Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 în sport | Noul "Big 3" din tenis: Novak Djokovic, fără Federer & Nadal, dar "încolțit" de Medvedev și Zverev

Irina Aldea

Publicat 31/12/2021 la 11:36 GMT+2

2021 este sezonul în care jucătorii din NextGen au emis primele "amenințări" la adresa supremației Federer-Nadal-Djokovic. Totuși, acest an i-a aparținut fără doar și poate sârbului, care a impresionat cu evoluțiile sale pe durata întregului sezon competițional.

Djokovic, Medvedev Zverev : Le Big 3 de 2021. (Visuel Quentin Guichard)

Credit imagine: Eurosport

Roger Federer și Rafael Nadal au început anul 2021 determinați, hotărâți să stea departe de accidentări, să evolueze la cel mai înalt nivel și să cucerească măcar un titlu de Grand Slam. Planurile lor nu au coincis însă cu realitatea, o realitate dură în care au fost nevoiți să stea departe de teren, să fie supuși unor intervenții chirurgicale și să se recupereze.
În acest context, Novak Djokovic a fost cel care a ținut steagul sus pentru clasicul grup select din tenis, "The Big 3". Sârbul a început anul excelent și a cucerit titlul la Australian Open, după o finală disputată în compania rusului Daniil Medvedev. La acel moment, clasamentul era clar: Djokovic 18 titluri de Grand Slam, Federer 20, iar Nadal 20.
picture

#MeciuriMemorabile Australian Open 2021 | Rezumatul finalei dintre Novak Djokovic & Daniil Medvedev

Mai apoi, în luna martie, sârbul și-a mai îndeplinit un vis: l-a întrecut pe rivalul Federer (310 săptămâni) în clasamentul tenismenilor care au petrecut cele mai multe săptămâni pe locul 1 ATP. În prezent, sârbul are deja 353 de săptămâni petrecute pe cea mai înaltă poziție din clasamentul ATP, fiind cel mai longeviv lider mondial din istorie.

Anul 2021, sezonul în care Novak Djokovic a făcut legea în circuitul ATP

După Australian Open 2021, Novak Djokovic a anunțat că va juca mai puține turnee în circuit și se va axa pe competițiile de Grand Slam. Sârbul a decis să se retragă de la Miami Open și să se acomodeze cu zgura, la turneul de la Monte Carlo, acolo unde a încasat o înfrângere surprinzătoare în turul 3 de la Dan Evans. A urmat Serbia Open pentru Nole (înfrângere în semifinale –Karatsev) și Roma (a cedat în finală în fața lui Rafa Nadal).
Înainte de Roland Garros, Djokovic a decis să participe la turneul de la Belgrad 2, acolo unde a cucerit titlul după o finală facilă cu Alex Molcan. Cu un moral foarte bun, Djokovic a început apoi cursa pentru al doilea titlu al său la Roland Garros. Djokovic a bifat victorii în minimum de seturi în primele 3 runde. În turul al patrulea, Lorenzo Musetti avea să-l conducă pe sârb cu 2-0 la seturi, însă Djokovic a revenit fantastic și s-a calificat mai departe, după ce italianul s-a retras în setul decisiv.
După o victorie în patru seturi în sferturile de finală în fața lui Matteo Berrettini, Djokovic l-a învins pe Nadal în semifinale în patru seturi incredibile, fiind a doua oară când Nole reușește să-l învingă pe Nadal la Roland Garros. Djokovic l-a învins apoi pe Stefanos Tsitsipas în finală în cinci seturi, după ce le-a cedat pe primele două. Clasamentul turneelor de Grand Slam se actualizase: Djokovic 19, Federer 20, Nadal 20. Nole devenea la Paris primul jucător din Era Open (ATP) care a câștigat fiecare turneu major de două ori în carieră. În plus, sârbul e primul tenismen din Era Open care a reușit să câștige un titlu de Grand Slam după ce a revenit de la 0-2 la seturi în două meciuri diferite din cadrul aceluiași turneu (turul 4 + finala).
picture

Roland Garros 2021: Așa a cucerit Novak Djokovic al 19-lea trofeu de Grand Slam și al 2-lea la Paris

Wimbledon 2021, momentul în care egalitatea dintre Federer, Nadal și Djokovic a devenit certitudine

După Roland Garros, Novak Djokovic a mers direct la turneul de la Mallorca, acolo unde a evoluat doar în proba de dublu alături de spaniolul Carlos Gomez-Herrera. Cei doi au ajuns până în finală, însă au decis să se retragă înaintea ulitmului act. Djokovic a zburat apoi la Londra, pentru cel de-al treilea turneu de Grand Slam al anului.
picture

Wimbledon 2021: Rezumatul finalei Djokovic - Berrettini 6-7, 6-4, 6-4, 6-3

Djokovic a debutat la Wimbledon din postura de campion en-titre și mare favorit la câștigarea titlului. Nole s-a impus în 4 seturi în fața britanicului Jack Draper. Apoi au urmat 5 victorii în minimum de seturi pentru sârb: cu Denis Kudla, fostul finalist Kevin Anderson, Marton Fucsovics, Cristian Garin și Denis Shapovalov. În finala cu Matteo Berrettini, Djokovic a revenit de la 0-1 la seturi pentru a câștiga al șaselea său titlu la Wimbledon și al 20-lea de Grand Slam, egalându-i pe marii săi rivali, Federer și Nadal.

Primele dezamăgiri pentru Djokovic, primele confirmări pentru NextGen: Zverev, medalie de aur la Tokyo

Dacă totul a mers strună pentru Djokovic până la Wimbledon, după sezonul de iarbă, "zeii tenisului" au început să le surâdă și adversarilor sârbului. La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Nole urmărea să cucerească medalia de aur și să dea uitată medalia de bronz cucerită la Beijing 2008, având în minte Golden Grand Slam (câștigarea celor 4 turnee de Grand Slam și medalia de aur la Jocurile Olimpice).
Alexander Zverev Olympics 2021 Tokyo
Djokovic a câștigat primele patru runde în minimum de seturi pentru a ajunge în semifinale, unde a pierdut în fața lui Alexander Zverev, în ciuda faptului că a avut un set și un break în față. Apoi, sârbul a pierdut și meciul pentru medalia de bronz în fața lui Pablo Carreno Busta. De asemenea, el a participat și în proba de dublu mixt alături de Nina Stojanovic, unde echipa a pierdut în semifinale și s-a retras din meciul pentru medalia de bronz. Djokovic a părăsit astfel Jocurile Olimpice fără nicio medalie. În schimb, Alexander Zverev și-a îndeplinit un vis cucerind medalia de aur.

US Open 2021: Medvedev intră in istorie drept omul care i-a refuzat lui Djokovic cel mai mare vis

Novak Djokovic a venit la US Open cu gândul la realizarea unei performanțe pe care doar Don Budge (1938) și Rod Laver (1962 și 1969) o mai reușiseră: câștigarea celor patru turnee de Grand Slam în același an calendaristic. Djokovic a câștigat în patru seturi împotriva lui Holger Rune, iar apoi a trecut de Tallon Griekspoor în minimum de seturi.
Sârbul a continuat apoi în turneu, însă cedând primul set în fiecare dintre partidele cu Kei Nishikori, Jenson Brooksby și Matteo Berrettini. În semifinalele de la Flushing Meadows, Djokovic l-a învins cu mari emoții pe Alexander Zverev, în 5 seturi lungi și foarte disputate, cedând foarte multă energie. Cu posibilitatea de a bifa Calendar Grand Slam pe masă, Djokovic a pierdut finala de la US Open în fața lui Medvedev în minimum de seturi, în lacrimi și în ropotele de aplauze ale suporterilor din tribune.
picture

Rezumatul finalei de la US Open 2021, Novak Djokovic - Daniil Medvedev, încheiată în trei seturi

Sfârșit de an 2021: Încă un record pentru Djokovic, încă o confirmare pentru Zverev

După o pauză de câteva săptămâni, în care a dispărut din atenția publicului, Djokovic a revenit pe terenul de tenis la Masters-ul de la Paris, acolo unde a jucat atât în proba de dublu, cât și la simplu. Nole a făcut echipă la dublu alături de compatriotul Krajinovic. Cei doi au câștigat primul tur, dar au cedat în runda următoare în minimum de seturi.
La simplu, Djokovic l-a învins pe Hubert Hurkacz în trei seturi în semifinale, asigurându-și locul 1 la sfârșitul anului pentru a șaptea oară, un record absolut. Până acum, Djokovic era la egalitate cu idolul Sampras, fiecare având câte 6 sezoane încheiate pe locul 1. În finală, Nole și-a luat revanșa în fața lui Medvedev pentru pierderea finalei la US Open, învingându-l pe rus în trei seturi, câștigând un al șaselea titlu Masters la Paris și un al 37-lea titlu de Masters în general, de asemenea un record (cu unul mai mult decât Nadal).
Pentru liderul mondial din ATP a urmat participarea la Turneul Campionilor. Djokovic a câștigat la Torino toate partidele din grupe (împotriva lui Casper Ruud, Andrey Rublev și Cameron Norrie), pentru a avansa în semifinale, însă în penultimul act a cedat în fața celui care avea să devină campion, Alexander Zverev. Germanul a trecut în ultimul act de Daniil Medvedev. Rusul a plecat din Italia cu dezamăgirea de a fi cedat în fața lui Zverev, însă Medvedev a revenit mai puternic, în cadrul Cupei Davis alături de echipa Rusiei, pe care a condus-o spre victorie. Medvedev a încheiat evenimentul fără să piardă niciun set în cinci meciuri disputate la simplu.
Alexander Zverev gewann die ATP Finals in Turin

2022, anul în care noul "The Big 3" (Djokovic, Medvedev, Zverev) preia controlul în circuit?

Anul 2021 se încheie, așadar, cu o egalitate perfecta în ceea ce privește titlurile de Grand Slam din ATP. Djokovic, Federer și Nadal au fiecare câte 20 de titluri majore, iar era celor trei granzi din sportul alb se apropie încet încet de final, chiar dacă Djokovic a demonstrat că încă e foarte bine poziționat în cursa pentru supremație. Fără a fi deranjat de Federer sau Nadal, Djokovic și-a găsit în circuit alți doi rivali dornici de afirmare, în persoana lui Medvedev, respective Zverev.
Rămâne acum de văzut ce se va întâmpla în 2022. Mai au Federer și Nadal un cuvânt de spus? Este capabil Tsitsipas să-și ridice nivelul și să evolueze cot la cot cu Djokovic, Medvedev și Zverev? Cine va termina cursa cu cele mai multe titluri de Grand Slam? Ce mai poate obține Djokovic în cadrul turneelor majore și cât va mai rezista pe locul 1 ATP? Sunt întrebările la care ne gândim înaintea unui sezon 2022 foarte interesant, în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Djokovic, Medvedev, Zverev 2021
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo