Mulți specialiști se întreabă dacă tactica celor de la Jumbo Visma în etapa de ieri a fost cea potrivită. Dacă privim spre clasamentul general putem spune că da, întrucât Primoz Roglic este în continuare pe locul 2, la doar 3 secunde de Adam Yates, iar traseul rămas de parcurs îi va oferi multe șanse slovenului să preia conducerea, mai ales că Yates a declarat înainte de startul competiției că nu tricoul galben este obiectivul său.
Ritmul impus de echipa olandeză în etapa de ieri a făcut suficiente daune printre oamenii cu pretenții la clasamentul general, dar acest lucru a costat. Mai exact, Tom Dumoulin, cel care a dus o trenă infernală pe Porte de Bales (11,7 km/7,7%), nu a mai rezitat în grupul favoriților după ce s-a retras, astfel că a ajuns la finish la peste 2 minute distanță de aceștia.
https://i.eurosport.com/2020/09/01/2876785.jpg
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Primoz Roglic, singura carte a celor de la Jumbo Visma în Turul Franței 2020

În aceste condiții, Roglic rămâne singura opțiune a lui Jumbo Visma în lupta pentru tricoul galben, iar un eveniment nefericit în care să fie implicat slovenul, ar însemna un dezastru pentru olandezi.
Roglic a arătat destul de bine ieri și a controlat toate atacurile din grupul favoriților, mai puțin cel al conaționalului Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), dar acesta fusese printre pierzătorii etapei a 7-a, astfel că nu reprezenta un pericol atât de mare.
La final, Roglic nu s-a arătat uimit de faptul că mulți rutieri au rezistat în grupul favoriților până la final și a spus că această etapă a fost doar un început: "Nu mă miră cu adevărat că mulți favoriți au sosit împreună la final. Nu a fost un atac pentru victoria de etapă, așa că a fost diferit. Este adevărat că a existat un tempo dur, dar este prima etapă montană și mai sunt multe de urmat."
Directorul celor de la Jumbo Visma, Grischa Niermann, s-a declarat mulțumit la finalul etapei, chiar dacă Tom Dumoulin a pierdut timp: "Cred că, în general, suntem cu o zi mai aproape de obiectiv, deoarece Primož este încă al doilea, la trei secunde. Poate că nu ne-a ieșit 100% cum ne-am dorit, Tom pierzând ceva timp, dar până la urmă suntem încă în locul în care am vrut să fim."
Niermann a spus că pentru un prim test important, omul principal al echipei s-a ridicat la nivelul așteptărilor: "Primoz a rămas lângă adversarii săi și când ei au atacat i-a urmat imediat. Păcat că Pogacar s-a desprins la un moment dat, dar mai sunt multe etape foarte grele de urmat. Astăzi au fost multe implozii mari astăzi. Am văzut cu toții ce a pățit Thibaut Pinot."
Coechipierul lui Roglic, George Bennett a admis și el că echipa a arătat o forță extraordinară, chiar dacă rutieri ca el, Sepp Kuss sau Tom Dumoulin au rămas în urmă, menționând că sprijinul pentru Roglic este singurul obiectiv al echipei: "Mai sunt multe etape de munte și trebuie să ne refacem picioarele. Sepp Kuss a muncit extrem de mult ieri (etapa a 7-a) și asta l-a costat. Tom a făcut o muncă deosebită, chiar dacă și-a sacrificat propriile șanse. Singurul nostru obiectiv este să-l ajutăm pe Primoz să ia tricoul galben. Eu nu mă simt prea grozav și nu sunt aici pentru a obține locul 10 la general, deci voi face același lucru."
https://i.eurosport.com/2020/09/05/2880471.jpg

Cei mai importanți rutieri care au pierdut timp în etapa a 8-a din Turul Franței 2020

Thibaut Pinot (Gropuama FDJ): francezul a căzut în prima etapă a turului, iar urmările au devenit abia acum vizibile. Francezul a acuzat mari dureri la spate și a rămas în urmă pe a 2-a cățărare a zilei, iar la final ajuns cu o întârziere de 25 de minute, ceea ce înseamnă pierderea oricărei șanse pentru o clasare bună în ierarhia finală.
Richard Carapaz (Ineos): după ce în etapa a 7-a a avut o defecțiune tehnică în ultimii kilometri și nu a mai revenit în plutonul fruntaș, Carapaz a mai cedat și ieri 38 de secunde față de grupul favoriților. În acest moment, ecuadorianul se află la 2' 40'' față de tricoul galben, ceea ce îi plasează pe cei de la Ineos în aceasși situație cu Jumbo Visma, adică aceea de a avea un sigur lider cu șanse reale la tricoul galben, și anume Egan Bernal, care nici el nu a arătat extraordinar în etapa de ieri, dar a rămas în grupul favoriților.
Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe): locul 4 la general în Turul Franței de anul trecut, germanul a pierdut ieri peste un minut față de principalii contracandidați. Cel mai probabil, Buchmann a plătit tribut efortului deosebit depus de echipa sa în etapa a 7-a, atunci când a controlat ostilitățile, cel puțin în prima parte a cursei, cu scopul de a-l ajuta pe Peter Sagan să își recapete tricoul verde. În acest moment, Buchmann se află pe locul 11 la general, la 1' 25'' distanță față de lider.
Sergio Higuita (EF Pro Cycling): văzut de mulți înainte de start ca o posibilă surpriză plăcută, columbianul a pierdut peste 2 minute în etapa de ieri și se află acum pe locul 20 la general, la 2' 48'' de Adam Yates. Totuși, cei de la Education First păstrează șanse reale la o clasare bună prin Rigoberto Uran, care a mers foarte bine până acum și este în grupul fruntaș la general, la numai 13 secunde distanță de lider.
Marele câștigător al zilei de ieri a fost Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), care a reușit să recupereze 40 de secunde față de grupul marilor favoriți, asta după ce în etapa 7-a a fost unul dintre marii învinși, pierzând peste un minut.
Turul Franței 2020 continuă astăzi cu etapa a 9-a, tot în Pirinei, una care are pe traseu 3 cățărări repertoriate (2 de categoria întâi): Col de Soudet (3,8 km/8.5 %), Col d'Ichere (4,2 km/7%) și Col de Marie Blanque (7,7 km/8,6). Vremea ar putea juca și ea un rol important în etapa de astăzi, care va începe la ora 14:00 și va putea fi urmărită în direct și în exclusivitate pe Eruosport.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22