Rublev și-a făcut cadou la împlinirea vârstei de 23 de ani (20 octombrie) o calificare în premieră la Turneul Campionilor. Rusul a avut un sezon stelar, adunând cele mai multe victorii (40 – cu una mai mult decât Djokovic) și cele mai multe trofee (5, tot cu unul mai mult decât Djokovic). Rublev și Djokovic sunt, de altfel, și liderii sezonului în ceea ce privește numărul de finale disputate, însă spre deosebire de sârb, Rublev este neînvins. Mai mult, la Doha și la Viena, fostul număr unu al juniorilor nu a pierdut set! Câte titluri ar fi avut Rublev dacă în 2020 s-ar fi jucat toate turneele? Iată o întrebare la care nu vom afla răspunsul.
Certitudinea este că Andrey Rublev a fost în formă în start de 2020, când prin victoriile de la Doha și Adelaide a devenit primul jucător de la Dominik Hrbaty (2004) care câștigă trofee consecutiv în primele două săptămâni ale calendarului ATP. Dar a fost în formă și la reluarea sezonului, când și-a adăugat alte două trofee în palmares. Rublev a acces în săptămâna a doua în toate cele trei turnee de Mare Șlem care s-au disputat în 2020, atingând faza "sferturilor" la Roland Garros și US Open. Zverev, Medvedev și Tsitsipas au fost cei care i-au barat calea în turneele de Mare Șlem – poate singurul lucru pe care rusul și-l poate reproșa, mai ales că nu a reușit să câștige vreun set. Deși Rublev arătase nervi de oțel în fața lui Tsitsipas în finala de la Hamburg, la Roland Garros nu a avut răspuns.
Acest aspect poate adăuga un pic de presiune asupra debutului său la Turneul Campionilor – unul extrem de dificil, căruia nu i-a făcut față nici Daniil Medvedev, anul trecut.
Roland Garros
Daniil Medvedev s-a calificat în turul 3 la Roland Garros, după o victorie muncită cu Laslo Djere
ACUM 5 ORE
Știați că...?
Nikolai Davydenko era ultimul jucător din Rusia care câștigase cinci titluri ATP într-un sezon (2009). În acel an, Davydenko s-a impus și la Turneul Campionilor.
18 titluri a câștigat Rod Laver în sezonul 1969, stabilind recordul în tenisul masculin. Dintre jucătorii activi, Roger Federer deține recordul, cu 12 trofee în 2006

Schwartzman, pion decisiv în sezonul 2020

Spre deosebire de Rublev care a părut că nu știe cum se mai pierde o finală ATP, Diego Schwartzman (28 ani) este un jucător fără noroc în 2020.
Argentinianul de 1,70 m a pierdut toate cele trei finale pe care le-a disputat, ajungând la un bilanț al carierei de trei trofee și șapte finale pierdute. Schwartzman a avut însă un rol determinant în sezon: la Roma a produs marea surpriză, învingându-l în sferturi pe un Nadal nedezmorțit încă la primul său turneu post-pandemie. Acea victorie a lui Diego, cel mai scund jucător ajuns în Top 10 în ultimii 39 de ani (de la Harold Solomon încoace - 1981), a schimbat întreaga percepție asupra sezonului de zgură din 2020, pânăîn ultima secundă, când Nadal a apărut într-o formă stelară la fileu, la startul finalei de pe Chatrier cu Novak Djokovic, restaurând ordinea în "Regatul de Zgură".

Diego Schwartzman, Roland-Garros 2020

Credit imagine: Getty Images

Și la Roland Garros, unde și-a trecut în cont prima prezență a carierei în semifinalele unui turneu de Mare Șlem, Diego Schwartzman a fost un arbitru important pe tablou, el reușind să îl elimine în sferturi pe Dominic Thiem, după cinci seturi epuizante, austriacul fiind finalistul ultimelor două ediții ale French Open-ului.
Schwartzman, recunoscut drept un om cu plămâni uriași și o capacitate de eform ireală, a “stricat” astfel o semifinală dintre Nadal și Thiem de care, obiectiv vorbind, mulți fani ai ibericului se temeau.
Știați că…?
2009, anul în care Turneul Campionilor a ajuns la Paris, a adus și ultima prezență a unui argentinian în finala întrecerii (Juan Martin del Potro). Aceea a fost a doua din patru prezențe ale lui DelPo la ATP Finals.

Andrey Rublev în 2020

Poziția în clasament: 8
Titluri: 5 – Doha, Adelaide, Hamburg, St. Petersburg, Viena (cele mai multe titluri ATP în 2020, 4 pe hard)
Finale pierdute: 0
Victorii / înfrângeri în sezon: 40 / 8
Victorii / înfrângeri versus Top 10 în 2020: 3 / 3
Rublev în carieră:

Victorii / înfrângeri versus Top 10 în carieră: 8 / 15
Victorii / înfrângeri la Turneul Campionilor: debutant
Titluri în carieră: 7 (dintre care 3 pe hard indoor)

Diego Schwartzman în 2020

Poziția în clasament: 9
Titluri: 0
Finale pierdute: 3 (Cordoba - la Christian Garin, Roma - la Djokovic, Koln – la favoritul gazdelor, Alexander Zverev)
Victorii / înfrângeri în sezon: 25 / 12
Victorii / înfrângeri versus Top 10 în 2020: 2 / 7
Schwartzman în carieră:

Victorii / înfrângeri versus Top 10 în carieră: 9 / 32
Victorii / înfrângeri la Turneul Campionilor: debutant
Titluri în carieră: 3
Citește și:
Djokovic la Turneul Campionilor. 2020 și deziluziile transformate în succes. De ce e marele favorit
Nadal la Turneul Campionilor. Eterna căutare a spaniolului în “închisoarea” din sală
Thiem la Turneul Campionilor. 2020 a fost anul lui: Poate Dominic să repete performanța lui Hewitt?
Medvedev la Turneul Campionilor. Gând de revanșă, după ce a fost ciuca-bătăilor în 2019
Zverev la Turneul Campionilor. Sascha se hrănește cu amintirea succesului din 2018
Tsitsipas la Turneul Campionilor. Grecul încearcă să-și apere trofeul: cine a reușit în trecut
Roland Garros
Rafa Nadal, victorie fără emoții cu Moutet, la Roland Garros! Borna impresionantă atinsă de iberic
ACUM 21 ORE
Roland Garros
Djokovic e în turul 3 la Roland Garros! Sârbul l-a învins pe noul elev al lui Vajda, Alex Molcan
IERI LA 16:37