Ziua Olimpică 2022 | Mihai Covaliu: "O participare la Jocurile Olimpice îți poate schimba viața"

Andrei Nicolae

Publicat 23/06/2022 la 10:22 GMT+3

Mihai Covaliu, președintele COSR, a vorbit pentru Eurosport despre semnificația Jocurilor Olimpice, despre sentimentele câștigării unei medalii la acest nivel. Brașoveanul este dublu medaliat olimpic, fiind campion la sabie la Sydney 2000.

Mihai Covaliu

Credit imagine: Getty Images

Ziua Olimpică este o sărbătoare anuală a sportului, care marchează ziua înființării Comitetului Olimpic Internațional, la Paris, în 1894, când Pierre de Coubertin a reînviat Jocurile Olimpice antice. În România, momentul este sărbătorit azi, la Șirnea, pe plaiurile brașovene. Comitetul Olimpic și Sportiv Român prin Academia Olimpică Română Filiala Brașov aniversează a 40-a ediție a Zilei Olimpice.
Mihai Covaliu, în prezent președinte al COSR, este unul dintre eroii României în istoria Jocurilor Olimpice. În 2000, la Sydney, a devenit campion olimpic la sabie individual, după un concurs absolut fabulos. În marea finală l-a învins pe francezul Mathieu Gourdain cu 15-12. Emoțiile acelei bătălii au fost incredibile, pentru cei care i-au urmărit evoluția pas cu pas.
Opt ani mai târziu, Mihai Covaliu a urcat pe podium și în Beijing 2008, reușind să obțină medalia de bronz. Acum, peste ani, marele campion a explicat pentru Eurosport ce semnificație au pentru el Jocurile Olimpice. A vorbit, totodată, despre sentimentele trăite după câștigarea unei medalii.

Mihai Covaliu: "O participare la Jocurile Olimpice îți poate schimba viața"

"În primul rând, Jocurile Olimpice sunt un mod de a vedea lumea și de a evolua pe cea mai înaltă scenă internațională. Apoi, intri în această familie selectă, a sportivilor, care reușesc să ajungă aici. Azi a devenit un obiectiv foarte important să te califici la Jocurile Olimpice.
Înainte, competiția nu era așa de dură. Acum e foarte greu să te califici, este o întrecere intensă, accerbă, la care participă sportivi de pe tot globul pământesc. Dar o participare la Jocurile Olimpice clar îți poate schimba viața, sunt lucruri care te marchează pentru totdeauna", a susținut Mihai Covaliu.
Câștigarea unei medalii la Jocurile Olimpice este încununarea supremă a unei munci pe care ai făcut-o, a unei copilării pe care ți-ai dedicat-o sportului. Este cel mai înalt nivel la care poți să ajungi. Iar o astfel de performanță o poți împărți și celorlalți. O parte este pentru sufletul tău, pentru familia ta, dar o parte este și pentru cei care te încurajează, care se bucură pentru tine, pentru cei care vor să-ți urmeze exemplul"
Dincolo de competiția sportivă, JO presupune și o chestie de respect, de mândrie națională, după cum mai spune președintele COSR.
"Aceste întreceri trebuie înțelese prin prisma valorilor olimpice, o lume mai bună într-o competiție organizată la cel mai înalt nivel. Aici vezi oameni care se îmbrățișează indiferent de rezultat, după o luptă pe viață și pe moarte. Datorită respectului, s-au creat prietenii, punți, care merg până la bătrânețe. Cel mai frumos exemplu care îmi vine în minte este cel al regretatului Ivan Patzaichin cu rivalul lui. După ani, când rivalul lui a avut probleme medicale, Ivan a fost la el în vizită la Budapesta. Invers, adversarul a fost la aniversarea marelui nostru campion, la 70 de ani. Acestea este un exemplu de olimpism pur, o prietenie statornică de zeci de ani.
Am și eu câteva exemple în acest sens, cum ar fi prietenia cu Vadym Gutzeit din Ucraina, pe care am legat-o în concursuri și continuă și acum. În urmă sunt amintiri de neprețuit. La momentul când am câștigat medalia de aur, am fost întrebat ce sentimente am. Iar eu am spus că sunt emoții pe care nicio sumă de bani nu le poate cumpăra. Doar acolo le poți trăi, la Jocurile Olimpice, când ți se intonează imnul pe podiumul de premiere."
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo