Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Darren Cahill, record istoric după victoria lui Sinner la AO! Nimeni nu a mai reușit vreodată așa ceva

Cristian Mihală

Actualizat 28/01/2024 la 15:30 GMT+2

Jannik Sinner a câștigat Australian Open, trecându-și în palmares primul Grand Slam al carierei. Este și succesul lui Darren Cahill, primul antrenor din istorie care cucerește 4 trofee majore cu 4 jucători diferiți.

Momentul în care Sinner a ridicat primul Grand Slam al carierei + anunțul făcut

Nick Bollettieri, Tony Roche, Paul Annacone sau Brad Gilbert au stat, de-a lungul timpului, în spatele a zeci de campioni, cei 4 fiind văzuți de mulți specialiști printre cei mai mari antrenori din istorie. Marian Vajda, Toni Nadal sau Goran Ivanisevic și-au condus la rândul lor elevii (Djokovic sau Nadal) spre o mulțime de Grand Slamuri și pot intra la rândul lor în discuția privind cel mai bun antrenor din istoria tenisului.
Dar, niciunul dintre somitățile menționate mai sus nu a reușit să dea 4 campioni de Grand Slam diferiți, performanță atinsă de Darren Cahill azi, odată cu succesul lui Sinner din Australia.
Fostul tehnician al Simonei Halep a stat pentru prima oară în boxa lui Hewitt, la US Open 2001, când australianul se impunea în fața legendarului "Pistol" Pete Sampras. Doi ani mai târziu, Darren l-a antrenat pe Agassi în drumul spre triumful acestuia de la Melbourne (finală câștigată cu surprinzătorul Rainer Schüttler).
Apoi, în 2018, Darren a fost în spatele succesului Simonei Halep de la Roland Garros, pentru ca acum să își completeze "careul" și să devină primul antrenor din istorie cu 4 titluri de Grand Slam cucerite cu 4 jucători diferiți. Acest lucru nu arată doar longevitatea australianului (peste două decenii de la primul succes într-un turneu major), dar și capacitatea lui de a se adapta și a modela personalități diferite.
Imediat după finala cu Medvedev, marele Mats Wilander a ținut să sublinieze cât de important este tehnicianul australian pentru "explozia" lui Sinner din ultima jumătate de an.
"L-a cooptat în staff pe Darren Cahill, ceea ce a fost extrem de important. Cahill e parte din poveste, a adus experienţa câştigării Grand Slamurilor cu alţi jucători, l-a făcut pe Sinner să creadă cu tărie că poate învinge într-un turneu major. Mental, Jannik a crescut enorm, iar asta e "vina" australianului.
Nu e ușor să te integrezi într-un staff la un jucător de top, mai ales că în echipa lui sunt doi antrenori, dar a existat simbioza perfectă acolo, Darren a venit cu un plus evident", a explicat Wilander, la finalul finalei Australian Open 2024.
Rolul pe care Cahill îl are în progresul lui Sinner a fost subliniat și de Djokovic, după înfrângerea din semifinale. Întrebat de ce îi este atât de dificil să se mai impună în fața lui Jannik, liderul ATP a vorbit despre progresele enorme făcute de italian, în special la serviciu. Dar, cea mai importantă componentă a jocului său, unde există o îmbunătățire fantastică în ultimele luni, e reprezentată de tăria mentală. Dacă în trecut Sinner ceda deseori sub presiune, acum a devenit un "monstru" în punctele sub presiune. La acest aspect a contribuit decisiv Darren Cahill, e convins Djokovic, care a lăudat sincer munca depusă de reputatul tehnician australian.
"Bineînțeles, Darren Cahill, care este un antrenor cu foarte multă experiență și cineva care a lucrat cu foștii lideri mondiali, îl ajută mult. A-l avea în colțul lui este de mare ajutor, îl ajută mult pe partea mentală. Are o echipă grozavă, este pe un drum foarte bun. Va avea șansa în câteva zile să câștige primul său Grand Slam", a spus Novak Djokovic la conferința de presă de după meci.

Sinner, despre rolul lui Cahill și Vagnozzi în pregătirea sa

Secretul formei excepționale a lui Sinner, care la final de 2023 a jucat finala Turneului Campionilor, apoi a câștigat Cupa Davis (3 victorii la Djokovic, în total, dacă luăm în considerare și dublul din Cupa Davis) stă și în echipa fantastică din spatele lui Jannik. Există o simbioză perfectă între Simone Vagnozzi și Darren Cahill, iar numărul 4 ATP a explicat ce rol are fiecare în stafful său.
"Vorbesc la modul general, cred că partea tactică/tehnică este mai mult pentru Simone. Partea emoțională, discursul motivațional înainte de meci, prin care oferă încredere nu numai mie, ci și echipei, acest rol îi aparține mai mult lui Darren.
Dar cred că mixul dintre amândoi este foarte frumos. Știi, au mult respect unul pentru celălalt. Nimeni nu vrea să treacă peste celălalt, așa că sunt mereu pe aceeași linie. Cred că acesta este un lucru cheie pe care îl am în echipa mea, nu? Dacă există o problemă, vorbim împreună, găsim o soluție împreună și, sincer, suntem cu toții destul de relaxați.
Știm că fiecare meci este important, că fiecare turneu este important, dar este și mai important să fii mereu într-o dispoziție bună, nu? Evident, uneori ești puțin mai nervos, ceea ce este normal", a dezvăluit Sinner după victoria cu Baez, de la începutul turneului de la Melbourne.
Sinner a devenit al 3-lea cel mai tânăr jucător care câștigă Australian Open din 1988 încoace (de când turneul s-a mutat în Melbourne park). Doar Novak Djokovic (2008) și Jim Courrier (1992) au fost mai tineri când au cucerit trofeul la antipozi.
Sinner nu doar că şi-a trecut în palmares primul Grand Slam al carierei, dar a devenit şi primul italian din istorie care se impune în Australia. El rămâne pe locul 4 ATP după acest turneu, dar îi face marcaj strâns lui Medvedev, de care îl mai separă acum ceva mai mult de 400 de puncte. Avansul faţă de locul 5, ocupat de Andrey Rublev, e de peste 3200 de puncte, existând o ruptură evidentă între "Big 4" şi restul jucătorilor din topul ierarhiei masculine.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo