Rafael Nadal a fost nevoit să se retragă de la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, din cauză că nu s-a refăcut după accidentarea la picior suferită la Roland Garros. Carlos Moya a vorbit acum despre problemele ibericului, precizând că imposibilitatea de a încheia sezonul pe teren era una dintre cele mai mari temeri ale lui Nadal.
Antrenorul jucătorului de tenis de 35 de ani a spus că decizia de a lua o pauză este cea mai bună în contextul în care obiectivul sportivului este acela de a reveni în forță în 2022. Iar asta chiar dacă la startul noului sezon Nadal nu va mai fi jucat decât două meciuri de la înfrângerea din semifinalele turneului de la Roland Garros, în fața lui Novak Djokovic, suferită la începutul lunii iunie.
"Nadal nu se descurcă deloc bine de ceva vreme. Este adevărat că pe zgură disconfortul este minim, dar pe hard este mai rău. Acestea sunt deja dureri severe. Era ceva de care se știa și care se putea întâmpla și, din păcate, noi nu îl vom mai vedea pe Nadal pentru tot restul anului.
Australian Open
Australian Open LIVE BLOG | Medvedev, în semifinale, după o partidă ireală cu Auger-Aliassime
ACUM 6 ORE
A început cu dureri de spate în Australia, a jucat doar la șapte turnee anul acesta și a ratat competițiile de la Wimbledon, Jocurile Olimpice și acum US Open. Au fost zile când a terminat antrenamentul șchiopătând, iar a doua zi era bine. Nu știm de unde provine această leziune. Există un diagnostic, dar nu este clar care este cel mai bun tratament.
Obiectivul principal al lui Rafa este recuperarea senzațiilor la nivelul piciorului. El trebuie să se recupereze și psihic pentru că a avut un an greu", a spus Carlos Moya pentru El Transistor.
Acesta va fi al treilea an din 2005 și până în prezent în care Rafael Nadal nu a cucerit niciun titlu de Grand Slam, având doar două trofee ATP adjudecate în 2021.

Verdict dur pentru Nadal

În urma problemelor de la picior, sportivul ar putea să apeleze la chirurgie. Medicii susțin, însă, că aceasta nu este o variantă optimă pentru Nadal. Potrivit medicului Gilbert Versier, fostul șef al secției de chirurgie ortopedică de la Spitalul Militar Vincennes, dacă s-ar opera, jucătorul de tenis nu ar mai putea concura la cel mai înalt nivel.
"Adaptarea piciorului la călcat este îngreunată și pacientul nu va putea decât să meargă. Nu va mai putea alerga. De asta am tot amânat intervenția și am lăsat-o doar ca măsură de ultim resort pentru pacienții care nu mai pot nici măcar să meargă. Bineînțeles, Nadal nu este în situația asta. Tot ce presupune această intervenție chirurgicală ar elimina durerea, însă va face imposibilă practicarea sporturilor la un nivel foarte înalt.
De obicei, afectează persoanele care au picioarele plate. Este congenital. Sunt oase care nu se vindecă bine. Dar este o patologie foarte rară, a cărei origine nu este foarte clară. Nu este neapărat o patologie care evoluează foarte rapid. Degradarea care va apărea odată cu trecerea timpului este destul de dureroasă, dar osteoartrita este deseori întârziată", a explicat ortopedul.
Australian Open
Moment istoric în semifinalele Australian Open: de 9 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva într-un GS
ACUM 12 ORE
Australian Open
Shapovalov, susținut de Boris Becker în disputa cu Nadal: "Denis are dreptate, regula e pentru toți"
ACUM 20 ORE