătoare pentru cei de la Sevilla s-a terminat în lacrimi după ce Betis a reuşit să învingă cu 4-2 chiar pe terenul adversarilor de moarte, asigurându-se că cei de la Sevilla nu îşi vor aduce aminte cu bucurie de inaugurarea noului stadion. Fanii celor de la Betis şi-au adus aportul şi au reuşit să le ofere jucătorilor toată motivaţia de care aveau nevoie pentru a-şi depăşii adversarii, făcându-şi apariţia în număr de aproximativ 20.000 la ultimul antrenament dinaintea deplasării, pentru a le oferi sprijin şi încurajare. Reputaţia derby-ului a primit o adevărată lovitură în anii 90' şi începutul anilor 2000, deoarece violenţele dintre suporterii celor două echipe eclipsa spectacolul din teren, iar puntea dintre cele două cluburi părea a fi ireparabilă. Scenele urâte au atins apogeul în 2007, când antrenorul celor de la Sevilla FC ( şi fostul antrenor al lui Betis) Juande Ramos a fost lovit şi lăsat inconştient de o sticlă aruncată din tribune de către fanii celor de la Betis. Dar după cum se întâmplă de multe ori în cele mai neaşteptate momente, ne unim şi avem aproape persoanele cele mai puţin aşteptate. Pe 28 august 2007, relaţia dintre fanii celor două cluburi a fost testată atunci când jucătorul celor de la FC Sevilla , Antonio Puerta, a suferit un stop cardiac pe teren şi ulterior a decedat. Nimeni nu a bănuit că un asemenea eveniment tragic va reuşi să unească cele două grupări şi că fanii ambelor echipe vor suferi şi vor jeli împreună. La înmormântarea jucătorului au participat jucători din ambele echipe, iar din acel moment de unitate violenţele dintre suporteri s-au domolit.
Betis a fost prima echipă dintre cele două care a câştigat La Liga în sezonul 1934-1935( singurul lor titlu La Liga din palmares), câştigând trofeul la doar un punct faţă de Real Madrid; iar cei de la Sevilla FC au terminat pe locul 5. Din păcate pentru Betis, succesul lor din campionat a coincis cu izbucnirea războiului civil spaniol şi multele dintre vedetele echipei au început să părăsească clubul andaluz. De această perioadă dificilă a celor de la Betis au profitat cei de la Sevilla preluând supremaţia de echipa nr. 1 a oraşului andaluz. Între titlul câştigat de Betis şi propriul lor titlu, Sevilla a fost o pretendentă constantă la primele locuri şi chiar a câştigat Copa del Rey în anul 1939 şi singurul lor trofeu La Liga în sezonul 1945-1946 , în timp ce Betis a văzut retrogradarea în ligiile inferioare ca o normalitate- ajungând până în divizia a treia unde au rămas timp de şapte ani. Betis-ul a fost privit ca echipa secundară a oraşului, cei de la Sevilla FC având o mai mare recunoaştere pe plan inter şi internaţional. Cei de la Sevilla au beneficiat de aportul excelentului director de fotbal Ramon Rodriguez Verdejo, cunoscut sub numele de Monchi, şi a reuşit să stabilizeze clubul, iar unele dintre trofeele lor includ două Copa del Rey, cinci trofee Uefa Europa League/Cupa Uefa, o supercupă a Europei şi Supercupa Spaniei.Până în ziua de astăzi, ambele echipe au doar câte un singur titlu La Liga, ceea ce este o dezamăgire majoră având în vedere moştenirea şi cultura fotbalistică a oraşului andaluz.

Derby-ul pe timp de pandemie

Derby-ul de joi seară dintre cele două va fi unic deoarece nu vor exista fani pe stadionul Sanchez-Pizjuan, cu o capacitate de 43.000. Singura altă dată în care nu au fost fani în tribună la un meci dintre cele două a fost în 2007, când aproximativ 30 de minute dintr-un meci din Copa del Rey s-a jucat cu tribunele goale, ca pedeapsă pentru cei de la Betis, după ce fanii au aruncat o sticlă către antrenorul celor de la Sevilla FC, Juande Ramos, determinând suspendarea jocului pe stadionul Benito Villamarin. De această dată, liga spaniolă va folosi suporteri virtuali şi zgomote înregistrate pentru a încerca să ofere telespectatorilor o experienţă mai bună în timp ce vor primi acest derby aşteptat de aproximativ 3 luni. Fanii vor avea opţiunea de a alege un canal de televiziune în care mulţimile vor fi suprapuse digital pe tribune iar cântecele fanilor - aceleaşi folosite în jocurile video FIFA- vor fi incluse în difuzare.
În ciuda unor restricții încă în vigoare din cauza pandemiei, autoritățile se așteaptă ca unii fani să se adune în afara stadionului Sánchez-Pizjuán pentru a viziona meciul în baruri și restaurante, iar cartierele tradiționale ale cluburilor - Sevilla Nervión și Helispolisul Betis - vor fi pline cu fani, de asemenea. Cum acest meci trebuia să aibă loc în luna martie, fiind amânat din cauza virusului COVID-19, fanii andaluzi s-au reorientat către mediul online. În mediul online derby-ul a avut loc în jocul FIFA 20, cu doi reprezentanţi de marcă, de la fiecare grupare: Borja Iglesias(Betis) şi Sergio Reguillon (Sevilla). Peste 60.000 de oameni au urmărit această transmisia şi au urmărit un adevărat spectacol: Betis a câştigat cu 6-5.
Liga Spaniolă este al doilea campionat de top care se reia după cel german, care s-a reluat la mijlocul lui mai. Oraşul andaluz de aproximativ 700.000 de oameni este împărţit uniform între fanii celor două echipe, ambele cluburi având aproximativ 100.000 de suporteri fanatici şi deţinători de abonamente. Pentru niciunul dintre aceştia nu există sentiment mai neplăcut decât durerea de a suferi o înfrângere zdrobitoare în El Gran Derbi; adevăratul derby al fotbalului spaniol pentru suporterii reali.
picture

Premier League revine din 17 iunie la Eurosport!

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo