Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premier League | Analiza noului sezon, cu transferuri de senzație și cu o luptă pasionantă la titlu

Eurosport
DeEurosport

Publicat 05/08/2022 la 14:22 GMT+3

Premier League este cel mai puternic campionat de fotbal din lume, iar valoarea loturilor este completată superb de o atmosferă magică în tribune. Manchester City este campioana ultimelor două ediții, iar în acest sezon se anunță o luptă cel puțin la fel de pasionantă.

Pep Guardiola and Jürgen Klopp

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Radu Florea
Sezonul precedent a reprezentat una dintre cele mai frumoase stagiuni din istoria Premier League, Liverpool și Manchester City luptându-se până în ultima etapă pentru a câștiga campionatul, în timp ce Leeds s-a salvat de la retrogradare chiar în ultima partidă, în dauna celor de la Burnley.
Sezonul 2021/2022
Lupta la titlu și la Cupele Europene
Începutul de campionat le-a aparținut în special celor de la Chelsea, care, după primele etape, învinseseră pe Arsenal, Tottenham, Aston Villa, Crystal Palace, făcând egal cu Liverpool și pierzând un singur meci, 1-0 împotriva lui Manchester City. În primele 10 etape Manchester City pierduse 2 meciuri (1-0 contra lui Tottenham și 0-2 contra lui Crystal Palace), făcând egal cu Liverpool și Southampton, în timp ce fotbaliștii antrenați de Klopp terminaseră la egalitate 4 partide, numărul mare de goluri încasat de "cormorani" fiind îngrijorător pentru șansele campionilor din 2020 de a mai cuceri un nou trofeu al Premier League. Drept urmare, după aceste prime 10 etape, mulți erau de părere că lupta pentru cucerirea campionatului se va da între trei echipe, Chelsea fiind ușor favorită după începutul bun de stagiune. Însă, odată cu accidentarea de lungă durată suferită de Chilwell, au început să apară și problemele pentru "albaștrii". De la începutul lunii noiembrie și până la sfârșitul lunii ianuarie Chelsea înregistrase nu mai puțin de 7 rezultate de egalitate și 2 înfrângeri, ceea ce însemna că echipa lui Tuchel era ieșită din lupta pentru titlu. Mijlocul de campionat le-a aparținut însă celor de la Manchester City, "cetățenii" obținând 12 victorii consecutive după înfrângerea suferită contra celor de la Crystal Palace, din etapa a 10-a. În același timp, Liverpool a obținut victorii importante, 5-0 contra rivalilor de la Manchester United și 4-0 contra lui Arsenal, însă egalurile cu Chelsea și Tottenham și înfrângerea cu Leicester din luna decembrie o îndepărtau pe Liverpool la mai mult de 10 puncte de rivalii de la Manchester City. La mijlocul lunii ianuarie părerea generală era aceea că "cetățenii" nu vor avea rivali pentru lupta la campionat și că vor câștiga un nou titlu fără probleme. "Cormoranii" aveau însă să repete seria de victorii consecutive reușită de elevii lui Guardiola, obținând din luna ianuarie până în aprilie 10 victorii consecutive. În această perioadă, Manchester City a făcut egal cu Southampton și Crystal Palace, pierzând 3-2 cu Tottenham. Astfel, înainte de confruntarea directă dintre cele două contracandidate la cucerirea campionatului, din data de 10 aprilie, Liverpool reușise să restrângă diferența de mai mult de 10 puncte față de "cetățeni" și să se apropie la doar un punct de echipa lui Guardiola. Returul dintre Liverpool și City a avut același deznodământ ca partida tur, ambele meciuri încheindu-se 2-2.
picture

Manchester City - Liverpool 2-2. Rezumatul unui meci de colecție

Lupta pentru campionat s-a dat până în ultima etapă, deoarece atât "cormoranii", cât și "cetățenii" au mai pierdut câte 2 puncte în meciurile contra lui Tottenham, respectiv West Ham United. Victoria dramatică obținută de echipa lui Guardiola contra lui Aston Villa din ultima partidă i-a adus lui City al doilea titlu de campioană consecutiv și al șaptelea din istorie.
picture

Rezumatul unui meci pentru istorie: aşa a devenit City campioană în sezonul 2021-2022

În ceea ce privește lupta pentru ocuparea unui loc care asigură prezența în cupele europene, Arsenal, Tottenham, Manchester United si West Ham s-au luptat până în ultima etapă pentru locurile 4-7. Nuno Espirito Santo s-a văzut a fi demis și înlocuit cu Antonio Conte după înfrângerea suferită cu 3-0 contra celor de la United, în timp ce Ole Gunnar Solskjaer a fost înlocuit cu interimarul Ralf Rangnick după rezultatele dezamăgitoare avute de norvegian în prima parte a campionatului. Deși "tunarii" antrenați de Mikel Arteta au început dezamăgitor stagiunea precedentă, înaintea finalului de sezon se aflau în pole-position pentru ocuparea locului patru. Înfrângerile cu 3-0 și 2-0 împotriva lui Tottenham, respectiv Newcastle, i-au văzut pe "tunarii" de pe Emirates să fie nevoiți să se consoleze cu locul al 5-lea și să mai aștepte cel puțin încă un an pentru a reveni în Liga Campionilor.
picture

Rezumatul derby-ului Tottenham - Arsenal, câștigat categoric de formația lui Antonio Conte

Marea câștigătoare a fost Tottenham, care, alături de Antonio Conte, a reușit să reducă diferența mare dintre ei și echipele din fruntea clasamentului și astfel să ocupe ultimul loc care îi asigura revenirea în Champions League. De cealaltă parte, Manchester United a avut un nou sezon dezamăgitor, sezon la capătul căruia s-a clasat doar pe locul 6, "diavolii roșii" fiind nevoiți să se consoleze cu prezența în Europa League.
Sezonul 2022/2023
În această vară echipele din Anglia au continuat să cheltuie sume semnificative de bani pentru a-și întări loturile și pentru a reuși astfel să-și atingă obiectivele.
Manchester City
Transferuri Erling Haaland (Borussia Dortmund), Kalvin Phillips (Leeds), Stefan Ortega (Arminia Bielefeld)
Este clar faptul că echipa lui Guardiola s-a întărit și va fi una dintre principalele contracandidate la titlu și în acest sezon, iar aducerea lui Erling Haaland reprezintă în mod cert o declarație prin care "cetățenii" le transmit tuturor echipelor din Anglia faptul că intenția lor este aceea de a domina fotbalul englez în următorii ani. Totul va ține de adaptarea lui Haaland în Premier League și de începutul pe care atacantul norvegian îl va avea pe Etihad, deoarece startul este foarte important. Vorbind de start, debutul lui Haaland din Supercupa Angliei nu a fost chiar cel mai reușit. City i-au transferat pe Sterling (Chelsea) și Gabriel Jesus (Arsenal). În plus, Guardiola l-a pierdut pe Fernandinho, care s-a întors în Brazilia.
Liverpool
Transferuri Darwin Nunez (Benfica), Fabio Carvalho (Fulham), Calvin Ramsay (Aberdeen)
Pierdera lui Mane a fost substituită de aducerea lui Darwin Nunez de la Benfica. Deși Nunez a avut evoluții foarte bune în Portugalia sezonul trecut, uruguayanul nu reprezintă o garanție. În același timp, Fabio Carvalho și Harvey Elliot pot primi mult mai multe șanse în acest sezon în care "cormoranii" speră să repete performanța din 2020 și să o devanseze pe Manchester City în lupta la titlu.
Chelsea
Transferuri Raheem Sterling (Manchester City), Kalidou Koulibaly (Napoli), Gabriel Slonina (Chicago Fire), Carney Chukwuemeka (Aston Villa)
Viitorul este incert pentru Chelsea odată cu preluarea clubului de către Todd Boehly, în special după ce "albaștrii" au ratat transferurile lui Jules Kounde și Nathan Ake. Pare că noua conducere dorește să plănuiască pentru viitor, transferându-i pe Slonina și pe Chukwuemeka, fiind interesați și de tânărul Cesare Casadei de la Inter. Pare că și Cucurella va ajunge pe Stamford Bridge, aducerea lui Fofana pe o sumă mare de bani părând a nu fi o decizie foarte inspirată. Încă nu știm cum va putea arăta acest sezon pentru Chelsea deoarece "albaștrii" vor mai aduce cu siguranță niște fotbaliști, Werner și Kepa fiind foarte aproape de a se despărți de gruparea de pe Stamford Bridge, însă cert este faptul că Chelsea are nevoie de un director sportiv, un om care să cunoască mult mai bine ce se întâmplă în fotbal, Michael Edwards fiind foarte apreciat de americanul Todd Boehly.
Tottenham
Transferuri Ivan Perisic (Inter), Fraser Forster (Southampton), Yves Bissouma (Brighton), Richarlison (Everton), Djed Spence (Middlesbrough), Clement Lenglet (Barcelona)
Tottenham avea nevoie de multe întăriri în această vară, drept urmare Conte a fost foarte activ pe piața transferurilor, transferând jucători foarte buni din Anglia, Spania și Italia. Chiar dacă în ceea ce privește mijlocașii și atacanții posturile par a fi acoperite, defensiva reprezintă în continuare un punct vulnerabil al echipei londoneze, aducerea lui Lenglet nefiind suficientă pentru un sezon atât de lung.
Arsenal
Transferuri Marquinhos (Sao Paulo), Fabio Vieira (Porto), Matt Turner (New England Revolution), Gabriel Jesus (Manchester City), Oleksandr Zinchenko (Manchester City)
Gabriel Jesus este marele pariu al lui Mikel Arteta, brazilianul obișnuit cu fotbalul din Anglia având evoluții foarte bune în perioada de pregătire a acestei veri. Așteptările sunt mari de la echipa londoneză, însă pare că, la fel ca și în cazul lui Tottenham, clasarea pe una din primele patru poziții este unicul obiectiv realizabil.
Manchester United
Transferuri Tyrell Malacia (Feyenoord), Christian Eriksen (Brentford), Lisandro Martinez (Ajax)
Acestea sunt primele transferuri din era ten Hag, dar olandezul va avea de schimbat mult mai multe în următoarele sezoane, dorința lui Ronaldo de a pleca creând multă tensiune în vestiarul "diavolilor roșii". Din cauza lotului slab și a puținelor variante pe care ten Hag le are la dispoziție pentru acest sezon, șansele ca United să termine pe una din primele patru poziții la sfârșitul sezonului sunt foarte mici.
Noul sezon al Premier League debutează în această seară cu Crystal Palace - Arsenal. Meciul primei etape se va juca duminică la Londra între West Ham și Manchester City.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo