Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Suspendată pentru dopaj, Yastremska, semifinalista de la AO 2024, a revenit în tenis în timp record. Cum a fost posibil

Cristian Mihală

Publicat 24/01/2024 la 10:26 GMT+2

Dayana Yastremska, jucătoarea minune de la Australian Open 2024, care a devenit abia a 2-a sportivă din istorie care ajunge în semifinale la Melbourne după ce a jucat în calificări, era suspendată pentru dopaj chiar în timpul acestui turneu, în urmă cu 3 ani. Ea și-a găsit dreptatea în Tribunal, dovedind că proba incriminatorie a fost contaminată și a revenit în tenis după doar jumătate de an.

Rezumatul partidei Linda Noskova - Dayana Yastremska, din sferturile Australian Open

.
Casa Pariurilor - Australian Open 2024
Acest articol vă este oferit de Casa Pariurilor.
Ucraina respiră tenis prin Dayana Yastremska, a doua jucătoare din istoria țării, după Elina Svitolina, care ajunge în penultimul act la un turneu major. Sportiva de 23 de ani azi de Linda Noskova, 6-3, 6-4, și e prima sportivă după Christine Matison (1978) care ajunge penultimul act de la Melbourne după ce, în prealabil, a jucat în calificări pentru a se afla pe tabloul principal
Călătoria Dayanei e una impresionantă, mai ales că a trecut de două campioane de Grand Slam în drumul spre "careul de ași" (Vondrousova și Azarenka), dar și improbabilă, dacă ne raportăm la faptul că în urmă cu fix 3 ani era suspendată din cauza dopajului.
În 2021, Yastremska ocupa locul 29 WTA și era trasă "pe linie moartă" de către WADA (Agenția Internațională Anti-Doping) după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă. Rezultatul a venit în urma unui test de urină efectuat pe 24 noiembrie 2020 în afara competițiilor, anunța Federația Internațională de Tenis la momentul respectiv.
Considerată una dintre marile speranțe din tenisul mondial feminin, numele Dyanei Yastremska a făcut astfel ocolul lumii prin intermediul acestui caz de dopaj. "Yastremska a fost găsită vinovată după ce a încălcat o regulă Anti-Doping încadrată în articolul 2.1 din Programul Anti-Doping din tenis și a fost suspendată provizoriu cu efect imediat din data de 7 ianuarie", a fost mesajul transmis de ITF. Un laborator din Montreal, Canada, a stabilit că Dayana Yastremska a încălcat codul WADA, dar ucraieanca a oferit imediat replica și a emis un comunicat prin care s-a distanțat de orice vină.
"Cu tărie afirm faptul că niciodată nu am folosit droguri sau medicamente care să-mi îmbunătățească evoluțiile. Sunt în stare de șoc și uimită de-a dreptul, mai ales pentru că, cu două săptămâni înainte de acest test, am fost testată negativ la Linz... Pot asigura pe toată lumea că voi lupta pentru a-mi curăța numele", a transmis ucraineanca într-un comunicat.

Yastremska a demonstrat că e nevinovată și suspendarea de dopaj a fost ridicată

Discursul de mai sus e tipic pentru 99,9% dintre sportivele prinse trișând, dar tânăra jucătoare și-a găsit rapid dreptatea. După mai puțin de 6 luni, un tribunal independent al ITF a stabilit că testul ei pozitiv a fost rezultatul unei contaminări și că nu este vina jucătoarei.
"Sunt încântată și ușurată să anunț că am fost achitată. Am trecut prin foarte multe în ultimele 6 luni și a fost dificil să fac față unui val mare de comentarii negative", a spus Yastremska în comunicatul postat pe contul ei de Twitter, în vara lui 2021.
Ea a revenit rapid în competiții, dar cariera sa nu a progresat, după ce anterior, la doar 19 ani, uimea lumea tenisului: în 2019, a făcut optimi la Wimbledon, reușind să ajungă în turul 3 la Australian Open și US Open. Stagnarea a avut legătură și cu războiul din Ucraina, în condițiile în care familia sa se află în mijlocul conflictului, însă acum, sub îndrumarea lui Emmanuel Heussner și Marcis Garuts, Dayana uimește specialiștii, fiind la doar un pas de o finală de Grand Slam.
Pentru un loc în marea finală, Dayana va lupta împotriva învingătoarei din duelul Qinwen Zheng - Anna Kalinskaya. Dacă împotriva chinezoaicei nu a jucat încă în circuit, pe rusoaică a întâlnit-o de 5 ori (3-2 este scorul întâlnirilor directe, favorabil Annei).
Clasată pe locul 93 WTA la începutul competiției, Yastremska are garanția că va reveni în primele 30 de jucătoare ale lumii de luni, când clasamentul va fi updatat. Ea e sigură de poziția 29, dar poate urca până pe 21 dacă se califică în ultimul act.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo