Aleksander Ceferin a dorit să încheie anul 2021 cu un comunicat transmis tuturor federațiilor și cluburilor afiliate UEFA. Slovenul din fruntea forului european a folosit din nou cuvinte dure la adresa cluburilor care au dorit înființarea unei Supeligi Europene, semn că nu a uitat de puciul pe care marile forțe de pe "Bătrânul Continent" l-au pus la cale în primăvară.
"Oprirea din fașă a Superligii, impulsionată de condamnarea politică și populară a întregului continent, a fost cea mai semnificativă victorie a noastră din 2021. În aprilie, încercarea de a crea o Superligă închisă, care a avut ca scop doar umplerea conturilor bancareale unor cluburi, a amenințat valorile care stau la baza modelului sportiv european și a misiunii UEFA" , a spus Ceferin în nota pe care a prezentat-o.
Serie A
3 cluburi tari din Europa, pe urmele lui Dybala! Cine se luptă pentru transferul argentinianului
ACUM UN MINUT
În plus, președintele UEFA a profitat de ocazie pentru a lăuda la scenă deschisă forul pe care îl conduce.
"Puține organizații întruchipează valorile modelului sportiv european mai bine decât UEFA. La fiecare patru ani, Campionatul European permite ca un procent mare din venituri să fie investit în proiecte de dezvoltare pe întreg continentul.
La fel, angajamentul modelului de competiția deschisă a fost un factor cheie în nașterea Europa Conference League. Acum, reprezentarea în cel puțin o competiție UEFA pe sezoneste garantată pentru fiecare din cele 55 de asociații naționale.", a adăugat Ceferin.
Citește și:

UEFA vs FIFA, un "război" care se întrevede la orizont

Oprirea Superligii a fost doar o bătălie câștigată de UEFA cu marile forțe europene. Acestea au făcut un pas înapoi, dar nu au renunțat complet la ideea unei competiții cu circuit închis și, cel mai probabil, vor pune la cale un nou proiect de acest gen în viitorul apropiat.
Pe lângă acest pericol, UEFA va trebui să înfrunte și dorința tot mai aprigă a celor de la FIFA privind organizarea bienală a Campionatului Mondial. Conform ultimelor informații din presa occidentală, forul mondial are de partea sa toate confederațiile continentale, mai puțin cele din Europa și America de Sud.
FIFA va încerca în continuare să lămurească federațiile naționale că turneele finale bienale ar fi benefice fotbalului, iar promisiunea că veniturile fiecărei națiuni în parte vor crește ar putea fi decisivă. UEFA și CONMEBOL fac front comun contra FIFA, iar la viitoarea ediție a Ligii Națiunilor vor luat parte mai multe naționale din Amercia de Sud.
Așadar se întrevede o luptă de la distanță între UEFA și FIFA, care amenință ca lumea fotbalului să se împartă în două în următoarea perioadă. Va fi o luptă dusă pe mai multe fronturi între "cei mulți, dar slabi" contrra "celor puțini, dar puternici", iar anul 2022 va fi definitoriu privind felul cum va arăta fotbalul internațional în anii care vor veni.
Liga
Real Madrid, all in pentru Haaland și Mbappe! Suma uriașă pregătită pentru cele două transferuri
ACUM 34 MINUTE
Liga