Emma Răducanu nu a fost pasionată de tenis când era foarte mică, dar după ce părinții ei, Ion (român) și Renee (chinezoaică), au luat-o la partidele de amatori pe care le jucau, tânăra a fost imediat atrasă de sportul alb.
Tatăl său i-a fost mereu aproape și a gândit fiecare mutare în avans, ca un adevărat geniu, explică jurnaliștii de la The Telegraph. Ca atare, el pare a fi geniul din spatele unui succes istoric și total neașteptat. Ziariștii englezi au pus cap la cap mai multe opinii ale oamenilor care au lucrat cu Emma, iar rolul jucat de Ion Răducanu pare decisiv. Acesta a vrut ca fiecare antrenor al fetei sale să fie expert într-un anumit aspect al jocului, iar Emma să își îmbunătățească acea armă până spre perfecțiune, pentru ca apoi să învețe alte "taine" de la alți specialiști.
"Modul în care tatăl Emmei vede tenisul este unul amplu. E fericit să gândească diferit. Ca antrenor, te motivează. Din punctul lui de vedere, un antrenor nu știe neapărat totul", a explicat Mark Petchey, cel care a petrecut în sezonul trecut 5 luni alături de sportiva britanică.
Tenis
Emma Răducanu s-a săturat de critici și "contraatacă": "M-am descurcat mai bine decât majoritatea!"
01/12/2022 LA 17:05
Un rol în creșterea Emmei a avut și Matt James, care deține o Academie de tenis, și care a explicat cum tatăl noii campioane de la US Open a adus în permanență consultanți care să o îndrume pe tânără.
"Am avut norocul să lucrez doi ani cu Emma şi au fost multe persoane care veneau, pe postul de consultanţi. Persoane care dădeau sfaturi. Aşa au vrut ei. Emma şi tatăl ei doreau informaţii", a dezvăluit antrenorul Matt James, care a făcut parte din echipa în urmă cu aproximativ 3-4 ani.
CITEȘTE ȘI
URIAŞUL LINEKER, ULUIT DE EMMA RĂDUCANU: "E PRIMA OARĂ ÎN VIAŢA MEA CÂND FAC ASTA ÎN DIRECT"
EMMA RĂDUCANU, APARIŢIE RAVISANTĂ LA CONFERINŢA DE PRESĂ. GLUMA ZILEI: CE I-A ZIS TATĂL SĂU, ION, DUPĂ FINALĂ

Emma și Ion Răducanu au renunțat la Nigel Sears pentru Richardson

În urmă cu 3 luni, Emma Răducanu nu jucase niciodată într-un turneu de Grand Slam, lucru normal având în vedere vârsta fragedă. A apărut de nicăieri la Wimbledon, unde a făcut optimi de finală, după un traseu magic.
În spatele performanței de la marele turneu din capitala Angliei s-a aflat un mentor de calibru, pe măsura talentului său. Nigel Sears (socrul lui Andy Murray) a început să lucreze cu ea încă de acum 3 ani, iar acest lucru s-a simțit. Acesta a ajutat-o enorm mai ales în plan mental, dincolo de dezvoltarea jocului. În trecut, Sears și-a făcut un renume în tenis, pregătindu-le pe Amanda Coetzer, Daniela Hantuchova, Ana Ivanovic sau Anett Kontaveit.
La finalul lui iulie, Răducanu a renunțat la marele Sears și a apelat la serviciile unui tehnician fără mari performanțe în carieră: Andrew Richardson. În vârstă de 47 de ani, Richardson a fost un tenismen modest, dar pare un pedagog excelent. A lucrat enorm cu Emma din punct de vedere fizic și a ajutat-o enorm să își îmbunătățească forehandul. De altfel, marele Mats Wilander recunoștea aseară că, înainte de seria fantastică de la US Open, credea că Răducanu mai are de lucru până să se bată cu cele mai bune din lume, lovitura de dreapta nefiind atât de puternică. Suedezul a recunoscut că s-a înșelat, sportiva din Marea Britanie progresând enorm și la acest capitol, singurul deficitar. "Am vorbit de mai multe ori despre îndoielile pe care le am în legătură cu forehandul ei. În finală, însă, acesta a funcţionat perfect, în special în lung de linie. Cred că va câştiga 10 Grand Slamuri", a spus Wilander pentru Eurosport.
Am vorbit cu părinţii mei, normal. Să nu îi am aici este dificil, mi-ar fi plăcut să sărbătorim împreună şi să treacă prin experienţele pe care le-am traversat. Dar s-au uitat de acasă şi au fost foarte mândri. Tatăl meu mi-a zis după finală: "Eşti chiar mai bună decât a crezut tatăl tău. Asta m-a liniştit, el e foarte greu de mulţumit, dar am reuşit să fac asta azi | Emma Răducanu, la conferinţa de presă.
Începând de luni, Emma Răducanu va deveni cel mai bine clasată jucătoare britanică, urcând până pe locul 23 WTA graţie succesului de la US Open. Ea este cea mai tânără laureată a unui turneu major, după rusoaica Maria Şarapova, învingătoare la Wimbledon în 2004, la vârsta de 17 ani.
Orice lovitură de la US Open de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
Tenis
Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea! Distincția primită de sportivă
29/11/2022 LA 17:44
Tenis
Bencic, "extrem de încântată" de colaborarea cu Tursunov, după ce rusul a scăpat de Emma Răducanu
19/10/2022 LA 07:12