Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Opinie Eurosport | 5 lucruri bune și 5 rele făcute de Rădoi la națională și de ce nu este momentul să plece

Ion Alexandru

Actualizat 12/10/2021 la 17:01 GMT+3

Mirel Rădoi a făcut tranziția de la tineret la echipa mare a României într-o perioadă în care Cosmin Contra nu știa cum să gestioneze relația cu jucătorii, iar rezultatele au fost din ce în ce mai slabe. A venit prea devreme? Poate, dar a reușit să schimbe mentalitatea unei echipe naționale obișnuită cu mica ciupeală și o defensivă fără speranțe pe termen lung.

Mirel Rădoi

Credit imagine: Eurosport

Spiritul imprimat de Mirel Rădoi la națională de tineret a fost lăudat de toată lumea, iar trecerea sa la naționala mare a părut soluția naturală. Cu o echipă împotmolită în vechile obiceiuri de foștii selecționeri, Rădoi a avut nevoie de timp pentru a ajunge la rezultatul dorit. Lipsa sa de experiență, dar și faptul că are la dispoziție un lot în permanentă schimbare din cauza fluctuațiilor de formă de la echipele de club au fost cauzele principale pentru eșecurilor pe linie din primăvară. Rădoi a trecut peste criticile dure și a continuat pe drumul său.
Tactica ofensivă pe care a implementat-o în ciuda unor voci puternice din fotbalul românesc a început să fie combinată cu o siguranță defensivă neașteptată pentru unii. Cele trei meciuri din septembrie au adus 7 puncte din trei partide în care "tricolori" nu au luat gol. S-a văzut cu ochiul liber faptul că Stanciu este mai responsabil, că Vlad Chiricheș a înțeles mai bine ce înseamnă să fii căpitan la națională, că Cicâldău a progresat mult în ultimul an, că Ianis Hagi se maturizează, că Dennis Man este o soluție excelentă. Niță este un capitol aparte. Siguranța și calmul pe care le pune în teren sunt remarcabile și aportul său la ascensiunea naționalei din ultima perioadă ne face să-l lăsat pe Tătărușanu pe banca Milanului fără regrete deosebite.
Cele 2 meciuri din octombrie ne-au arătat dimensiuni noi ale creșterii echipei noastre. La Hamburg, doar accidentarea lui Burcă ne-a pus în dificultate. La 0-1, fundașul CFR-ului nu a mai putut continua, iar nemții au putut să ne asedieze până când ne-au învins. A fost un meci bun, iar rezultatul a fost stabilit de micile detalii pentru echipele mari știu să le exploateze. Cu cât realizăm că pe Thomas Muller trebuia să-l marcheze Andrei Ivan, cu atât ne vom da seama de prăpastia dintre noi și ei. Armenia ne-a învins la Erevan după eroarea fără nici un sens a lui Pușcaș care a luat roșu, dar pe Ghencea Rădoi a făcut o nouă demonstrație a faptului că a evoluat ca selecționer. 1-0 minimalist, așa cum au clamat marii strategi surprinși de curajul ofensiv al lui Rădoi. Dacă stăm să ascultăm criticii de serviciu, e clar că nici acum nu e bine, iar Rădoi a anunțat că după calificarea iminentă la barajul pentru Cupa Mondială va pleca.
Mirel Rădoi pare că a adus un suflu nou la naționala României

5 lucruri bune făcute de Rădoi la națională

Națională României și-a construit victoriile care ne-au scos în stradă printr-un bloc defensiv solid și cu succese la limită. Acestea au fost obținute în ultimii 30 de ani de oameni de atac în care geniul era combinat cu munca. Rădoi și-a dat seama că această tactică nu mai este potrivită pentru un lot în care atacanții sunt greu de găsit și mijlocașii ofensivi trebuie să ducă greul. Spiritul de atac și sacrificiu implementate printr-un joc modern pot aduce spectacol, dar și rezultate. Rădoi a știut să combine în ultimele 5 meciuri spiritul său ofensiv cu o luciditate defensivă excelentă. În această toamnă, am jucat cu toate echipele din grupă și doar nemții ne-au dat gol.
Promovarea unor fotbaliști tineri este esențială pentru construirea unei noi echipe.
Încredere totală în Florin Niță! Portarul de la Sparta Praga a devenit un punct foarte important pentru Rădoi.
Găsirea poziției ideale pentru Stanciu. Mijlocașul de la Slavia a fost plimbat pe mai multe poziții de mai toți selecționerii. Rădoi este primul care îl pune în valoare cu adevărat.
Găsirea, în sfârșit, unui fundaș dreapta. Pentru Rădoi nu a contat faptul că Rațiu joacă în liga a doua din Spania și efectul se vede. Omul muncește în stilul lui Raț și hărțuiește permanent adversarii.
Performanțele lui Mirel Rădoi pe banca tehnică a naționalei României

5 erori ale lui Rădoi la națională

E clar că nu a fost angajat pe bază de rezultate strălucitoare, iar lipsa de experiență s-a simțit mai ales la Rejkjavjk, în barajul pentru Euro, dar și la Erevan unde nu a știut să apere ce făcuse bun în primele 87 de minute.
Schimbarea permanentă a primului 11. Aici sunt niște circumstanțe atenuante având în vedere fluctuațiile de formă ale fotbaliștilor noștri.
Insistența cu care folosește unii jucători. Ivan nu arată mai nimic la Craiova, dar a fost constant pe teren la meciurile grele din octombrie.
Uitarea pe bancă a unor fotbaliști. Cordea a jucat bine la FCSB și nu a prins minute pe o poziție unde Ivan nu a strălucit. Rus a fost foarte bun cu Germania, dar cu Armenia a fost colegul de bancă al lui Dică. Discuția cu Răzvan Marin și titularizarea lui Nedelcu într-un moment important.
Sinceritatea brutală poate fi uneori un bumerang pentru un selecționer. Rezultatele i-au dat dreptate în această toamnă, dar pot fi puncte de vedere greu de digerat, mai ales pentru niște șefi obișnuiți să li se dea dreptate.
Cine este antrenorul care ar trebui să preia echipa națională a României?
Un lucru e clar. Rădoi a schimbat în bine o echipă blazată de metehnele predecesorilor. Faptul că acum va pleca înseamnă că aceste schimbări ar trebui continuate de următorul selecționer pentru că ne așteaptă un baraj complicat în care acești fotbaliști vor trebui să se dedice așa cum au făcut sub comanda lui Rădoi. Altfel, așteptarea pentru o prezență la Campionatul Mondial se va transforma din 24 de ani în cel puțin 28.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo