Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Iga Swiatek - Cori Gauff 6-1, 6-3, în finala Roland Garros 2022! Meci perfect pentru poloneză

Cristian Mihală

Actualizat 04/06/2022 la 17:31 GMT+3

Iga Swiatek a câștigat al doilea său Grand Slam din carieră, scor 6-1, 6-3 în finala Roland Garros, cu Cori Gauff.

Roland-Garros 2022: Finala feminină se va juca între americanca Gauff și poloneza Swiatek

Neînvinsă de 34 de meciuri până la finala French Open, Swiatek cucerise deja în acest sezon 5 titluri. Ca atare, poloneza de 21 de ani a plecat din postură de mare favorită în ultimul act, cu Cori Gauff, și și-a respectat în totalitate statutul.
Swiatek s-a impus cu 6-1, 6-3, și a ajuns la 35 de succese la rând în circuitul WTA, egalând recordul lui Venus Williams, din 2000. Poloneza a ajuns la 8631 de puncte, în fruntea ierarhiei WTA, dublu față de a doua clasată, Anett Kontaveit. E lumea Igăi Swiatek, iar noi doar trăim în ea!
picture

Ultima minge din partida Swiatek - Gauff + bucuria Igăi

Swiatek - Gauff, LIVE BLOG finala feminină de la Roland Garros

Game, set, meci, Iga Swiatek! 6-3, 6-3! Poloneza a făcut un meci perfect în fața lui Cori Gauff și și-a trecut în palmares al doilea Grand Slam din carieră.
Iga Swiatek face 4 gameuri la rând, iar al doilea turneu de Grand Slam al carierei e la o aruncătură de băț. 6-1, 4-2.
Iga Swiatek revine la "viteza de croazieră". Poloneza beneficiază de o dublă a lui Gauff și face rebreakul: 6-1, 2-2.
Parcursul sportivelor din SUA în Grand Slamuri, în istoria recentă.
Swiatek a făcut punctul meciului, până acum, dominându-și clar adversara. Gauff începe mai bine setul secund, reușind breakul din debut. Apoi, sportiva din SUA și-a consolidat breakul, astfel că scorul e 6-1, 0-2.
Swiatek defilează în drumul spre al doilea titlu de la Roland Garros! Iga a făcut un prim set uriaș cu Coari Gauff!
picture

Iga Swiatek a închis primul set al finalei cu Gauff, scor 6-1

Bastian Schweinsteiger și Ana Ivanovic privesc duelul de pe Philippe Chatrier. Între timp s-a făcut 5-1 pentru Swiatek!
4-0 pentru Swiatek, după doar 19 minute.
Iga Swiatek începe ca din tun finala de la Roland Garros. Este 3-0 pentru poloneză, cu dublu break!
A început partida dintre Swiatek și Gauff.
Se anunță o atmosferă electrizantă pe Philippe Chatrier, la finala dintre Swiatek și Gauff.
Organizatorii Roland Garros au realizat un scurt montaj înainte de finala feminină.
Finala junioarelor de la Roland Garros a mers în contul lui Lucie Havlickova, care a trecut cu 6-3, 6-3 de Solana Sierra. Adolescenta a devenit a 5-a cehoaică din istorie care se impune în competiția fetelor, la Paris.
Iga Swiatek, ultimele mișcări înainte de finala Roland Garros 2022.
Și Cori Gauff și-a efectuat mișcările clasice de stretching, înainte de meciul carierei.
Alex Corretja consideră că, în ciuda seriei fantastice a Igăi Swiatek, Cori Gauff va fi extrem de greu de învins în finala feminină de la Roland Garros.
picture

Alex Corretja a prefațat finala feminină de la Roland Garros, Iga Swiatek - Cori Gauff

Mats Wilander o vede pe Iga Swiatek marea favorită în ultimul act de la Roland Garros. "Iga este ca o mașină de tenis", este verdictul dat de septuplul câștigător de Grand Slam.
picture

Verdictul lui Mats Wilander, înainte de finala Swiatek - Gauff, de la Roland Garros

Știrea inițială

Preview Swiatek - Gauff, marea finală de la Roland Garros

Poloneza, care a împlinit marți 21 de ani, este prima jucătoare care ajunge în cel puțin șase finale în circuitul WTA în primele șase luni ale anului de la Serena Williams în 2013 (șapte), dar următoarea sa adversară, americanca Gauff, este în formă.
Gauff, în vârstă de 18 ani, a eliminat-o în semifinale pe Martina Trevisan și a devenit a șasea jucătoare americană în era Open care atinge finala la Roland Garros fără să piardă niciun set.
Ea este pe locul trei pe lista celor mai tinere finaliste de Grand Slam din acest secol și totodată cea mai tânără finalistă americană la Roland Garros de la Monica Seles în 1991 și cea mai tânără finalistă în general de la Kim Clijsters în 2001.
Cele două se cunosc de mult, din circuitul junioarelor, unde Swiatek a câștigat proba feminină de la Wimbledon în urmă cu doar patru ani, la scurt timp după succesul lui Gauff la Roland Garros la această categorie de vârstă.

Swiatek are experiența de partea sa, Gauff nu are nimic de pierdut

La 21 de ani, Swiatek este una dintre cele mai experimentate jucătoare din circuit, având în vedere finalele disputate până acum. Vorbim de meciuri jucate sub presiune maximă, din care Iga a ieșit aproape mereu învingătoare.
Swiatek se întoarce în finala de la Roland Garros, după ce în 2020 câștiga trofeul, după un duel cu o altă sportivă din SUA, Sofia Kenin, 6-4, 6-1. La momentul respectiv, poloneza a fost o mare surpriză, însă acum ar fi o mare surpriză să piardă, indiferent de suprafață și de adversară.
Retragerea lui Barty, fostul număr unu mondial nu a lăsat niciun vid la vârful ierarhiei, Swiatek asumându-și rolul de lider din toate punctele de vedere. A câștigat 6 turnee anul acesta și are un raport incredibil în finalele disputate: 8-1. De notat că a pierdut în doar prima finală disputată, ulterior cedând mai mult de 4 gameuri în ultimul act în doar două ocazii.
În ceea ce o privește pe Gauff, aceasta e una dintre puținele jucătoare din circuit care se pot compara cu Swiatek la două capitole importante: capacitățile atletice și returul. Evident, poloneza deține un mic avantaj și la aceste capitole, dar, cel puțin la Roland Garros, sportiva de peste Ocean s-a apropiat mult de tenisul procentaj al adversarei din finală.
Dar marele avantaj al lui Gauff e dat de faptul că e considerată oustidesră, astfel că presiunea va fi mult mai mică pe umerii săi. Swiatek chiar a recunoscut că nu și-a făcut mari speranțe înainte de French Open, conștientizând că nu poate duce la infinit seria incredibilă de victorii. Cori nu are experiența Igăi, dar e suficient de matură să înțeleagă că, la 18 ani, va avea multe alte oportunități de a străluci în finalele de Grand Slam. Ca atare, va intra mult mai relaxată în partidă, iar acest lucru ar putea să fie un atu destul de important pentru stabilirea învingătoarei.

Swiatek - Gauff, noua mare rivalitate din tenisul mondial feminin

Iga Swiatek, campioana din 2020 de la Roland Garros, abia așteaptă să există o rivalitate la nivel de senioare între ea și jucătoarea aflată acum pe locul 23 în ierarhia internațională.
"Îmi place s-o urmăresc pe Coco Gauff, adversara mea în finala de sâmbătă de la Roland Garros, și poate că aceasta va deveni o rivalitate specială în anii următori", a spus ea pentru BBC Sport.
"Simt că a fost în circuit mai mult decât am fost eu și are doar 18 ani. Coco are un potențial mare și sper că va continua să progreseze. Cred că acest turneu a arătat că este pe drumul cel bun. Îmi amintesc că Coco a câștigat Roland Garros la junioare în 2018, când îmi doream foarte mult să câștig.
Nu am jucat, însă, împotriva ei, fiindcă am pierdut în semifinale cu Caty McNally. Dar când Coco a câștigat, avea doar 14 ani, și am spus: 'Grozav, am muncit atât de mult și o fată cu trei ani mai mică decât mine câștigă un Grand Slam pentru juniori!' A fost greu de acceptat pentru adolescenta care eram, însă de atunci am progresat mult", a afirmat poloneza.
"Când am ajuns să o întâlnesc mai des în circuitul WTA, am văzut că se menține la un nivel cu adevărat bun și își merită succesul. Nu vorbim prea mult între noi când suntem la turnee, doar fiindcă suntem amândouă cam timide! Oamenilor introvertiți le este destul de greu să aibă o legătură, dar îmi place foarte mult de ea. Simt că este cu adevărat modestă și concentrată pe munca ei. Se pare că se simte bine și că este înconjurată de oameni buni", a adăugat poloneza.

Cum o poate învinge Gauff pe Swiatek, în finala de la Roland Garros 2022

Swiatek este marea favorită a finalei de sâmbătă, însă sportiva din SUA e convinsă că poate face o partidă mare, presiunea nefiind deloc mare. Cori va încerca să se bucure de fiecare punct, iar acest lucru se poate traduce într-un joc care să îi pună probleme sportivei care a ajuns la 34 de victorii la rând în circuitul WTA.
"Iga este într-o cursă spectaculoasă și cred că nu am nimic de pierdut. Ea este cu siguranță favorita la câștigarea meciului. Dar cred că, odată ajunsă pe teren, voi juca fără presiune și voi juca cel mai bun tenis al meu. Cred că orice se poate întâmpla într-o finală de Grand Slam. Dacă ridic trofeul, nu cred că viața mea se va schimba, oamenii care mă iubesc vor continua să mă iubească, indiferent dacă ridic trofeul sau nu. Dacă voi câștiga, probabil că va fi mai multă atenție din partea oamenilor din întreaga lume. Dar nu sunt îngrijorată de cum se va schimba viața mea", a mai spus sportiva din SUA.
Întrebată despre ce trebuie să facă pentru a stopa seria incredibilă a adversarei, Gauff e convinsă că, fără a etala un joc agresiv, nu va avea prea multe șanse.
"Cred că doar dacă profit de oportunitățile pe care mi le oferă voi avea o șansă. Dar știu, în același timp, că Swiatek nu îmi va da multe șanse. Privind-o cum joacă, cred că face o treabă grozavă, schimbă direcțiile și găsește niște unghiuri incredibile. Ea lovește mereu câștigător, dar cred că, davă voi încerca să fiu agresivă la momentele potrivite și răbdătoare la momentele potrivite, voi avea șansa mea. La Miami (n.r. în duelul direct de anul acesta) cred că am făcut niște erori neforțate în momente nepotrivite. Mă voi concentra să încerc să nu fac asta din nou", a mai spus jucătoarea de peste Ocean, care e convinsă că are toate datele pentru a câștiga în premieră un Grand Slam.
"Versiunea mea de acum câteva luni era pregătită să câștige un Grand Slam, dar cred că mi-am dorit prea mult, că am pus prea multă presiune pe mine. Acum sunt cu siguranță gata să câștig unul, dar nu pun nicio presiune asupra mea pentru a câștiga. Cred că există o linie fină între a crede în tine și a încerca prea mult", a mai spus Gauff.
Iga Swiatek - Cori Gauff, finala de la Roland Garros 2022, e în direct pe Eurosport 1, de la ora 16:00.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo