Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici, analizat de al doilea cel mai rapid om din istorie la sută: "Poate înota sub 46.80"

Andrei Nicolae

Publicat 22/06/2022 la 17:18 GMT+3

Francezul Alain Bernard, campion olimpic la 100 metri liber în 2008 și autor al unui timp de 46.94 în 2009, este încântat de noua generație, condusă de românul David Popovici. Maxime Grousset, contaționalul său, este principalul adversar al românului în finala din această seară la 100 m liber.

david popovici

Credit imagine: Getty Images

David Popovici este numele rostit azi de toți coloșii înotului mondial, după performanțele remarcabile la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta. Înotătorul român în vârstă de 17 ani este campion mondial la 200 de metri, iar în această seară, de la ora 19:22, încearcă să facă "dubla" 100 -200 m liber.
Interesul pentru finala la 100 m liber este maxim și din punct de vedere al recordului mondial, după ce Popovici a oprit cronometrul la 47.13 în semifinale, la 21 de sutimi distanță de cel mai bun timp din istorie realizat de Cesar Cielo (Brazilia) – 46.91, în 2009.

David Popovici, analizat de francezi

După retragerea lui Caeleb Dressel înainte de semifinale, principalul adversar al lui David Popovici pare să vină din Franța. Este vorba despre Maxime Grousset (23 ani).
"Proba de 100 m liber, un eveniment tradițional mult așteptat în fiecare competiție de înot, va încorona regele sprintului. Desigur, membrii roller-coasterului maghiar nu sunt neapărat cunoscuți publicului larg.
Însă după absența Caeleb Dressel, de cinci ori medaliat cu aur la ultimele Jocuri Olimpice și dublu campion mondial la 100 m liber, se refac cărțile și se deschid mari perspective. Mai ales pentru francezul Maxime Grosset, care a stabilit al doilea timp în semifinale, cu 47.54.
Nu este doar Leon Marchand (n.r. un tânăr francez de 20 de ani, devenit campion mondial la 400 m mixt) să-și stropească talentul în apele maghiare. Tânărul român David Popovici, în vârstă de 17 ani, îmbină deja viitorul cu prezentul. Luni seara, înotătorul din București a devenit cel mai tânăr campion mondial la 200 m liber din istorie cu al cincilea cel mai rapid timp din toate timpurile (1:43.21).
Tănărul a impresionat și în semifinală cu 47.13, un nou record mondial de juniori. Dacă rezistă presiunii și atmosferei, mai ales cu localul Nemeth, calificat in extremis după un baraj, care înconjoară această cursă mereu specială, nu e nevoie să cauți departe favoritul. El este pe cale de a deveni primul înotător care realizează dubla mondială 100/200 din 1973...", este prezentarea făcută de Le Parisien înainte finalei.

Maxime Grousset: "Vom vedea dacă este capabil să facă același lucru"

Maxime Grousset este văzut drept un posibil succesor pentru Alain Bernard (argint în 2009), William Meynard (bronz în 2011) și Mehdy Metella (bronz în 2017), cei trei francezi care au mai fost pe podium la Mondiale în istoria probei.
"Finala va fi grea. Îmi este dor de Caeleb, e bine pentru mine, dar totuși o să fie greu. Popovici este foarte puternic. Pe 200 a putut să câștige, pe 100 pentru moment câștigă. Vom vedea dacă este capabil să facă același lucru și în finală, dar nimic nu este rezolvat", a comentat Maxime Grousset
Alain Bernard, campion olimpic în 2008 la 100 de m liber, nu este acum în Ungaria, dar urmărește îndeaproape evoluția la această probă. El este încântat de duelul noii generații, dintre Maxime Grousset (23 de ani) și David Popovici (17 ani), dar consideră că românul este marele favorit.

Alain Bernard: "Cred că poate înota sub 46.80 secunde sau chiar 46.70. Mă impresionează!"

"Popovici este extraordinar, este o plăcere să urmărești cum evoluează. Foarte abil și foarte eficient, cu o enormă lejeritate în apă, are modalități impresionante de a înota. Ne întrebăm până unde poate merge. Chiar dacă este dificil de spus, cred că poate înota sub 46.80 secunde sau chiar 46.70. Mă impresionează!
David este un băiat foarte concentrat și implicat. Și când te gândești că nu are decât 17 ani. Am văzut rar un asemenea tânăr. Chiar și Kyle Chalmers, care a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice la 18 ani, nu a scos decât 47.50. El deja este la 47.13", a declarat Bernand în L’Equipe.
Francezul este al doilea cel mai rapid om din toate timpurile în proba regină, cu 46.94.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo