China susține că Shuai Peng este în siguranță, însă fiecare apariție a acesteia oferă indicii că lucrurile nu ar sta deloc așa. După ce a dispărut aproape două săptămâni, stârnind un val de susținere pe rețelele de socializare (#WhereIsPengShuai), fosta mare jucătoare de tenis a venit cu completări care aveau darul să certifice faptul că e în siguranță. Nici vorbă să fie așa, garantează Teng Biao, avocatul pentru drepturile omului. Acesta e convins că Peng Shuai e ținută captivă de guvernul chinez. "Desigur, Peng Shuai nu este în siguranță", a spus Teng Biao într-un interviu pentru CNN. "Ea este în viață, dar e controlată strict de autoritățile chineze. Nimeni nu știe unde este ținută", a mai spus acesta.
Iar ultima apariție a sportivei vine să pună și mai multe semne de întrebare. Fosta jucătoare de tenis susține acum că nu a spus vreodată că cineva a abuzat-o.
"În primul rând, vreau să accentuez un lucru extrem de important: nu am spus sau scris niciodată că cineva m-a agresat sexual, trebuie să accentuez ferm acest lucru", a spus Shuai Peng, într-o postare publicată pe Weibo.
Tenis
Noi imagini cu Shuai Peng, difuzate de chinezi
19/12/2021 LA 11:42
La 2 noiembrie, Peng a publicat un mesaj lung pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter, în care îl acuză pe fostul vicepremier Zhang Gaoli, 75 de ani, că a violat-o. Discursul de atunci se bate cap în cap cu ceea ce a susținut acum.
"Am fost foarte speriată. În după-amiaza aceea, am refuzat mai întâi. Nu m-am putut opri din plâns. De frică (…) am cedat şi am făcut sex. Întotdeauna ţi-a fost teamă că ascund un aparat de înregistrat. Cu siguranţă vei nega sau vei ajunge până acolo încât să mă ataci", a fost mesajul lui Peng pentru Zhang Gaoli, înainte ca acesta să dispară de pe rețeaua socială și fosta sportivă să fie de negăsit o perioadă.
CITEȘTE ȘI:
VESTE EXCELENTĂ! ION ȚIRIAC PLĂNUIEȘTE UN TURNEU ATP LA BUCUREȘTI

Shuai Peng, filmată alături de legendarul Yao Ming

Declarația în care neagă că i s-ar fi întâmplat ceva a venit la doar câteva ore după ce Shuai Peng a apărut la un eveniment. În videoclipul respectiv, care durează doar şapte secunde, Shuai Peng poate fi văzută discutând cu Yao Ming, legendarul baschetbalist chinez care a evoluat în NBA.
Shuai Peng şi Yao Ming pot fi văzuţi, de asemenea, într-o fotografie realizată cu ocazia unui eveniment de promovare a schiului nordic la Shanghai. În fotografia publicată duminică mai apar alte două personalităţi ale sportului chinez, navigatoarea Xu Lijia şi fostul jucător de tenis de masă Wang Liqin. În spatele lor se vede podul Yangpu din Shanghai şi banner-ul "FIS Cross-Country Skiing China City Tour".
După scandalul dispariției, jucătoarea a reapărut pe 21 noiembrie, într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. Ea a avut ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.
Conducerea circuitului profesionist feminin de tenis a decis să anuleze toate turneele WTA programate în perioada următoare în China, până la lămurirea situaţiei lui Peng Shuai.
Tenis
Teng Biao, un cunoscut disident chinez, anunț îngrijorător despre Peng Shuai, la CNN
08/12/2021 LA 06:35
Tenis
WTA a anunțat prima măsură concretă împotriva Chinei în cazul dispariției lui Shuai Peng
07/12/2021 LA 15:56