Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nadal - Djokovic, prin ochii statisticii de la Roland Garros 2022. Ce spun cifrele

Cristian Mihală

Actualizat 31/05/2022 la 11:37 GMT+3

Nadal - Djokovic este marele sfert de finală de la Roland Garros, față în față fiind cei mai buni doi jucători din istorie. Siteul oficial al competiției a făcut o analiză a celor doi, la ediția din acest an, și Nole pare să aibă avantaj.

Mats Wilander a prefațat duelul Djokovic - Nadal, "finala" din sferturile Roland Garros

Djokovic, numărul unu mondial, pleacă din postura de favorit în duelul cu cel mai titrat jucător din istorie și cu cel care e considerat de toți cel mare jucător pe zgură din toate timpurile.
Deși Nadal conduce la întâlnirile directe pe suprafața roșie cu 19-8, sârbul are mai multe avantaje în perspectiva disputei de diseară, transmisă în direct de Eurosport. În ultimii 10 ani, raportul pe zgură e de 10-8 în favoarea spaniolului, semn că Nole a recuperat enorm diferența existentă la începutul carierei.
Totuși, statutul de favorit al sârbului ține de starea fizică precară a lui Rafa și de condițiile meteo. Se va juca în sesiunea de seară, pe un frig pătrunzător, umiditatea urmând să fie crescută. În acest context, spinul lui Nadal de forehand nu mai incomodează, mingile fiind mult mai grele și sărind mult mai puțin.
Chiar și așa, ne așteaptă un duel fantastic, "cel mai tare meci din istoria unui sfert de finală de la Roland Garros", cum l-a catalogat Goran Ivanisevic, antrenorul lui Nole. Siteul oficial al competiției pariziene a făcut o analiză în paralel a meciurilor jucate de cei doi titani la ediția din acest an, iar rezultatele le prezentăm și noi, mai jos.

Nadal și Djokovic, față în față la Roland Garros 2022

Serviciul
Djokovic a impresionat din nou cu serviciul său, reușind 31 de ași. A reușit să pună în teren 71% din primele servicii și a avut o rată impresionantă când prima minge a intrat în teren (77% puncte câștigate).
A ținut 49 din cele două 52 de gameuri jucate cu serviciul, salvând 14 din cele 17 mingi de break oferite adversarilor.
Serviciul lui Nadal a fost, cum era de așteptat, mai sla. Ibericul a reușit doar 7 ași, punând în teren 65% din mingile jucate cu primul serviciu (73% dintre puncte câștigate). A cedat 9 gameuri pe propriul serviciu (52 din 61), dar are un avantaj față de Nole la al doilea serviciu (a câștigat 63% dintre punctele jucate astfel, față de doar 56% procentajul lui Djokovic).
Retur
Ambii jucători au câștigat 41% dintre mingile servite de adversari cu primul serviciu, un procentaj incredibil.
Nole și-a pedepsit, totuși, oponenții mai des, când acestora nu le-a intrat primul serviciu (63% puncte câștigate la retur, față de "doar" 58% pentru Nadal).
Sârbul a beneficiat de 48 de oportunități de break, convertind 23, în timp ce Nadal are un plus la acest capitol: opozanții i-au "oferit" 57 de șanse de a face break, ibericul reușind 26 de gameuri contra serviciului.
picture

Roland Garros : Nadal applauds Aliassime

Credit imagine: Eurosport

Timp petrecut pe teren
Djokovic nu a pierdut încă vreun set la Roland Garros 2022, pierzând mai mult de trei gameuri într-un set doar împotriva lui Alex Molcan, jucătorul antrenat de fostul antrenor, Marian Vajda (6-2, 6-3, 7-6). În total, numărul unu mondial a petrecut pe teren doar 8 ore și 13 minute în 4 partide.
Nadal a câștigat și el în primele 3 runde în minimum de seturi, dar în optimi a avut nevoie de peste 4 ore pentru a trece de Felix Auger-Aliassime, jucător antrenat de Toni Nadal. În total, Rafa a petrecut pe teren 10 ore și 43 de minute.
Teoretic, sârbul ar avea un avantaj din punct de vedere al prospețimii, dar trebuie notat că Nadal a spus în mai multe rânduri că are nevoie de cât mai mult timp pe teren pentru a se apropia de forma maximă. Ca atare, duelul din optimi cu protejatul unchiului său, chiar dacă l-a obosit, e posibil să îi ofere un plus în termeni de formă.
Jocul la fileu
Paradoxal, Djokovic a fost jucătorul care a urcat mai puțin, venind în cele 4 meciuri de la Roland Garros de 103 ori la fileu. A câștigat 80 de puncte, ceea ce înseamnă un procentaj de succes de 78%.
În ceea ce îl privește pe Rafa, acesta a venit mai des în față, prin comparație cu Nole (106 ori), dar nu are un procentaj la fel de bun: "doar" 71% puncte câștigate (75 din 106).
Oponenții
Până în optimi (când l-a întâlnit pe Schwartzman), Djokovic nu a întâlnit vreun cap de serie, 87 fiind media locurilor ocupate în clasamentul ATP de către adversarii săi.
Nadal a avut parte de întâlniri mai grele, încă din turul 3 în față ieșindu-i un adversar incomod, Van De Zandschulp (cap de serie 26). Media locurilor ocupate în clasament de oponenții lui Rafa a fost mult mai bună (64).
Super duelul Nadal - Djokovic va avea loc în această seară, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player!
Roland Garros 2022 - 31 mai, transmisiuni Eurosport 1&2
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo