Sportiva britanică e în finală la US Open și a rescris istoria tenisului. Ea a fost contestată de o parte a presei britanice când a întrerupt colaborarea cu Nigel Sears, un adevărat șlefuitor de talente și l-a adus în stafful său pe Andrew Richardson, un tehnician fără pedigree, dar cu care, se pare, are o chimie mult mai bună. La Wimbledon 2021, Emma a devenit cea mai tânără jucătoare britanică din istorie care ajunge în săptămâna a doua la All England Club. A învins două jucătoare de top 50, pentru ca apoi să fie nevoită să abandoneze în optimea cu Ajla Tomljanovic.

Nigel Sears, alături de Emma Răducanu din 2018

În spatele performanței de la marele turneu din capitala Angliei s-a aflat un mentor de calibru, pe măsura talentului său. Nigel Sears a început să lucreze cu ea încă de acum 3 ani, iar acest lucru s-a simțit. Acesta a ajutat-o enorm mai ales în plan mental, dincolo de dezvoltarea jocului. În trecut, Sears și-a făcut un renume în tenis, pregătindu-le pe Amanda Coetzer, Daniela Hantuchova, Ana Ivanovic sau Anett Kontaveit.
US Open
Marion Bartoli, despre performanța Emmei Răducanu: "Nu poți fi norocoasă 10 meciuri la rând"
19/09/2021 LA 11:52
"Să am pe cineva ca el în boxa mea e o binecuvântare. Îmi dă mare încredere și știe cum să mă facă să cred în mine, indiferent de situație. Îi sunt atât de recunoscătoare că a acceptat să mă antreneze și a rămas lângă mine", spunea Emma Răducanu la Wimbledon.
Între timp, între cei doi s-a produs un scurt-circuit, iar de la finalul lui iulie Răducanu a apelat la serviciile unui tehnician fără mari performanțe în carieră: Andrew Richardson. În vârstă de 47 de ani, Richardson a fost un tenismen modest, care a evoluat o singură dată pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam (la Wimbledon, în 1997). După retragerea din circuit s-a dedicat pregătirii tinerelor talente din sportul alb britanic, ghidându-i în carieră pe Ross Hutchins, Miles Kasiri sau Alan Mackin.
"Îl respect mult pe Nigel și ne-am înțeles în multe momente extraordinar. Am învățat multe de la el, dar am considerat că în acest moment al dezvoltării mele, am nevoie de o voce proaspătă la antrenamete", a dezvăluit Emma, înainte de US Open, potrivit BBC.
CITEȘTE ȘI
O FRAZĂ I-A SCHIMBAT ÎNTREAGA CARIERĂ FINALISTEI DE LA US OPEN, LEYLAH FERNANDEZ. CE I-A SPUS O PROFESOARĂ
SAKKARI: "SUNT DISTRUSĂ!". SPORTIVA DIN GRECIA, CONVINSĂ ȘI NU PREA DE EMMA RĂDUCANU

Emma Răducanu a făcut alegerea corectă: arată impecabil fizic alături de Richardson

Din câte se pare, Răducanu a fost nemulțumită de modul în care s-a dezvoltat în ultima perioadă din punct de vedere fizic și a considerat că Sears miza prea mult pe pregătirea tehnică și tactică a meciurilor, neoferindu-i suficient timp să crească la capitolele forță și rezistență.
"Wimbledonul a fost o experiență extrem de pozitivă. Am învățat enorm despre jocul meu și despre ce înseamnă să performezi la cel mai înalt nivel, pe marile arene ale lumii. Mi-a arătat totodată cât de mult mai am de lucru, mai ales fizic, pentru a ajunge la nivelul dorit. Față de fetele care sunt în circuit de 10 ani, să spunem, eu nu am avut parte de meciuri intense pe termen lung, să evoluez pentru mai mult de o săptămână la un turneu a fost ceva complet nou și am înțeles cât de mult mai am de lucrat. De atunci, m-am antrenat tot mai mult pentru a putea face față fizic partidelor și cred că acum stau mult mai bine la capitolul anduranță", a mai explicat Emma la vremea respectivă.
Cu Richardson alături, Emma Răducanu a părut mult mai proaspătă decât la Wimbledon, unde a fost forțată să abandoneze din cauza problemelor fizice. Britanica a făcut finală la Chicago, pentru ca apoi să evolueze încă din calificări la US Open. A jucat deja 9 partide la Flushing Meadows și s-a prezentt de fiecare dată la 100% din punct de vedere al deplasării pe teren. E adevărat, nu a fost nevoită niciodată să evolueze în decisiv, câștigând toate partidele în minimum de seturi.
18 partide a jucat Emma Răducanu în ultimele 37 de zile, de fiecare dată impresionând la capitolul fizic. După despărțirea de Sears, Emma s-a concentrat, alături de Richardson, în principal pe îmbunătățirea capacității de efort. Deplasarea ei e în prezent una de top, iar la nivel mental - capitol unde fostul antrenor excela - nu s-a simțit vreo problemă, dimpotrivă.
Finala US Open - Emma Răducanu - Leylah Fernandez - va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport 1 și Eurosport Player sâmbătă, de la ora 22:00.

Orice lovitură de la US Open de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.

US Open
"Emma, ce faci cu banii de la US Open?". Răspuns de mare campioană oferit de Răducanu
17/09/2021 LA 11:21
US Open
Emma Răducanu, despre cea mai importantă lecție primită de la părinții ei: "Mă forțez la maximum"
17/09/2021 LA 05:44