Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ana Maria Popescu - povestea unei mari campioane

Nicu Savin

Actualizat 24/07/2021 la 18:44 GMT+3

Ana Maria Popescu a adus prima medalie a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Astfel, spadasina de 36 de ani și-a încununat o carieră începută acum mai bine de 2 decenii.

Ana-Maria Brânză

Credit imagine: Getty Images

Ana Maria Popescu a avut o carieră impresionantă, care a început în urmă cu mai bine de 2 decenii. În toată această perioadă, spadasina a dus tricolorul românesc pe toate podiumurile posibile, iar argintul cucerit astăzi la Tokyo nu face decât să confirme încă o dată că este una dintre cele mai mari sportive pe care le-a dat România în ultimii 20 de ani
Născută în București în 1984, Ana Maria Brânză (numele de dinaintea căsătoriei) a fost dusă de părinți la tenis, dar sportul alb nu a încântat-o prea tare. Fratele său i-a propus scrima, iar odată intrată în sala clubului Steaua, micuța care atunci avea doar 13 ani s-a îndrăgostit pe loc de acest sport.
În mod normal, floreta este arma cu care începe orice scrimer, dar Ana era stângace, astfel că i-a fost pusă în mână o spadă, pentru că toate celelalte arme din sala respectivă aveau mânere pentru dreptaci. Întâmplare sau nu, acel episod avea să-i marcheze pentru totdeaua viața, dar și să semene pagini întregi de istorie pentru sportul românesc.

Ana Maria Popescu, una dintre cele mai mari sportive ale României din ultimii 10 ani

La numai 7 luni de când a început să practice scrima, Ana Maria devenea campioană națioală la juniori și îi atrăgea atenția antrenorului Dan Podeanu, care a luat-o la pregătire la centrul olimpic de la Craiova. Titlul național obținut nu a fost o întâmplare, iar în anii care au urmat au venit succese și pe plan internațional la nivel de cadeți și juniori.
Pe când avea doar 15 ani, spadasina devenea campioana României la seniori, iar în 2006 câștiga prima medalie de aur pe plan internațional, cu echipa, la europenele de la Izmir. Pe plan continental, au urmat alte 4 medalii de aur cu echipa, dar și unul individual, în 2013, la Zagreb.
La Capionatele mondiale performanțele nu au fost deloc mai prejos. 2 titluri cu echipa (2010 și 2011) și unul la individual (2019) au îmbogățit palmaresul sportivei de la Steaua. În condițiile în care a fost desemantă în 3 rândruri cea mai bună spadasină a lumii (2008, 2009 și 2013), gloria olimpică nu o putea ocoli pe Ana Maria Popescu.

Ana Maria Popescu a ratat dramatic un nou au olimpic

La a 2-a ei participare la competiția supremă a sportului mondial (Beijing-2008) a cucerit argintul la individual. Au urmat o ediție fără un succes răsunător (Londra- 2012), dar Ana nu a cedat și în 2016 a obținut cea mai strălucitoare medalie din carieră: aurul olimpic cu echipa, la Rio.
În urmă cu un an, Ana suferea o operație la genunchi, iar Jocurile Olimpice de la Tokyo păreau un vis. Cu o muncă asiduă și cu încredere, sportiva a reușit să depășească orice suferință pentru a ajunge a 5-a oară în carieră la competiția la care mulți sportivi importanți se mulțumesc să ia parte măcar o dată sau preferă să o evite din varii motive.
Cariera fabuloasă a spadasinei putea fi încununată cu un nou aur, la Tokyo, dar nu a fost să fie. Românca a pierdut dramatic, la tușa decisivă, în fața chinezoaicei Sun Yiwen, dar pentru noi românii, Ana Maria Popescu rămâne o mare campioană.
picture

Jocurile Olimpice: Ana Maria Popescu a obținut medalia de argint în finala de spadă

Pe tot parcursul carierei, Ana Maria Popescu a fost un exemplu atât pe planșă, cât și în afara ei. Prin performanțele obținute, spadasina a inspirat mai multe generații de copii, și nu putem decât să sperăm că unii dintre aceștia vor reprezenta ceea ce reprezintă Ana Maria Popescu pentru sportul românesc. Măcar o dată la 20 de ani!
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo